Μπροστά στην «τέλεια καταιγίδα» βρίσκεται η Ευρώπη λόγω της ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης, με τις τιμές της ενέργειας να εκτοξεύονται σε νέα ιστορικά υψηλά.
Στο πλαίσιο αυτό και η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλότατες τιμές. Έτσι για σήμερα Τετάρτη στη χώρα μας η τιμή διαμορφώνεται στα 416,62 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη στα 660,77 ευρώ και την ελάχιστη στα 205,77 ευρώ. Την ίδια ώρα στη Γερμανία η τιμή εκτινάχτηκε στα 551 ευρώ (ιστορικό ρεκόρ), στη Γαλλία στα 552 ευρώ και στην Ιταλία στα 537 ευρώ.
Όπως αναφέρει και το Bloomberg, το φυσικό αέριο έφθασε στα επίπεδα ρεκόρ, καθώς ένα καυτό καλοκαίρι στην Ευρώπη πυροδοτεί υψηλότερη από το κανονικό ζήτηση, επιδεινώνοντας την ενεργειακή κρίση που απειλεί να ωθήσει τις μεγάλες οικονομίες σε ύφεση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς έκλεισαν 2,6% υψηλότερα, ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σε υψηλό όλων των εποχών. Ο ζεστός και ξηρός καιρός προκαλεί ταχεία πτώση της στάθμης του νερού των ποταμών, εμποδίζοντας τη μεταφορά ενεργειακών εμπορευμάτων. Κάτι που είναι πιθανό να αναγκάσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο σε μια εποχή που η προμήθεια από τη Ρωσία εξακολουθεί να είναι περιορισμένη.
«Η φαινομενικά αδυσώπητη άνοδος του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου συνεχίστηκε. Οι τιμές ενισχύθηκαν από το τελευταίο ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα, το οποίο οδήγησε τα ποτάμια να στεγνώνουν και προκαλεί προβλήματα με τη μεταφορά καυσίμων, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα υπάρχοντα δεινά της ηπείρου από την πλευρά της ενέργειας». ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Deutsche Bank Research.
Η στάθμη του νερού σε ένα βασικό σημείο στον Ρήνο — τον πιο σημαντικό ποταμό της Δυτικής Ευρώπης για τη μεταφορά καυσίμων και άλλων βιομηχανικών αγαθών — έφτασε σε νέο χαμηλό αυτήν την εβδομάδα, καθιστώντας αντιοικονομική τη διέλευση πολλών φορτηγίδων. Τα ρηχά επίπεδα προβλέπεται να παραμείνουν για το υπόλοιπο της εβδομάδας.
Σε εκτόξευση οι τιμές
Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί στα ύψη μετά τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream, χτυπώντας την οικονομία της περιοχής.
Έτσι, τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, -το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς-, διαμορφώθηκαν στα 225,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, πάνω από 10 φορές υψηλότερα από τον εποχιακό μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 4,6%.
Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom PJSC δήλωσε χθες Τρίτη ότι εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν στο ισοδύναμο των περίπου 347 ευρώ ανά μεγαβατώρα αυτόν τον χειμώνα, δηλαδή πάνω από την ενδοημερήσια τιμή ρεκόρ των 345 ευρώ στις αρχές Μαρτίου.
Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος σε όλη την Ευρώπη αυξάνει τους κινδύνους για διακοπές ρεύματος το χειμώνα, όταν η ζήτηση κορυφώνεται. Το Κοσσυφοπέδιο, ένα από τα φτωχότερα έθνη της Ευρώπης, επέβαλε ήδη τα πρώτα συνεχόμενα μπλακ άουτ στην περιοχή και η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος.
Ο στρόβιλος και η «απειλή» από την Ασία
Εν τω μεταξύ, η αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας συνεχίζεται σχετικά με τον στρόβιλο του αγωγού Nord Stream που έχει κολλήσει κατά τη μεταφορά μετά την εκτέλεση εργασιών επισκευής στον Καναδά. Η Μόσχα μείωσε τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω της σύνδεσης στο 20% της χωρητικότητας τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο στρόβιλος είναι διαθέσιμος και ότι η Ρωσία τον χρησιμοποιεί ως «δικαιολογία» για να μειώσει τις προμήθειες στην Ευρώπη.
Η Γερμανία έχει δεχθεί ένα από τα ισχυρότερα χτυπήματα από την ενεργειακή κρίση καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες. Η κυβέρνηση ζήτησε χαμηλότερη κατανάλωση, προειδοποίησε για δελτίο και αυτή την εβδομάδα επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου. Υπέγραψε επίσης συμφωνία με τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες της χώρας για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω δύο νέων τερματικών σταθμών αυτόν τον χειμώνα.
Ωστόσο, το LNG — το οποίο βοήθησε την Ευρώπη να γεμίσει αποθηκευτικούς χώρους καθώς μειώθηκε η ρωσική προσφορά — μπορεί επίσης να γίνει πιο δυσεύρετο καθώς ο ανταγωνισμός για φορτία αυξάνεται. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τη ζήτηση στην Ασία, ενώ οι εταιρείες στην περιοχή ενισχύουν επίσης τις αγορές για να αποθηκεύουν αποθέματα για το χειμώνα.
«Υπάρχει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης στη Νότια Κορέα, και σε μικρότερο βαθμό, στην Ιαπωνία, να αναπληρώσουν τα αποθέματα ενόψει του χειμώνα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν εντείνει τη ζήτηση», αναφέρει ο Olympe Mattei, αναλυτής του BloombergNEF, σε έκθεσή του.
Παρόλα αυτά, ένα φορτίο LNG στάλθηκε από την Αυστραλία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο στη Μαλαισία, σηματοδοτώντας μια ασυνήθιστη πηγή εφοδιασμού.
Διαβάστε ακόμη
Πόσα χρήματα φέρνει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
Σε τιμές Αυγούστου τα τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου
Πλειστηριασμοί: Γνωστά ξενοδοχεία… ψάχνουν νέο ιδιοκτήτη (pics)