Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι τιμές στο νερό και το 2023 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, ωστόσο με τη νέα χρονιά η Επιχείρηση θα περάσει υπό την ομπρέλα της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων γεγονός που θα την εντάξει σε ένα νέο ρυθμιζόμενο περιβάλλον, αντίστοιχο με εκείνο της ενέργειας.
Το σχετικό νομοσχέδιο, όπως προέβλεψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χάρης Σαχίνης θα είναι έτοιμο αρχές του έτους, ωστόσο εκτίμησε ότι οι διαδικασίες θα είναι αργές καθώς δεν αναμένονται εξελίξεις πριν το τέλος του α΄εξαμήνου.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο είναι βασισμένο στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση, όπως και στην αγορά ενέργειας, προεξοφλώντας σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία ακόμη και στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας. Ο κ. Σαχίνης επισήμανε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η νέα ρυθμιστική αρχή, η οποία θα ενταχθεί υπό την ομπρέλα της ΡΑΕ, θα συμβάλει θετικά στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης υδάτων και αποχέτευσης, με στόχο την αποφυγή της αύξησης των τιμών και προς όφελος των πολιτών.
Όπως είπε, σήμερα, η ΕΥΔΑΠ διαθέτει το δεύτερο χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρώπη, το οποίο δεν έχει μεταβληθεί τα τελευταία 13 χρόνια.
Τόνισε όμως ότι για την εταιρεία, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος τους τελευταίους μήνες είναι το ενεργειακό κόστος, το οποίο στο εννιάμηνο έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι και αντιστοιχεί σε 15,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την διοίκηση, η ΕΥΔΑΠ έχει χαράξει τον οδικό χάρτη για το δρόμο των μηδενικών εκπομπών με σειρά έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.
Η εταιρεία δίνει πολύ μεγάλο βάρος στα έργα ενεργειακής εξοικονόμησης και στην αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, αυτό δεν είναι αρκετό καθώς τα έργα που προγραμματίζει απαιτούν κάποιο χρόνο ωρίμανσης.
Η λύση σύμφωνα με την διοίκηση είναι τα διμερή συμβόλαια με στόχο η εταιρεία να «κλειδώσει» για την επόμενη πενταετία σταθερά χαμηλές τιμές ενεργειακού κόστους, κάτι όμως που εμποδίζετε καθώς δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά από την πλευρά των παραγωγών.
Στις πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση ενέργειας εντάσσονται η μερική μεταφορά της επεξεργασίας νερού από τα Κιούρκα στο Μενίδι, η μεγαλύτερη συμμετοχή των μονάδων παραγωγής βιοαερίων στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ψυττάλειας, η χρήση βιοαερίου αντί του φυσικού αερίου στην Ψυττάλεια για την χρήση αποξήρανσης ιλύος αλλά και η προμήθεια 85 νέων ηλεκτρικών οχημάτων στις αρχές του 2023. Παράλληλα η ΕΥΔΑΠ προχωρεί στην ανάπτυξη φωτοβολταικών συστημάτων μέσα στο 2024, ισχύος 3,5 MW με net-metering και σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 17MW εντός εγκαταστάσεων το 2028 καθώς επίσης και σε ανάπτυξη νέων υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Η συνολική κατανάλωση ενέργειας υπολογίζεται σε 360 GWh, με στόχο προσεχώς να μειωθεί σε 310 GWh και να αυξηθεί η παραγωγή από υπάρχουσες Ανανεώσιμες – Ιδιοκατανάλωση στο ΚΕΛ Ψυττάλειας σε 171 GWh από 109 GWh μέσω των έργων ΑΠΕ
Οι έξυπνοι μετρητές
Σε σχέση το έργο των «έξυπνων μετρητών» με προϋπολογιζόμενη αξία 300 εκατ. ευρώ, χθες ο κ. Σαχίνης απαντώντας σε ερώτηση του newmoney, επισήμανε ότι η ΕΥΔΑΠ έχει ωριμάσει το σχεδιασμό και έχει καταλήξει στην τεχνολογία. Ωστόσο κρίνει σκόπιμο να περιμένει και την κρίση της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων ώστε να προκύψει το ακριβές κόστος, το χρονοδιάγραμμα αλλά και να αξιολογηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του πρότζεκτ (Tαμείο Ανάκαμψης, πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού κ.α) για την πλήρη αντικατάσταση 2,16 εκατ. συνδέσεων σε βάθος δεκαετίας.
Διαβάστε ακόμη
Ρουμπινί: Η παγκόσμια οικονομία είναι «τρένο που συντρίβεται σε αργή κίνηση»
Aσπεν: Η ετήσια χιονοδρομική εμπειρία των εκατομμυριούχων και των σταρ στα 2.438 μέτρα