search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Επισπεύδει το ΕΣΕΚ την απόσυρση παλιών μονάδων φυσικού αερίου

Στα 6,9 γιγαβάτ διατηρείται η εγκατεστημένη ισχύς έως το 2030 προετοιμάζεται η ένταξη της νέας γενιάς των εργοστασίων που χτίζουν οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι

Μπορεί η Ελλάδα να οραματίζεται ένα καταπράσινο μέλλον με την συνδρομή όλων των νέων τεχνολογιών που θα ανεβάσουν την εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στα 36,1 GW ως το 2030, ωστόσο το νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, διατηρεί αμετάβλητο και τον στόχο για το φυσικό αέριο.

Ο σχεδιασμός προβλέπει 6,9 GW, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόσυρση παλαιών μονάδων φυσικού αερίου, πριν το τέλος της δεκαετίας και τουλάχιστον νωρίτερα από όσο προβλέπει η μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ. Το επιβεβαίωσε χθες κατά την παρουσίαση του νέου ΕΣΕΚ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, λέγοντας ότι η μελέτη επάρκειας που δίνει ένα πιο μακροπρόθεσμο πλάνο θα πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο σχεδιασμό.

Η μελέτη του ΑΔΜΗΕ προτείνει απόσυρση στα τέλη του 2034 των μονάδων φυσικού αερίου Λαύριο IV (550,2 MW) και Κομοτηνή (476,3 MW) της ΔΕΗ, Ήρων GTs (147,9 MW) της ΤΕΡΝΑ καθώς και η ΕΝΘΕΣ (400 MW) της ELPEDISON.

Με βάση το σχεδιασμό, η εγκατεστημένη ισχύς στο φυσικό αέριο από περίπου 5 GW  πέρσι, θα φτάσει τα 6 GW το 2023 και τα 6,9 GW το 2025, με στόχο να διατηρηθεί η ίδια ισχύ έως και το 2030, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται για να φτάσει το 2035 στα 5,8 GW, το 2040 στα 5,1 GW.
Επομένως το φυσικό αέριο, στο οποίο στηρίζεται το 40% της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής σήμερα, θα παίξει ρόλο-γέφυρα στον δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση όπως άλλωστε είναι και ο στόχος που στηρίζει τις μεγάλες επενδύσεις σε νέες μονάδες.

Μέσα στην άνοιξη ολοκληρώνεται η μεγάλη επένδυση σε νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της Mytilineos, ισχύος 826 MW, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και στο τέλος του 2023 η νέα μονάδα των Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ισχύος 877 MW, στην Κομοτηνή. Το περασμένο Σάββατο έγινε η τελετή έναρξης κατασκευής της μονάδας αερίου των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Κοπελούζου, 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Στην σειρά περιμένουν και νέα επενδυτικά σχέδια για μονάδες φυσικού αερίου που έχουν αδειοδοτηθεί και βρίσκονται εν αναμονή λήψης επενδυτικής απόφασης.

Η Elpedison για μονάδα παραγωγής ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη, η ElvalHalcor για μονάδα ισχύος 556 MW στη Θίσβη Βοιωτίας και ο όμιλος Καράτζη για μονάδα ισχύος 660 MW στη Λάρισα. Τα νέα projects φυσικού αερίου συμπληρώνονται από τη μετατροπή μετά το 2025 της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V της ΔΕΗ σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου με αναβαθμισμένη ισχύ από τα 665 MW στα 1.000 και το σχέδιο για νέα μονάδα ισχύος 665 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος επιτηδεύματος: ποιοι γλιτώνουν €1.000 (και πλέον) το 2023

Matrix Pack: Ο ελληνικός όμιλος που κατακτά τον κόσμο με τα χάρτινα καλαμάκια του (pics)

Ο μέτοχος Α2, το ΚαΚαΠα και ένα (τόσο δα) «ξεπλυματάκι», οι δυο που αγοράζουν Σέριφο, το Κολέγιο Ελληνικού και μια βαλίτσα με 1 εκατ. ευρώ 

 

Exit mobile version