Μπορεί το 2023 να ήταν έτος ρεκόρ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς κατασκευάστηκαν 473 GW νέας ισχύος σε όλο τον πλανήτη. Ωστόσο ακόμη και αυτό το ρεκόρ μοιάζει μικρό μπροστά στις πραγματικές ανάγκες της ανθρωπότητας, στη μάχη της απέναντι στην κλιματική κρίση.

Και τούτο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Wind Europe χρειαζόμαστε περί τα 1.000 GW κάθε χρόνο για να εκπληρώσουμε τη δέσμευσή που υπογράφηκε στη Σύνοδο του COP28 και η οποία προβλέπει τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

«Οργασμός» νέων έργων στα υπεράκτια αιολικά

Υπό το βάρος αυτού του δυσθεώρητου ελλείμματος οι ελπίδες στρέφονται προς τα υπεράκτια αιολικά και γενικότερα προς την, σε μεγάλο βαθμό, ανεκμετάλλευτη δυναμική των θαλασσών. Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών η υπεράκτια αιολική βιομηχανία πρόκειται να προσελκύσει επενδύσεις 2 τρισ δολαρίων την επόμενη δεκαετία. Παράλληλα προβλέπεται ότι περισσότερες από 29 χώρες θα εγκαταστήσουν υπεράκτια αιολική δυναμικότητα τα επόμενα 10 χρόνια σε σύγκριση με 19 χώρες μέχρι το τέλος του 2022.

Αυτό θα μεταφραστεί σε τεράστια έργα όπως το μεγαλύτερο προγραμματισμένο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο για το οποίο η σουηδική κυβέρνηση έδωσε άδεια την περασμένη εβδομάδα. Η OX2 και η Ingka Investments ανακοίνωσαν ότι το Aurora, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο των 5,5 GW, έχει λάβει άδεια Natura 2000 από τις Αρχές της Κομητείας του Gotland στη Σουηδία.

Η άδεια αποτελεί κρίσιμο ορόσημο για το έργο το οποίο θα βρίσκεται στα ανοικτά του Gotland και του Öland στη Βαλτική Θάλασσα.

Το κολοσσιαίο project θα είναι σε θέση να παράγει 24TWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως ή περίπου το 17% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Σουηδίας. Η κατασκευή του αιολικού πάρκου θα μπορούσε να ξεκινήσει έως το 2028 και η λειτουργία του έως το 2030.

Την ίδια ώρα στη Σκωτία έφτασαν οι πρώτοι πύργοι για το αιολικό πάρκο Moray West των 882 MW. Είναι η πρώτη φορά που ένας Κινέζος προμηθευτής παραδίδει υπεράκτιους πύργους 14 MW στην ευρωπαϊκή αγορά αιολικής ενέργειας.

Πέραν της Ευρώπης, όμως, το κέντρο βάρους της ανάπτυξης νέων μεγάλων υπεράκτιων έργων μετατοπίζεται προς την Ασία. Και εκεί όμως δίνουν το «παρών» ευρωπαϊκοί όμιλοι όπως η γερμανική RWE η οποία έλαβε πρόσφατα την άδεια να αναπτύξει ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 495 MW στη Νότια Κορέα.

Ταυτόχρονα big offshore projects λαμβάνουν άδειες για να ξεκινήσει η κατασκευή τους και στις ΗΠΑ.

Σε θετικό κλίμα και τα χερσαία αιολικά

Μεγάλα έργα όμως βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη και σε επίπεδο χερσαίων αιολικών πάρκων. Για παράδειγμα, η Nordex έλαβε παραγγελίες για το δεύτερο μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο της Λιθουανίας, ισχύος 264 MW το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως το 2026.

Η Vestas με τη σειρά της έλαβε παραγγελία για 123 ανεμογεννήτριες V163-4.5MW, συνολικής ισχύος 554 MW για την αγορά των ΗΠΑ. Η παράδοση τους θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2026 με τη θέση σε λειτουργία να έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2027.

Την ίδια ώρα η Γερμανία δείχνει να περνάει στην «αντεπίθεση» ξετυλίγοντας έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο σχεδιασμό. Όπως αναφέρεται σχετικά, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων ανέβασε τον πήχη των δημοπρασιών χερσαίας αιολικής ενέργειας για το 2024 σε σχεδόν 15 GW, από 10 GW που ήταν αρχικά, αυξάνοντας δηλαδή τον στόχο κατά 50%. Πρόκειται για ένα μέγεθος μεγαλύτερο από όλα τα χερσαία αιολικά πάρκα που κατασκευάστηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες το 2023 και τετραπλάσιο από αυτό που εγκατέστησε η Γερμανία πέρυσι.

 

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Στόχος για λειτουργική κερδοφορία €1,7 δισ. το 2024

Αλλάζουν όλα στην εφορία με κατάργηση εγγράφων, βιβλίων και παραδοσιακών ελέγχων

Fly Over: Το μπλόκο του ΣτΕ και οι αβεβαιότητες του μεγάλου έργου  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ