Την «επιστράτευση» drones για την αντιμετώπιση της μάστιγας των κλοπών μετασχηματιστών και άλλων υλικών, προανήγγειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.
Ο Αναστάσιος Μάνος, μιλώντας χθες στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τόνισε ότι «υπάρχουν νέες τεχνολογίες και εξετάζουμε τη χρήση drones και άλλων μέσων», δηλώνοντας ότι «θα βάλουμε τον ΔΕΔΔΗΕ στην πρώτη γραμμή των τεχνολογιών της Ευρώπης».
Εξηγώντας περισσότερο το σχέδιο επισήμανε ότι «όταν θα έχουμε τη σχετική ειδοποίηση θα πηγαίνει άμεσα drone του Διαχειριστή που θα παρακολουθεί τα γεγονότα, θα παίρνει βίντεο και φωτογραφίες και θα δίνει τα στοιχεία στην Αστυνομία».
Για το φαινόμενο των κλοπών παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει σαφής βελτίωση την οποία απέδωσε στην εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε «ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2020 είχαμε 1371 κλοπές μετασχηματιστών, τώρα είμαστε κάτω από 500. Αντίστοιχα, το κόστος για τον καταναλωτή από τα 5,5 εκατ. ευρώ έχει πέσει κάτω από 2 εκατ. , με μείωση άνω του 70%». Ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή του θεσσαλικού κάμπου οι κλοπές, όπως είπε, έχουν μειωθεί κατά 85%, από 983 σε κάτω από 170.
Η συνεργασία με την Αστυνομία έγκειται στην άμεση ενημέρωση ώστε να γίνεται παρακολούθηση και να εξαρθρώνονται τα σχετικά κυκλώματα που λυμαίνονται τις υποδομές του Διαχειριστή.
«’Έχουμε δοκιμάσει συναγερμούς, κάμερες, ηλεκτροκολλήσεις για τα μπουλόνια στήριξης, αλλά δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί έχουν αυτονομία με μπαταρίες και για να βγάλουν τα υλικά ενός μετασχηματιστή χρειάζονται 5-10 λεπτά», όπως εξήγησε.
Η χρήση drones εξετάζεται από τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ εδώ και τουλάχιστον μια τριετία. Το 2018 είχε παρουσιαστεί το εργαστήριο καινοτομίας για την ενέργεια και τα έξυπνα δίκτυα του Διαχειριστή, ενώ υπήρξε πρόσκληση σε ομάδες επιστημόνων και startup εταιρείες να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό καινοτόμων λύσεων για θέματα που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, εφαρμογές image processing, recognition και τεχνολογίες drone για επιτήρηση και συντήρηση του εναέριου δικτύου, και ειδικότερα αυτόματη επεξεργασία δεδομένων, αναγνώριση τύπων υποσταθμών κ.ο.κ.
Ακόμη, έχει υλοποιηθεί πιλοτική χρήση drones για τη συλλογή στοιχείων του Δικτύου από το πεδίο και την εισαγωγή τους στο GIS.