search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν «παρθένο κήπο» στα βάθη του ωκεανού (pics & vid)

Με μέγεθος όσο τρία γήπεδα του τένις φιλοξενεί άγνωστα θαλάσσια είδη και πολλούς ακόμα οργανισμούς

Πριν μερικούς μήνες ομάδα ωκεανογράφων από το Ινστιτούτο Ωκεανών Schmidt διενεργώντας έρευνα σε θαλάσσια περιοχή της Χιλής ανακάλυψε 100 «νέα» θαλάσσια είδη «συστήνοντάς» το στο κοινό με ένα εντυπωσιακό βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν εντυπωσιακά ψάρια, πολύχρωμα κοράλλια, καρκινοειδή

Τώρα, επιστήμονες από το ίδιο ινστιτούτο προχώρησαν σε νέες ανακαλύψεις, αφού στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα στην κορυφογραμμή Νάζκα εντόπισαν ένα πλούσιο οικοσύστημα, με άγνωστα θαλάσσια όντα, αλλά και ένα υποβρύχιο βουνό ύψους 3.109 μέτρων.

Photo: ROV SuBastian/Schmidt Ocean Institute

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο 28ημερης αποστολής στα διεθνή ύδατα της κορυφογραμμής με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ωκεανών Schmidt σε συνεργασία με το Ocean Census και το Κέντρο Παράκτιας και Ωκεανικής Χαρτογράφησης – Κοινού Υδρογραφικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ.

Το υποθαλάσσιο βουνό, σε απόσταση 1.448 χλμ. από τις ακτές της Χιλής και με έκταση περίπου 70 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ξεχωρίζει για το ακμάζων οικοσύστημα, στο οποίο οι ερευνητές «περιηγήθηκαν» χάρη στο υποβρύχιο ρομπότ Remotely Operated Vehicle (ROV) SuBastian που κατέγραψε έναν «παρθένο κήπο» έκτασης περίπου 800 τ.μ. όσο δηλαδή τρία γήπεδα τένις, με σφουγγάρια, κοράλλια, βασιλικά καβούρια, ψάρια και άλλους οργανισμούς.

Photo: ROV SuBastian/Schmidt Ocean Institute

Ανάμεσα στα είδη που αναπτύσσονται στο σημείο συγκαταλέγεται και ένα είδος καλαμαριού με επιστημονική ονομασία Promachoteuthis, το οποίο είναι τόσο σπάνιο που έχουν εντοπιστεί μόνο λίγα δείγματα και τα περισσότερα τα τέλη του 1800. Μέχρι πρότινος το είδος είχε βρεθεί νεκρό σε δίχτυα και αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ζωντανό. Επιπλέον, βρήκαν για πρώτη φορά στο Νότιο Ειρηνικό ένα χταπόδι Casper, καθώς και δύο σπάνια είδη Bathyphysa, τα λεγόμενα ιπτάμενα τέρατα σπαγγέτι.

«Με την ολοκλήρωση της τρίτης μας αποστολής στην περιοχή, εξερευνήσαμε περίπου 25 θαλάσσια βουνά στις κορυφογραμμές Νάζκα και Σάλας ι Γκόμεζ», δήλωσε ο Τόμερ Κέτερ, επικεφαλής επιστήμονας και τεχνικός του Ινστιτούτου Ωκεανών Schmidt.

Ο Κέτερ εξέφρασε την ελπίδα τα ευρήματά τους να καλύψουν τα κενά για τον τρόπο που λειτουργούν και συνδέονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς και να βοηθήσουν ώστε να βελτιωθούν οι πολιτικές σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος για τη διασφάλισή του για τις επόμενες γενιές.

Αυτή ήταν η τρίτη αποστολή στο σημείο, ενώ συνολικά οι προηγούμενες δύο οδήγησαν στην καταγραφή 150 «νέων» ειδών, τα οποία όχι μόνο δεν ήταν γνωστά στους επιστήμονες, αλλά δεν ήταν γνωστό ότι ζούσαν στην κορυφογραμμή. Σε αυτά προστέθηκαν τα 20 νέα που εντοπίστηκαν στο βυθό σε αυτή την αποστολή.

Photo: ROV SuBastian/Schmidt Ocean Institute

Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο, μέχρι πρότινος ήταν γνωστό ότι σε αυτό το τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού ζούσαν 1.019 είδη, ενώ πλέον ο αριθμός ξεπερνά τα 1.300 και προβλέπεται ότι θα αυξηθεί.

«Τα θαλάσσια όρη του Νοτιοανατολικού Ειρηνικού φιλοξενούν αξιοσημείωτη βιολογική ποικιλότητα, με είδη που δεν έχουν βρεθεί πουθενά αλλού μέχρι σήμερα», δήλωσε ο καθηγητής Άλεξ Ντέιβιντ Ρότζερς, Επιστημονικός Διευθυντής του Ocean Census.

Photo: ROV SuBastian/Schmidt Ocean Institute

Στόχος των ερευνών είναι η συγκέντρωση στοιχείων για τον καθορισμό μίας νέας διεθνούς προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής, καθώς όπως αναφέρει το Ινστιτούτο την τελευταία δεκαετία, η Χιλή προωθεί ενεργά τη δημιουργία εκτεταμένων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, όπως το θαλάσσιο πάρκο Νάζκα-Ντεσβεντουράδας κι η προστατευόμενη περιοχή και το θαλάσσιο πάρκο Χουάν Φερνάντες. Οι περιοχές αυτές συγκαταλέγονται ανάμεσα στις μεγαλύτερες προστατευόμενες θαλάσσιες ζώνες παγκοσμίως με τη «βιοποικιλότητα να παρουσιάζει αξιοσημείωτο επίπεδο ενδημισμού, καθώς περίπου τα μισά είδη απαντώνται αποκλειστικά σε αυτές τις περιοχές και πουθενά αλλού στον πλανήτη».

Photo: ROV SuBastian/Schmidt Ocean Institute

Διαβάστε ακόμη

ΑΔΜΗΕ: Σκληρό πόκερ μέχρι την Παρασκευή για το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου

Σχεδόν διπλάσια τα ενοίκια φοιτητικών κατοικιών στη δεκαετία – Στο +15% σε σχέση με πέρυσι

«Μπαίνουν» νέα πλοία στην ελληνική ακτοπλοΐα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version