Ενισχύει την παρουσία του στην ελληνική ενεργειακή αγορά ο ιταλικός κολοσσός Eni, ο οποίος μέσω της Eni Global Energy Markets S.p.A. έλαβε το πράσινο φως της ΡΑΑΕΥ για την εγγραφή στο Μητρώο Χρηστών του ΕΣΦΑ.

Η σχετική διαδικασία ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο του 2023 όταν και υπεβλήθη προς τη Ρυθμιστική Αρχή το αίτημα εγγραφής στο Μητρώο.

Ακολούθησε πλούσια ανταλλαγή επιστολών για τη χορήγηση συμπληρωματικών στοιχείων μέχρι τον Ιούλιο του 2024. Έτσι πριν λίγες μέρες δόθηκε η σχετική άδεια που άνοιξε το δρόμο για την εγγραφή της εταιρείας με την επωνυμία «Eni Global Energy Markets S.p.A.» και τον διακριτικό τίτλο «EGEM» στο Μητρώο Χρηστών του ΕΣΦΑ, υπό την ιδιότητα της ως Τρίτο Πρόσωπο.

Από τη δεκαετία του ’50

Η Eni ιδρύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1953 ως Ente Nazionale Idrocarburi και η παρουσία της στην Ελλάδα χρονολογείται ήδη από τη δεκαετία του ‘50 μέσω των πρατηρίων βενζίνης Agip.

Στην πορεία ωστόσο υπήρξε αποσύνδεση από την εμπορία ορυκτών καυσίμων, με τον ιταλικό όμιλο να εστιάζει στη λιανική αγορά ενέργειας, όπου η Eni Gas e Luce δραστηριοποιείται με επιτυχία μέσω της Zeniθ που διαθέτει πελατολόγιο 500.000 ατόμων.

Παράλληλα, μέσω της Plenitude ρίχνει το βάρος της στην ανάπτυξη ΑΠΕ ενώ μέσω της Versalis International και στον τομέα των χημικών.

Τον Ιανουάριο του 2022 η Eni gas e luce, (νυν Plenitude) εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία Solar Konzept Greece (“SKGR”) από την Solar Konzept International, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην γερμανική Aquila Capital,. Η SKGR διαθέτει πλατφόρμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών στην Ελλάδα με το χαρτοφυλάκιο της να περιλαμβάνει μια σειρά έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, συνολικής ισχύος περίπου 800 MW. Τα έργα αυτά αποτελούν τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη του ιταλικού ομίλου στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι η Eni gas e luce έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της αιολικής και φωτοβολταϊκής δυναμικότητάς της στα 6 GW έως το 2025 και την υπέρβαση του φράγματος των 15 GW έως το 2030.

Η EGEM και το νέο κοίτασμα

Η Eni Global Energy Markets (EGEM) ξεκίνησε τη διαδρομή της τον Ιανουάριο του 2021 και δραστηριοποιείται στη διεθνή εμπορία φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας, CO2 , ΥΦΑ και παραγώγων πετρελαίου. Πρόκειται για έναν παγκόσμιας εμβέλειας ολοκληρωμένο βραχίονα που, όπως αναφέρεται, έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιήσει στο έπακρο το δίκτυο και το ευρύ χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων της Eni. Υπό αυτό το πρίσμα, η EGEM ενισχύει τη θέση της Eni ως ηγετικής δύναμης στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι η Eni στις 19 Αυγούστου ξεκίνησε την παραγωγή φυσικού αερίου από το πεδίο Argo Cassiopea, το σημαντικότερο έργο ανάπτυξης φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Το φυσικό αέριο, που προέρχεται από ένα από τα τέσσερα υποθαλάσσια πηγάδια τα οποία ανοίχτηκαν τους τελευταίους μήνες στο στενό της Σικελίας, μεταφέρθηκε μέσω υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 60 χιλιομέτρων στο εργοστάσιο επεξεργασίας Gela. Εκεί υποβάλλεται σε επεξεργασία και στη συνέχεια τροφοδοτεί το εθνικό δίκτυο της Ιταλίας.

Το έργο Argo Cassiopea, το οποίο διαχειρίζεται η Eni σε κοινοπραξία με την Energean, ξεκίνησε την παραγωγή μόλις τρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών. Η παραγωγή πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου κάτω από τη θάλασσα, χωρίς οπτικές επιπτώσεις και σχεδόν μηδενικές εκπομπές. Και τούτο καθώς μια ειδική εγκατάσταση 3,6 MWp φωτοβολταϊκών πάνελ διασφαλίζει ότι το έργο θα επιτύχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα για τις εκπομπές Scope 1 και 2.

Τα αποθέματα στο Argo Cassiopea υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με την μέγιστη ετήσια παραγωγή να αναμένεται σε 1,5 δισ κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη 

Μέσω Gov.gr Wallet όλες οι πληροφορίες για τα ακίνητα… στο κινητό μας

Κολίν Χουάνγκ: Τα ένοχα μυστικά του Mr. Temu – Πώς έγινε ο πλουσιότερος Κινέζος

Μειώνονται σταθερά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ