Τη σημασία ένταξης του GREGY, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, στη λίστα των έργων αμοιβαίου συμφέροντος της E.E υπογράμμισε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Όλιβερ Βάρχελι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ύπατο εκπρόσωπο της E.E Ζοζέπ Μπορέλ και τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης EE- Αιγύπτου.
Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος δήλωσε: «Το μέλλον της συνεργασίας μας με την Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος είναι, θα έλεγα, ίσως με τις μεγαλύτερες δυνατότητες και για τους δύο μας, διότι η Αίγυπτος μπορεί να γίνει όχι μόνο ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, αλλά και μια αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Και για το λόγο αυτό, τονίσαμε από την πλευρά μας ότι η σημασία της απόφασης που πήραμε να δώσουμε το καθεστώς του έργου αμοιβαίου ενδιαφέροντος για το έργο GREGY, ουσιαστικά το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Και αυτό το καθεστώς θα πρέπει να δημιουργήσει μια επιχειρηματική ευκαιρία και επίσης πιο ενδιαφέρουσες ευκαιρίες χρηματοδότησης για το έργο αυτό. Θεωρούμε ότι το έργο αυτό είναι το πρώτο, αν θέλετε, ένα σχέδιο, για περαιτέρω έργα όπως αυτό με την Αίγυπτο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Συμμετέχουμε με την Τυνησία σε επενδύσεις αυτού του είδους, με τη Γεωργία, αλλά το δυναμικό που έχει η Αίγυπτος ως πιθανός προμηθευτής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δύσκολο να συγκριθεί. Έτσι, μας ενδιαφέρει πολύ όχι μόνο να υλοποιήσουμε αυτό το έργο αλλά και να εργαστούμε σε νέα παρόμοια έργα».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο σε ανεπίσημη μετάφραση:
Εισερχόμαστε σε μια χρυσή εποχή των σχέσεων ΕΕ-Αιγύπτου. Νομίζω ότι η Αίγυπτος έχει ήδη αποδείξει ότι είναι ο μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος μας. Ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος στην περιοχή, μια περιοχή που αντιμετωπίζει πολλές, πολλές προκλήσεις και αυτή η σχέση περιέχει επίσης πολλές ευκαιρίες- ευκαιρίες που έχουμε συζητήσει, ευκαιρίες που συμφωνήσαμε να καρπωθούμε και να χρησιμοποιήσουμε και να απολαύσουμε στο έπακρο. Έτσι, νομίζουμε ότι όλοι συμφωνούμε ότι ο ρόλος της Αιγύπτου σήμερα στην περιοχή δεν είναι μόνο υψίστης σημασίας, αλλά είναι κρίσιμος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ευημερία, η σταθερότητα και η ασφάλεια της Αιγύπτου είναι το πρωταρχικό συμφέρον της Ευρώπης και γι’ αυτό είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω ότι συμβάλλουμε όχι μόνο σε αυτό, αλλά και στο να οικοδομήσουμε από κοινού κάτι ακόμη πιο σταθερό. Μέσω της συνεργασίας μας τα τελευταία χρόνια, έχουμε θέσει τα θεμέλια της νέας φάσης της εταιρικής μας σχέσης, της βαθιάς και συνολικής εταιρικής σχέσης που ελπίζουμε να υπογράψουμε πολύ, πολύ γρήγορα με την Αίγυπτο.
Τώρα, μιλώντας για σήμερα, ο Υπουργός Shoukry ανέφερε ήδη ότι έχουμε ασχοληθεί με πολλά, πολλά θέματα.
Θέλω απλώς να σας δώσω μια γεύση, παραθέτοντας μόνο μερικούς από τους τίτλους που περάσαμε.
Συζητήσαμε την επιτυχία του Οικονομικού και Επενδυτικού μας Σχεδίου, το οποίο αποσκοπεί στην κινητοποίηση 9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις, ουσιαστικά ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην Αίγυπτο στους τομείς που είναι οι πιο κρίσιμοι, τρόφιμα, νερό, ενέργεια για κάθε βιώσιμη οικονομία. Ήμασταν πραγματικά υπερήφανοι που είδαμε ότι από τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουμε υποδείξει, έχουμε ήδη κινητοποιήσει 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις στην Αίγυπτο. Νομίζω ότι αν εξετάσετε το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει, αυτό είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε το έργο μας το 2021, και εδώ βρισκόμαστε ήδη στις αρχές του 2024. Φυσικά, αυτό θα πρέπει να μας ενθαρρύνει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά για να ολοκληρώσουμε όλες τις επενδύσεις στο πλαίσιο του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου.
Τώρα, από αυτό προκύπτει επίσης ότι οι οικονομικές και επενδυτικές μας σχέσεις βρίσκονται σε άνθηση. Βλέπουμε ότι η επικείμενη Επενδυτική Διάσκεψη στην Αίγυπτο, η οποία αναμένεται αυτό το εξάμηνο, όχι μόνο θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομιών μας, αλλά και ότι προκάλεσε σημαντικό ενδιαφέρον στην επιχειρηματική κοινότητα και στην κοινότητα των ιδιωτών επενδυτών. Και αυτό είναι κάτι που αναμένουμε και οι δύο με μεγάλες προσδοκίες.
Διότι η ΕΕ έχει εξελιχθεί σε πρώτο επενδυτή στην Αίγυπτο. Οι εταιρείες της ΕΕ έχουν επενδύσει το 32% του συνόλου του αποθέματος άμεσων ξένων επενδύσεων της Αιγύπτου. Δεν είμαστε απλώς παρόντες, αλλά νομίζω ότι παρέχουμε σημαντικό μέρος της κινητήριας δύναμης της οικονομίας της Αιγύπτου. Και είμαστε επίσης υπερήφανοι που είμαστε ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Αιγύπτου, πραγματοποιώντας το 27% του συνόλου του εμπορίου της Αιγύπτου.
Συζητήσαμε επίσης για την ενέργεια και το τριμερές Μνημόνιο Κατανόησης ΕΕ-Αιγύπτου-Ισραήλ που έχει παραδώσει σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και αυτό βοήθησε την Ευρώπη να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να βρει νέους αξιόπιστους εταίρους όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου. Έτσι, νομίζω ότι πρόκειται για μια ακόμη επιτυχία για την οποία μόλις αρχίσαμε να εργαζόμαστε και η οποία ήδη αποφέρει άμεσα οφέλη και στους Ευρωπαίους πολίτες.
Συζητήσαμε επίσης το μέλλον της συνεργασίας μας στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος είναι, θα έλεγα, ίσως με τις μεγαλύτερες δυνατότητες και για τους δύο μας, διότι η Αίγυπτος μπορεί να γίνει όχι μόνο ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, αλλά και μια αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Και για το λόγο αυτό, τονίσαμε από την πλευρά μας ότι η σημασία της απόφασης που πήραμε να δώσουμε το καθεστώς του έργου αμοιβαίου ενδιαφέροντος για το έργο GREGY, ουσιαστικά το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Και αυτό το καθεστώς θα πρέπει να δημιουργήσει μια επιχειρηματική ευκαιρία και επίσης πιο ενδιαφέρουσες ευκαιρίες χρηματοδότησης για το έργο αυτό. Θεωρούμε ότι το έργο αυτό είναι το πρώτο, αν θέλετε, ένα σχέδιο, για περαιτέρω έργα όπως αυτό με την Αίγυπτο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Συμμετέχουμε με την Τυνησία σε επενδύσεις αυτού του είδους, με τη Γεωργία, αλλά το δυναμικό που έχει η Αίγυπτος ως πιθανός προμηθευτής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δύσκολο να συγκριθεί. Έτσι, μας ενδιαφέρει πολύ όχι μόνο να υλοποιήσουμε αυτό το έργο αλλά και να εργαστούμε σε νέα παρόμοια έργα.
Αναφερθήκαμε επίσης στη μετανάστευση, όπου συνεργαζόμαστε πολύ, πολύ στενά. Έχουμε διπλασιάσει τις προσπάθειές μας εκεί. Και νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να επαινέσουμε την πολύ σκληρή δουλειά που κάνει αδιάκοπα η Αίγυπτος. Και αυτή η σκληρή δουλειά δεν ξεκίνησε χθες, είναι μαζί μας από τον συριακό πόλεμο και η Αίγυπτος φιλοξενεί μια πολύ μεγάλη κοινότητα προσφύγων, κάτι για το οποίο ελάχιστοι μιλούν. Ελπίζω όμως να το γνωρίζουν πολλοί περισσότεροι. Έτσι, θέλουμε να βοηθήσουμε και εδώ. Νομίζω ότι αυτό για το οποίο εργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την προστασία των συνόρων, είτε για την καταπολέμηση των διακινητών, είτε για τη φιλοξενία προσφυγικών κοινοτήτων, είναι σημαντικό. Και θέλουμε όχι μόνο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, αλλά και να αυξήσουμε την υποστήριξή μας. Και ως εκ τούτου, είμαι επίσης πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι η πρώτη από τις μεγαλύτερες επενδύσεις μας στην προστασία των συνόρων, τα σκάφη έρευνας και διάσωσης που βρίσκονται καθ’ οδόν από τη Γαλλία προς την Αίγυπτο, φέρνουν ήδη αυτή τη συνεργασία στο προσκήνιο και την καθιστούν πολύ ορατή για όλους.
Έτσι, σε αυτή τη βάση, αυτοί είναι μόνο οι τίτλοι των όσων δουλεύουμε. Νομίζω ότι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο.
Αναφερθήκαμε επίσης στη μετανάστευση, όπου συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά. Έχουμε διπλασιάσει τις προσπάθειές μας εκεί. Και νομίζω ότι όλοι πρέπει να επαινέσουμε την πολύ σκληρή δουλειά που κάνει συνεχώς η Αίγυπτος. Και αυτή η σκληρή δουλειά δεν ξεκίνησε χθες, είναι μαζί μας από τον συριακό πόλεμο και η Αίγυπτος φιλοξενεί μια πολύ μεγάλη κοινότητα προσφύγων, κάτι για το οποίο πολύ λίγοι άνθρωποι μιλούν. Ελπίζω όμως να το γνωρίζουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι. Έτσι, θέλουμε να βοηθήσουμε και εδώ. Νομίζω ότι ό,τι δουλεύουμε, είτε πρόκειται για την προστασία των συνόρων, είτε για την καταπολέμηση των διακινητών, είτε για τη φιλοξενία προσφυγικών κοινοτήτων, είναι σημαντικό. Και θέλουμε όχι μόνο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, αλλά και να αυξήσουμε την υποστήριξή μας. Και ως εκ τούτου, είμαι επίσης πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι η πρώτη από τις μεγαλύτερες επενδύσεις μας στην προστασία των συνόρων, τα σκάφη έρευνας και διάσωσης στη διαδρομή από τη Γαλλία προς την Αίγυπτο, φέρνουν ήδη αυτή τη συνεργασία στο προσκήνιο και την κάνουν πολύ ορατή σε όλους.
Έτσι, σε αυτή τη βάση, αυτοί είναι μόνο οι τίτλοι αυτών που επεξεργαζόμαστε. Νομίζω ότι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο.
Το επόμενο επίπεδο, που είναι η ιδιωτικοποιημένη σχέση μεταξύ της Αιγύπτου και της ΕΕ, η οποία είναι μια εταιρική σχέση που θα θέλαμε να δημιουργήσουμε πολύ, πολύ σύντομα. Ελπίζουμε ότι τον επόμενο μήνα θα είμαστε σε θέση να πάρουμε όλα τα πράσινα φώτα από τα κράτη μέλη μας και να προχωρήσουμε στην υπογραφή, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή πολύ σύντομα.
Φυσικά, αυτή η συνεργασία θα οικοδομηθεί σε πυλώνες, ισχυρούς πυλώνες αμοιβαίου ενδιαφέροντος: πολιτικές σχέσεις, οικονομική σταθερότητα, επενδύσεις στο εμπόριο, μετανάστευση και κινητικότητα, ασφάλεια και δημογραφία, και ανθρώπινο κεφάλαιο, για να αναφέρουμε μόνο τους βασικούς τομείς στους οποίους εργαζόμαστε. Και θέλω να διαβεβαιώσω τον Υπουργό Shoukry ότι είμαστε εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είμαστε εδώ για να εδραιώσουμε αυτή την εταιρική σχέση σε στέρεα θεμέλια και να συνοδεύσουμε την Αίγυπτο στις μεγαλύτερες προκλήσεις της, διότι χρειαζόμαστε επίσης την Αίγυπτο στο πλευρό μας στις μεγαλύτερες προκλήσεις μας.
Διαβάστε ακόμη
«Πράσινο» για το νέο υπερπολυτελές «Six Senses Porto Heli» στην Αργολίδα (pics)
Πώς η ΔΕΗ θα πιάσει το «όνειρο» για €2,3 δισ. λειτουργικά κέρδη το 2026
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ