Οι Ευρωπαίοι έκλεισαν τη θέρμανσή τους αυτόν τον χειμώνα, και κάποιοι άλλοι καθυστέρησαν την ενεργοποίησή της σχεδόν ένα μήνα και τη ρύθμισαν σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία, υπακούοντας στις εκκλήσεις των κυβερνήσεων, αλλά και υπό την πίεση των ιστορικά υψηλών τιμών.

Τα δεδομένα, από εκατοντάδες χιλιάδες έξυπνα θερμόμετρα που εγκαταστάθηκαν σε νοικοκυριά σε όλη την ήπειρο από την εταιρεία Tado με έδρα το Μόναχο, δείχνουν ότι καθώς οι θερμοκρασίες έπεφταν, τα νοικοκυριά ανταποκρίθηκαν στις προειδοποιήσεις για υψηλότερο κόστος θέρμανσης.

Όπως επισημαίνει το Reuters, που αποκαλύπτει τα συμπεράσματα της έρευνας νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη αυξάνουν τη χρήση τέτοιων έξυπνων θερμομέτρων για να παρακολουθούν πόσο αέριο καταναλώνουν. Αυτές μερικές φορές συνδέονται με τη δομή των τιμολογίων ενός παρόχου ενέργειας για την εξομάλυνση της ζήτησης και τη μείωση του κόστους αιχμής. Η Γερμανία τα έχει κάνει υποχρεωτικά στα νεόδμητα κτήρια.

Καθυστερήσεις

Τον χειμώνα του 2021-2022, το ποσοστό των σπιτιών που άναψε τη θέρμανση σε όλη την Ευρώπη ξεπέρασε το 90% στις 28 Νοεμβρίου. Τα τρία προηγούμενα χρόνια, αυτό το όριο ξεπεράστηκε εβδομάδες νωρίτερα, στις 7, 12 και 5 Νοεμβρίου αντίστοιχα, σύμφωνα με δεδομένα από την Tado, η οποία είναι μία από τις πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των έξυπνων θερμομέτρων.

Οι γερμανικές δημόσιες αρχές μείωσαν τη θερμοκρασία στα γραφεία τους στους 19 βαθμούς. Στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης an der Oder στα πολωνικά σύνορα, το προσωπικό έλαβε κουβέρτες για να τυλιχτεί.

Οι ρυθμίσεις θέρμανσης του σπιτιού ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν κατά ένα βαθμό χαμηλότερες αυτόν τον χειμώνα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με βάση τα δεδομένα.

«Με εξοικονομήσεις, εισροές φυσικού αερίου, καλά επίπεδα αποθήκευσης, είμαστε πολύ, πολύ αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειάζεται πλέον να ανησυχούμε για έλλειψη φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο Γερμανός ρυθμιστής δικτύου Klaus Mueller την Τρίτη, αφού προηγουμένως είχε πει στους καταναλωτές να κάνουν βαθιά περικοπές για την αποφυγή σοβαρών διαταραχών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 80% του αερίου της και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 22% της ενεργειακής κατανάλωσης της Ευρώπης και καλύπτει το 32% των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών, σύμφωνα με την ΕΕ .

Τα έξυπνα θερμόμετρα

Ωστόσο, έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και την αύξηση των εισαγωγών από ευρωπαίους παραγωγούς φυσικού αερίου όπως η Νορβηγία και η Ολλανδία, ενώ η Γερμανία έχει κατασκευάσει γρήγορα τερματικούς σταθμούς LNG.

Τα δεδομένα της Tado, που βασίζονται σε μετρήσεις από 340.000 έξυπνα θερμόμετρα που συνδέονται με cloud σε όλη την Ευρώπη, είναι σχετικά ανθεκτικά στις ποικίλες καιρικές συνθήκες κατά τους τέσσερις χειμώνες που μέτρησε, καθώς καταγράφει τις θερμοκρασίες-στόχους που έχουν θέσει τα νοικοκυριά.

Αυτά δείχνουν περιφερειακές διαφοροποιήσεις αλλά και σαφή κατεύθυνση. Τα ολλανδικά νοικοκυριά μείωσαν τις θερμοκρασίες-στόχους κατά 0,99 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι Ισπανοί καταναλωτές μείωσαν τους στόχους κατά 0,29 βαθμούς. Στην Ελλάδα η μείωση είναι της τάξης των 0,54 βαθμών.

Στη Βρετανία, το 79,6% των σπιτιών που συνδέονται με το Tado μείωσαν τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας, ενώ στην πλούσια σε φυσικό αέριο Νορβηγία μόνο το 47%. Οι ρυθμίσεις θερμοκρασίας στη Νορβηγία έπεσαν κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου στους 20,8 βαθμούς και στη Βρετανία κατά 1 βαθμό στους 18,3 βαθμούς.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν παράσχει δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.

Η Tado έχει εγκατεστημένα τρία εκατομμύρια θερμόμετρα, αλλά μπορούν να γίνουν συγκρίσεις μόνο μεταξύ των θερμοστατών που έχουν εγκατασταθεί στο ίδιο μέρος για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Το επόμενο sms του Καλογρίτσα, οι λογαριασμοί της Εύας, ο πολυπράγμων Φάις και ο τραπεζίτης με το 1 εκατ. ευρώ 

Τα προάστια της Αθήνας με αύξηση πάνω από 20% σε τιμές πώλησης και ενοίκια (πίνακες)

Aποχωρεί από τη θέση του CEO ο συνιδρυτής του Netflix Ριντ Χέιστινγκς