Για 4 εβδομάδες τουλάχιστον θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή αιτήσεων η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
Με στόχο να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, ξεκινά τον Σεπτέμβριο το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πρόθεση του Υπουργείου Ενέργειας είναι στην εν λόγω δράση ενεργειακής εξοικονόμησης να σημειωθεί ρεκόρ υπαγωγών, αν ληφθεί υπόψη πως σε κάθε ένα από τα ανάλογα προγράμματα που «έτρεξαν» μέχρι σήμερα, εντάσσονταν περίπου 25.000-35.000 κατοικίες.
Όπως έχει αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου προγράμματος θα παραμείνει ανοιχτή τουλάχιστον για 4 εβδομάδες,προκειμένου να έχουν τον χρόνο οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, τα κριτήρια του προγράμματος θα προδημοσιευτούν νωρίτερα, ακόμη και εντός Ιουνίου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα έως τον Σεπτέμβριο οι μηχανικοί να προχωρήσουν στην έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών και να είναι έτοιμοι όταν ανοίξει η πλατφόρμα.
Ο ενδεικτικός στόχος για τον πρώτο «γύρο» του νέου «Εξοικονομώ» είναι να δώσει τη δυνατότητα αναβάθμισης σε 50.000 επιπλέον νοικοκυριά. Ένα νούμερο που υπερδιπλασιάζεται στον δεύτερο «γύρο» του προγράμματος, μέσω του οποίου επιδίωξη του υπουργείου είναι να αναβαθμισθούν ενεργειακά άλλες 105.000 κατοικίες.
Μείωση του μέγιστου ποσοστού επιδότησης
Όπως είναι γνωστό, η πρώτη αυτή φάση του νέου «Εξοικονομώ» θα ξεκινήσει σύντομα, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο, για την υποδοχή αιτήσεων. Νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα προς το τέλος Ιουνίου, αναμένεται να προδημοσιευτεί η προκήρυξη του προγράμματος, ώστε να υπάρχει επαρκής διαθέσιμος χρόνος προετοιμασίας των ενδιαφερόμενων και των μηχανικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με γνώμονα να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι στο πρόγραμμα, αναμένεται να περιορισθεί το μέγιστο ύψος επιδότησης για τους γενικούς δικαιούχους, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα του 60 με 65%, ενώ στα προηγούμενα προγράμματα άγγιζε έως και το 90%.
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για ειδικές κατηγορίες αιτούντων (όπως π.χ. ΑμΕΑ), τα μέγιστα ποσοστά επιδότησης θα παραμείνουν στα προηγούμενα επίπεδα, ενώ θα υπάρξουν και περιπτώσεις όπου η χρηματοδότηση θα καλύπτει το σύνολο των δαπανών αναβάθμισης.
Τα κριτήρια αξιολόγησης
Με στόχο τη μεγαλύτερη απήχηση του προγράμματος θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια αξιολόγησης.
Όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Σκρέκας, αυτή τη φορά δεν θα ληφθεί υπόψη ως βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης, όπως γινόταν στα προηγούμενα προγράμματα, για τα οποία ήταν το αποκλειστικό κριτήριο υπαγωγής.
Στο νέο πρόγραμμα, εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια, στην κατάταξη θα παίζει μεταξύ άλλων ρόλο η ηλικία κατασκευής του κτηρίου, οι τοπικές κλιματικές συνθήκες (βαθμοημέρες).
Τα κριτήρια υπαγωγής ώστε να υπάρξει λίστα προτεραιότητας, θα εξετάζουν:
1. Την ηλικία του κτηρίου (παλαιότητα)
2. Τα εισοδηματικά κριτήρια
3. Τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν εκεί
4. Τους ενεργειακούς βαθμούς αναβάθμισης
5. Το αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο με αναπηρία
6. Πόση ενέργεια κατανάλωσε το ακίνητο μέσα στο έτος
450 εκατ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων
Κονδύλι ύψους 450 εκατ. ευρώ, του «Ελλάδα 2.0» θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων. Στόχος είναι να αναβαθμισθούν ενεργειακά 9.700 επιχειρήσεις.
Οι εγκεκριμένες παρεμβάσεις θα διασφαλίζουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%, κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάστασή τους. Στο νέο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις που επίσης θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο θα έχει ξεχωριστές διαδικασίες για τις πολύ μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Διαβάστε ακόμα:
Εμπόριο: Πρόστιμα 41.000 ευρώ για προϊόντα «μαϊμού»
ΝΝ Group: Επιβεβαιώνει την προσφορά για εξαγορά θυγατρικών της MetLife – Ενδιαφέρον και για Ελλάδα