Το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ εξασφάλισε την περασμένη Παρασκευή το mega φωτοβολταϊκό project της κοινοπραξίας Ενιπέας-Archirodon, που προβλέπει την κατασκευή σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 700 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 630 MW στη Θεσσαλία.
Η βεβαίωση παραγωγού με ημερομηνία 23 Απριλίου 2021, οδηγεί στο επόμενο βήμα το επενδυτικό σχέδιο ύψους 350 εκατ. ευρώ, ενώ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μεγάλων φωτοβολταϊκών που βρίσκονται στα σκαριά.
Το συγκεκριμένο, ωστόσο, είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα και αναμένει το αντίστοιχο «πράσινο φως» της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για την ένταξή του στο ειδικό αδειοδοτικό καθεστώς του νόμου 4608/2019 (fast track).
Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στη ΡΑΕ στις 2 Δεκεμβρίου 2020.
Με βάση τον επενδυτικό φάκελο της εταιρείας Ενιπέας Μονοπρόσωπη Α.Ε. που κατατέθηκε στο Enterprise Greece την 1η Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή μία μέρα πριν τη ΡΑΕ, η πρόταση αφορά στη μελέτη και ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 700 ΜW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.022.407.000 kWh στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα του Δήμου Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο προϋπολογισμός του έργου, που θα διαθέτει, παράλληλα, και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, είναι 350 εκατ. ευρώ και αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία 1.100 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 38 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία του.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αιτείται να λάβει το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης του άρθρου 13 του Ν.4608/2019 με στόχο την επίσπευση της έκδοσης του συνόλου των απαιτούμενων αδειών, καθώς η επένδυση πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στις Στρατηγικές Επενδύσεις δεδομένου ότι είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, όσον αφορά την περιοχή ενδιαφέροντος περιλαμβάνει καλλιεργούμενες εκτάσεις μη χαρακτηριζόμενες ως γεωργικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας, ενώ τα προτεινόμενα γήπεδα δεν εντάσσονται σε οικότοπους προτεραιότητας που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 και δεν βρίσκονται εντός πυρήνων Εθνικών Δρυμών, αισθητικών δασών, υγροτόπων διεθνούς σημασίας (Ραμσάρ) ή εντός περιοχής χαρακτηρισμένης ως διατηρητέου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ακόμη, η εγκατάσταση του Φ/Β σταθμού παραγωγής ενέργειας στις συγκεκριμένες θέσεις είναι συμβατή τόσο με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ όσο και με το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Όπως τονίζεται στον σχετικό φάκελο, η επένδυση θα συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών τελικής κατανάλωσης, διοχετεύοντας στην ελληνική αγορά ηλεκτρική ενέργεια από Α.Π.Ε., μειώνοντας το έλλειμμα παραγωγής και υποκαθιστώντας εισαγωγές ανάλογες της δυναμικότητας του έργου.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα συνδράμει στην επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων της Ελληνικής Πολιτείας για την περαιτέρω διείσδυση των Α.Π.Ε. στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Παράλληλα θα συνεισφέρει στην προσπάθεια αποκέντρωσης του ενεργειακού συστήματος, δίνοντας τη δυνατότητα να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ανακουφίζοντας έτσι τα συστήματα υποδομής και μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας.
Η περιβαλλοντική παράμετρος του συγκεκριμένου έργου «μεταφράζεται» σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα(CO2) ύψους, περίπου, 640.000 τόνων σε ετήσια βάση.
Πέραν της θετικής επίπτωσης της επένδυσης στον τομέα της απασχόλησης επισημαίνεται ιδιαίτερα η συμβολή της στην αύξηση των φορολογικών εσόδων που θα προκύψουν για το Δημόσιο κατά το στάδιο λειτουργίας των φ/β πάρκων.
Με βάση όλα τα παραπάνω αναμένεται ότι το project θα εγκριθεί από τη Δ.Ε.Σ.Ε. για ένταξη στις Στρατηγικές Επενδύσεις κατά την επόμενη συνεδριάσή της μαζί με δύο ή και τρεις άλλες αντίστοιχες ώριμες προτάσεις.
Η Ενιπέας και το «παρών» της Archirodon
Η Ενιπέας Μονοπρόσωπη Α.Ε. («Enipeas Single Member S.A.)ιδρύθηκε στις 30 Ιουνίου 2020, με έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης, μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και μοναδικό εταίρο-διαχειριστή τον Ιωάννη Θεοδωράκη. Αντικείμενο της εταιρείας είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μετατροπή ηλιακής ενέργειας, η κατασκευή των μονάδων, οι σχετικές μελέτες κλπ.
Στη συνέχεια, οι μετοχές της Ενιπέας Μονοπρόσωπη στην κυπριακή εταιρεία “Prelemi Limited”.
Οι πληροφορίες και τα στοιχεία «οδηγούν» στο Group Theta της οικογένειας Θεοδωράκη, -στις εταιρικές διευθύνσεις του οποίου περιλαμβάνεται και η Enipeas Single Member S.A.-, που αυτοσυστήνεται ως «ένας από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους ομίλους κατασκευών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κρήτη, με περισσότερα από 4000 κτίρια και χαρτοφυλάκιο 180 MW». Το Group Theta εμφανίζεται να δραστηριοποιείται σε μια σειρά ενεργειακών τεχνολογιών, όπως αιολική, ηλιακή και ενεργειακή αποθήκευση, αλλά και να διαθέτει «την εμπειρία να αναπτύξει, να κατασκευάσει, να χρηματοδοτήσει και να διαχειριστεί έργα σε όλο τον κόσμο».
Στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο του ομίλου καταγράφονται αφενός υπό αδειοδότηση φωτοβολταικά έργα συνολικής ισχύος 900MW στην Κεντρική Ελλάδα, αφετέρου σειρά ολοκληρωμένων φ/β έργων στην Ελλάδα (Κρήτη, Κ. Ελλάδα), την Τουρκία και τη Γερμανία.
Πέραν αυτών είναι προφανές ότι το «κλειδί» στη συγκεκριμένη μεγάλη επένδυση βρίσκεται στην Archirodon.
Ο ιστορικός πολυεθνικός κατασκευαστικός όμιλος, με το ελληνικό “dna”, που εδρεύει στην Ολλανδία και την Αθήνα, τα τελευταία χρόνια έχει πυκνώσει την παρουσία του στη χώρα μας.
Η συμμαχία με την Ενιπέας, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί μια εντυπωσιακή πρώτη κίνησή του στην ραγδαία ανερχόμενη εγχώρια αγορά των ΑΠΕ, την οποία θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη.
Η Archirodon αυτή την περίοδο, εκτός από τα επόμενα μεγάλα έργα υποδομών στα οποία εστιάζει, δίνει το «παρών» και σε άλλα πεδία, όπως η διεκδίκηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας (σε κοινοπραξία με τις ANEK και Trident Hellas), ο διαγωνισμός για την 6η προβλήτα του ΟΛΘ, ενώ σε κοινοπραξία με τη ΔΕΗ έχει περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου «Cebren», -ύψους 500 έως 600 εκατ. ευρώ-, στη Β. Μακεδονία.