Δύο νέες μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της αιολικής ενέργειας δρομολογεί η Envitec. Πρόκειται για δύο αιολικά πάρκα στην περιοχή της Εύβοιας, τα οποία έλαβαν στις αρχές του μήνα τις αντίστοιχες βεβαιώσεις παραγωγού ειδικών έργων από τη ΡΑΑΕΥ.
Το πρώτο και μεγαλύτερο πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 20,7 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 20,7 MW, προορίζεται για τη θέση «Τραβα» της Δημοτικής Ενότητας Στυρέων, του Δήμου Καρύστου Εύβοιας και το δεύτερο εγκατεστημένης ισχύος 13,8 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 13,8 MW για τη θέση «Κομινο» της Δημοτικής Ενότητας Μαρμαρίου, του Δήμου Καρύστου Εύβοιας.
Για το πρώτο έργο προβλέπεται η τοποθέτηση 6 ανεμογεννητριών διαμέτρου 117 μέτρων, ενώ για το δεύτερο 4 παρόμοιων ανεμογεννητριών και η υλοποίηση τους θα εξασφαλιστεί από την Envitec Α.Ε. μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδίων κεφαλαίων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο βεβαιώσεις χορηγήθηκαν με την επιφύλαξη της μη υπέρβασης της μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας αιολικών εγκαταστάσεων στις Δημοτικές Ενότητες Στυρέων και Μαρμαρίου, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Ωστόσο, και για τις δύο περιπτώσεις, με βάση τα καταχωρημένα και πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία που τηρούνται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο και στον Γεωπληροφοριακό Χάρτη της ΡΑΑΕΥ σχετικά με τις εκδοθείσες ΑΕΠΟ και τις ΠΠΔ των αδειοδοτημένων αιολικών σταθμών, διαπιστώνεται ότι δεν υφίσταται υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης πυκνότητας στις δύο παραπάνω Δημοτικές Ενότητες.
Επιπλέον, για τα δύο αυτά έργα προβλέπεται η κατασκευή ανεξάρτητης διασύνδεσης από την Εύβοια στην Αττική. Ειδικότερα, για αυτά τα αιολικά πάρκα της Envitec, από κοινού με έργα της εταιρείας Lekka Aiolos ΜΑΕ, θα κατασκευαστεί «από κοινού ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση, προκειμένου να διασυνδεθούν στο Σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής τάσης».
Φορέας υλοποίησής της διασύνδεσης είναι η εταιρεία Lekka Aiolos ΜΑΕ και αυτή θα πραγματοποιηθεί σε ΚΥΤ (π.χ. περιοχή Νέας Μάκρης), με κατάλληλο σχεδιασμό, όπως επακριβώς θα προσδιορισθεί κατά τη χορήγηση της Προσφοράς Σύνδεσης από τον Διαχειριστή του Συστήματος.
Στις βεβαιώσεις σημειώνεται ότι ο φορέας υλοποίησης μεριμνά για την αδειοδότηση και κατασκευή των έργων και βαρύνεται εξ’ ολοκλήρου με τις δαπάνες για την κατασκευή πλήρους διασύνδεσης του σταθμού μέχρι τα όρια του Συστήματος, όπως αυτά υφίστανται κατά τη χορήγηση της Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικού Έργου. Ακόμη, σε περίπτωση διαπίστωσης αδυναμίας υλοποίησης του έργου της ανεξάρτητης διασύνδεσης, η Βεβαίωση Ειδικού Έργου ανακαλείται.
Οι οικονομικές επιδόσεις και οι ΑΠΕ
Η Envitec, αν και αποτελεί μια από τις πλέον γνωστές εταιρείες στο χώρο των περιβαλλοντικών έργων, ενισχύει διαρκώς την παρουσία της και στην αγορά των ΑΠΕ, μέσω της Envitec Ανανεώσιμες που ιδρύθηκε το 2002. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις αρχές της τρέχουσας χρονιάς εξασφάλισε από τη ΡΑΕ βεβαίωση παραγωγού για μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 100.11 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 100.11 MW στη θέση Τρίγωνο, της Δημοτικής Ενότητας Τριγώνου του Δήμου Ορεστιάδας.
Παράλληλα, διαθέτει σε παραγωγική λειτουργία συνολικά πέντε αιολικά και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 43 ΜW και συνολική ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 135 GWh. Τα αιολικά πάρκα βρίσκονται στη Νότια Εύβοια και στην Κρήτη, ενώ το υπό λειτουργία φωτοβολταικό (ισχύος 1,98 MW) είναι εγκατεστημένο νότια της πόλης της Σπάρτης. Επιπλέον, διαθέτει προς υλοποίηση μια ακόμα άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για αιολικό πάρκο ισχύος 4,5MW.
Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της Envitec, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και κατά τη χρήση του 2022 συνέχισε σε αναπτυξιακή τροχιά, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 4,69 εκατ. ευρώ, έναντι 4,2 εκατ. ευρώ το 2021 και τα αποτελέσματα προ φόρων να διαμορφώνονται σε κέρδη 3,92 εκατ. ευρώ, έναντι 11,64 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση (όπου περιλαμβάνονταν «λοιπά συνήθη έσοδα» 13,9 εκατ. ευρώ) και τα τελικά (μετά φόρων) αποτελέσματα σε 3,11 εκατ. ευρώ έναντι 9 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, πέρυσι το σύνολο των υποχρεώσεων υποχώρησε στα 2,12 εκατ. ευρώ έναντι 5,8 εκατ. ευρώ το 2021. Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι τα «αποτελέσματα εις νέο» δείχνουν κέρδη 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη χρήση του 2022 δόθηκε μέρισμα 6,062 εκατ. ευρώ.
Η Envitec, που ιδρύθηκε το 1991 από τον εκλιπόντα Χρήστο Δρακόπουλο και τον σημερινό επικεφαλής της, τον Παναγιώτη Καλογερόπουλο, δραστηριοποιείται κυρίως στην κατασκευή, διαχείριση και λειτουργία έργων προστασίας περιβάλλοντος, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ είναι από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν στον τομέα επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων στη χώρα μας.
Διαβάστε ακόμη
Πρωτογενές πλεόνασμα 5 δισ. ευρώ και νέα μέτρα στήριξης 2,7 δισ. ευρώ το 2024
Μηχανή παραγωγής οφειλών το Δημόσιο – Ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ