search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Έρχεται ο πρώτος ελληνικός κλιματικός νόμος

Έτοιμο το προσχέδιο που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στην Γλασκώβη στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής

Το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση με στόχο να παρουσιάσει μέσα στο Νοέμβριο τις βασικές αρχές του κλιματικού νόμου και να τον θέσει σε διαβούλευση.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και πρότεινε στον Πρωθυπουργό την σύνταξη ενός εθνικού σχεδιασμού με διακομματική συναίνεση και συνεργασία δεν είναι πια στη ζωή!

Η Φώφη Γεννηματά ήταν εκείνη που τον περασμένο Μάιο με επιστολή της είχε ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη να λάβει μέτρα ανάσχεσης για την μεγάλη κλιματική πρόκληση  και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε αμέσως να προχωρήσουν οι διεργασίες ώστε εντός του έτους η χώρα μας να έχει το δικό της κλιματικό νόμο. Οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να περιγράψει τις βασικές αρχές στην Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στην Γλασκώβη που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Κυριακή 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου.

Μια σύνοδος πολύ κρίσιμη για το μέλλον του πλανήτη που διεξάγεται στην σκιά της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει πρωτοφανή ένταση και μεγάλη αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη λόγω των ιστορικά  χαμηλών αποθεμάτων σε αέριο.

Η διάσκεψη που θα γίνει παρουσία 30.000 συνέδρων και τουλάχιστον 100 ηγετών, έχει θέσει ως στόχο να δεσμευθούν οι χώρες του πλανήτη σε ταχύτερη μείωση των ρύπων, ώστε να υπάρχουν πιθανότητες να συγκρατηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Επί του παρόντος, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη έχει ανεβεί κατά 1 βαθμό Κελσίου, ενώ αν δεν αλλάξει κάτι, η θερμοκρασία βρίσκεται σε τροχιά αύξησης τουλάχιστον κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι για τον στόχο του 1,5 βαθμού απαιτούνται μειώσεις ρύπων τουλάχιστον 45% έως το 2030 για τις οποίες πολλές χώρες του κόσμου δεν είναι διατεθειμένες να εφαρμόσουν.

Η κυβέρνηση έχει έτοιμο το προσχέδιο του νόμου που ευθυγραμμίζεται με το πνεύμα των πολιτικών της ΕΕ για το κλίμα και αυξάνει τον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 από 40% σε τουλάχιστον 55%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Σήμερα, σε σύγκριση με το έτος βάσης (1990) οι εκπομπές έχουν μειωθεί κατά 22%. Όμως η απόσταση που έχουμε να διανύσουμε για τον ευρωπαϊκό στόχο είναι πολύ μεγάλη ακόμη και από τον προηγούμενο  στόχο που είχε τεθεί το 2018 και αφορά στον περιορισμό τους κατά 40%.

Μέσα στις προβλέψεις του επικείμενου νομοθετικού πλαισίου θα είναι και η επιβολή τομεακού προϋπολογισμού άνθρακα ανά παραγωγικό κλάδο, δηλαδή ακριβής προσδιορισμός των εκπομπών ξεχωριστά για κάθε τομέα, π.χ. μεταφορές,  κτιριακό τομέα, βιομηχανία κλπ. Ο τομεακός προϋπολογισμός άνθρακα συζητείται να έχει ορίζοντα πενταετίας.

Ο πρωθυπουργός περιγράφοντας στις αρχές του καλοκαιριού στη Βουλή το περίγραμμα του πρώτου ελληνικού κλιματικού νόμου είχε επισημάνει ότι στόχος δεν είναι μόνο ο τρόπος που θα προσδιορίσουμε την πορεία της χώρας για την επόμενη δεκαετία, αλλά πώς θα περιγράψουμε με σαφήνεια τον οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια, ώστε να είμαστε συνεπείς με τους στόχους που έχουμε θέσει. Όπως είχε μάλιστα τονίσει ο νόμος αυτός δεν θα αφορά μόνο τους νέους ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των ρύπων, αλλά θα προσδιορίσει και ένα νέο πλαίσιο συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στην προσπάθεια.

Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει και μια αναφορά στους υδρογονάνθρακες που πολύ την ερμήνευσαν ως εγκατάλειψη του σχεδιασμού υπό το βάρος της πράσινης ανάπτυξης και της στροφής μεγάλων θεσμικών επενδυτών σε εταιρείες με δραστηριότητες στις τεχνολογίες των ΑΠΕ. Σήμερα, με τις τιμές των ορυκτών καυσίμων να καλπάζουν και οι πηγές εφοδιασμού να περιορίζονται η κυβέρνηση φαίνεται να επανεξετάζει την στρατηγική της στον τομέα αυτό.

 

Exit mobile version