Περίπου 109 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου περνούν καθημερινά μέσα από τα βομβαρδισμένα εδάφη της Ουκρανίας, με προορισμό την Ευρώπη, για να θερμάνουν νοικοκυριά και να κινήσουν σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστάσια.
Το παράδοξο είναι ότι από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση από τη Ρωσία, η καθημερινή ροή όχι μόνο συνεχίστηκε αλλά και αυξήθηκε προκειμένου οι πελάτες τoυ ρωσικού κολοσσού της Gazprom να πάρουν φθηνότερο αέριο.
Εφαρμόζοντας μια πρόβλεψη παλαιότερων συμβολαίων τους με τον πετρελαϊκό κολοσσό, που τους δίνει τη δυνατότητα να προμηθεύονται αέριο με βάση την τιμή του προηγούμενου μήνα, οι ροές του καυσίμου συνεχίστηκαν ώστε οι διεθνείς πελάτες να αγοράσουν φθηνότερο αέριο και να ξεφύγουν -έστω και προσωρινά- από τον ίλιγγο των τιμών που προκαλούν οι διεθνείς τιμές.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι διακυμάνσεις συνεχίστηκαν, φτάνοντας τα 345 ευρώ/MW, για να ξαναπέσουν στα 150 ευρώ/MW υπό το βάρος των πιέσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. για ρυθμιστικές αποφάσεις. Πρόκειται για τιμές που θα επηρεάσουν τα συμβόλαια φυσικού αερίου τον επόμενο μήνα.
Στη σκιά αυτής της πρωτοφανούς κρίσης που σφυροκοπά κάθε ευρωπαϊκό νοικοκυριό και επιχείρηση και απειλεί να οδηγήσει σε μαζικά επιχειρηματικά λουκέτα, ανακοινώθηκε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο ενεργειακής αυτονομίας της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο που σκοπεύει να περιορίσει σε ένα χρόνο από σήμερα κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τις εισαγωγές. Όμως, ούτε απλός ούτε εύκολος είναι ο οικονομικός πόλεμος που έχει εξαπολύσει η Δύση εναντίον της Ρωσίας, κυρίως λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τα ορυκτά της καύσιμα.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την αποκλιμάκωση των τιμών, ο πρωθυπουργός δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να ελπίζει σε άμεση απεμπλοκή της από τις ρωσικές προμήθειες, καθώς δεν έχει ακόμη δημιουργήσει τους μηχανισμούς εκείνους που θα της επιτρέψουν να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες. Και όσο αυτό δεν είναι εφικτό, θα καθίσταται ευάλωτη στην ψυχολογία των αγορών και βορά στις διακυμάνσεις των τιμών των κερδοσκόπων.
Το ασανσέρ τιμών άλλωστε που παρατηρείται στον χρηματιστηριακό δείκτη TTF της Ολλανδίας τις τελευταίες μέρες και καθορίζει τις τιμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι και εκείνο που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του κυβερνητικού επιτελείου, για να φτάσουμε στην πρόταση των έξι σημείων που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις προηγούμενες ημέρες, με σκοπό την αλλαγή στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας του ολλανδικού hub συναλλαγών για την αγορά φυσικού αερίου.
«Οι τιμές των 360 ευρώ /Mwh στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κρίνονται ως υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές, που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας», τονίζει από την πλευρά της η ελληνική βιομηχανία.
Η επιδότηση των €65/Μwh, που δίνεται στις βιομηχανίες για τον Μάρτιο, προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις κατά πολύ επαυξημένες τιμές.
Είναι πλέον σαφές, λένε παράγοντες της βιομηχανίας, ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και τις αρχές του επομένου έτους. «Το πλήγμα που θα υποστούν οι επιχειρήσεις της χώρας θα είναι καίριο και τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειονότητα αυτών».
Μέχρι να βρεθεί (και αν βρεθεί) μια εναλλακτική φόρμουλα και οργανωθεί ένας κοινός μηχανισμός άμυνας, η Ελλάδα και κάθε χώρα ξεχωριστά θα βρίσκονται στο έλεος των ενεργειακών πιέσεων.
Εξαντλούνται οι πόροι χρηματοδότησης από το ΤΕΜ
Σε αυτό το ασταθές οικονομικό περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση, εκτός από το να περιμένει μια συνολική ευρωπαϊκή διευθέτηση που θα της λύσει τους γρίφους των δημοσιονομικών περιορισμών, καλείται να ξανασχεδιάσει τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών με τη βεβαιότητα ότι το πουγκί από τα έσοδα που γεμίζουν οι πλειστηριασμοί των ρύπων (και τροφοδοτούν αντίστοιχα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης -ΤΕΜ) δεν είναι ανεξάντλητο. Σε αυτό συνηγορούν αφενός οι ασταμάτητες επιδοτήσεις του προηγούμενου εξαμήνου αλλά και οι… χαμηλές πτήσεις των δικαιωμάτων ρύπων που το τροφοδοτούν και έχουν υποχωρήσει στα 60 ευρώ ο τόνος, από πάνω από 90 ευρώ που ήταν μέχρι πρόσφατα. Οι επιδοτήσεις του Μαρτίου θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα δηλαδή στα 350 εκατ. ευρώ. Ομως η μεταβλητότητα στις τιμές ανοίγει την βεντάλια των επιδοτήσεων καθώς από την αρχή του μήνα μέχρι και χθες η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού είχε διαμορφωθεί στα 320 ευρώ/MW. Τον Δεκέμβριο του 2021 η αντίστοιχη τιμή ήταν στα 235 ευρώ/ΜWh, τον Ιανουάριο μειώθηκε στα 227,3 ευρώ και τον Φεβρουάριο έπεσε στα 211,71 ευρώ/MWh.
Καθώς οι τιμές εμφανίζουν σοβαρές αποκλίσεις από τα επίπεδα του προηγούμενου μήνα και η ακρίβεια σαρώνει το σύνολο των νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των αγροτών, τα συναρμόδια υπουργεία εξειδικεύσουν τα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου και καυσίμων κίνησης. Όπως δήλωσε χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, τα μέτρα θα αφορούν το επόμενο τρίμηνο και θα είναι συνολικού ύψους 1,1 δις, ευρώ.
Από αυτά ξεχωρίσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και η στήριξη στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, με τη μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από τα 65 ευρώ/MWh τον Μάρτιο στα 130 ευρώ/ΜWh τον Απρίλιο. Από το κυβερνητικό πακέτο στήριξης θα επωφεληθούν και οι οδηγοί καθώς και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η η μεσαία τάξη με την μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, και την κάλυψη 180 λίτρων (60 λίτρα ανά μήνα) για την κίνηση των οχημάτων. Τα μέτρα συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες, οι οποίοι επίσης έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Διαβάστε ακόμη
Η ΤΕΡΝΑ «πετάει», οι Μαρινόπουλοι επιστρέφουν, η Mondelez παντρεύεται και οι τιμές… τρελαίνουν
Acwa Power: Το μεγαλεπήβολο project πράσινου υδρογόνου των $5 δισ. – Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα
Κτήμα Καποδίστρια: Το «φιλέτο» των 165 στρεμμάτων στην Κέρκυρα που βγαίνει στο σφυρί