Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν μπαίνει ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού που προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία από την κυβέρνηση την 1η Ιουλίου.
Σήμερα μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας συνοδεία της γενικής γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου προκειμένου να γίνουν επαφές και συζητήσεις με την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, οι οποίες ξεκίνησαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν δέκα μέρες μέσω τηλεδιασκέψεων.
Με την δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από την ΕΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης RePowerEU, η κυβέρνηση εντατικοποιεί τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να “κλειδώσει” ο νέος μηχανισμός και να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο καλοκαίρι.
Από τις συζητήσεις που ήδη έχουν γίνει με την Κομισιόν, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για αυτό και εκτιμούν ότι θα λάβει σύντομα (ακόμη και εντός του μήνα) το πράσινο φως από την Κομισιόν. Μοναδικός όπως αναφέρουν παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις είναι οι προτάσεις και τα μέτρα που θα υποβληθούν προς έγκριση και από άλλες χώρες με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης και η προσπάθεια της ΕΕ να κρατήσει μια ενιαία κοινή γραμμή ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
Κεντρική πολιτική των προτεινόμενων μέτρων είναι να αποσυνδεθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου. Ωστόσο το χρηματιστήριο ενέργειας θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε ως σήμερα, υπηρετώντας το διασυνοριακό εμπόριο.
Η αλλαγή έρχεται στον τρόπο που θα αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργειας. Για πρώτη φορά την αποζημίωση αυτή δεν θα καθορίζει η τιμή της ακριβότερης μονάδας που μπαίνει στο σύστημα δηλαδή των σταθμών φυσικού αερίου αλλά μία προκαθορισμένη τιμή ανά τεχνολογία (φυσικό αέριο, λιγνίτης, ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά), η οποία θα βασίζεται στο μεσοσταθμικό κόστος και θα μεταβάλλεται για το αέριο και το λιγνίτη με βάση τις διεθνείς τιμές των δύο καυσίμων (TTF, CO2). Για τις ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά υπολογίζεται μία τιμή πέριξ των 80 με 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Οι προμηθευτές θα προμηθεύονται ενέργεια από την αγορά με βάση τη μεσοσταθμική αυτή τιμή, κάτι που σημαίνει φθηνότερα τιμολόγια για τους καταναλωτές. Παράλληλα θα διατηρηθούν οι επιδοτήσεις ώστε να καλυφθεί το κόστος 100% για τους ευάλωτους έως 85% των αυξήσεων, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τα αγροτικά τιμολόγια έως το 95%.
Στόχος των μέτρων είναι να απενεργοποιηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει εγκλωβίσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και να υπάρξει ένα εξορθολογισμός τιμολογίων που θα ρίξουν το κόστος ανά λογαριασμό.
Με υπουργική απόφαση τα υπερέσοδα
Στο ενεργειακό πρόγραμμα RePowerEU, η Κομισιόν συμπεριέλαβε και το μέτρο της ανάκτησης των υπερεσόδων από την ηλεκτροπαραγωγή ως ένα επιπλέον εργαλείο στήριξης και ανακούφισης των καταναλωτών.
Παρά τις αγκυλώσεις που έχει προκαλέσει το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κυρίως λόγω των αντιδράσεων των παραγωγών, το μέτρο θα εφαρμοστεί αλλά με άγνωστο Χ το ποσό που τελικά θα εισπραχθεί από την αγορά. O υπουργός δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ότι το ποσό που θα επωμιστούν οι παραγωγοί θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει γίνει δέκτης πιέσεων ιδιωτών παραγωγών να φορολογηθούν κατά το πρότυπο της ΔΕΗ, αφαιρουμένων δηλαδή των εκπτώσεων και των παροχών που εφάρμοσαν στην λιανική.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το πόρισμα τα υπερέσοδα κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022, ανέρχονται σε 591 εκατ. ευρώ, τα οποία τόσο η ΔΕΗ όσο και οι καθετοποιημένες εταιρείες δεν αναγνωρίζουν διαφωνώντας με την μεθοδολογία.
Με σχετικά υπομνήματα που ήδη έχουν καταθέσει στην ΡΑΕ, ζητούν να αφαιρεθούν οι έμμεσες εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν, μέσω των σταθερών τιμολογίων.
Ήδη, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει πάρει το πράσινο φως από το ΥΠΕΝ να υπολογίσει τα αντίστοιχα έσοδα (μικτό περιθώριο κέρδους) και για τους μήνες Απριλίου-Μαίου –Ιουνίου.
Διαβάστε ακόμη
Eurogroup: «Θετική» 14η αξιολόγηση και μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για την Ελλάδα
Πλειστηριασμοί: Έρχονται δύο ηχηρά σφυριά των 40 εκατ. ευρώ