Τουλάχιστον 350 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από διακοπές ρεύματος πέρυσι, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η στροφή σε καθαρότερες πηγές ενέργειας οδήγησαν σε διακοπές εφοδιασμού για τις περισσότερες αγορές, σύμφωνα με σχετική έκθεση της IHS Markit.
Επί της ουσίας επλήγη πάνω από το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού καθώς περιοχές που προηγουμένως είχαν αξιόπιστη τροφοδοσία ρεύματος, όπως το Τέξας και η Κίνα, υπέστησαν διακοπές ρεύματος και «δελτίο» στην τροφοδοσία, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η κλιματική αλλαγή φέρνει πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ μια «εγγενώς ανώμαλη» μετάβαση σε πιο πράσινες μορφές ενέργειες επιδεινώνει τα μακροχρόνια προβλήματα υποεπενδύσεων σε δίκτυα και υποδομές, επισημαίνει η έκθεση της IHS Markit.
Η στροφή προς την αιολική και την ηλιακή ενέργεια είναι απαραίτητη για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων, αλλά ενθαρρύνει επίσης τους επενδυτές να αποφεύγουν τα ορυκτά καύσιμα που εξακολουθούν να απαιτούνται για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση — με τις αυξανόμενες τιμές στην Ευρώπη και τις συνεχόμενες διακοπές ρεύματος στην Κίνα — επιδεινώθηκε από την πανδημία του Covid-19 και τα φαινόμενα συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα.
«Η παροχή ορυκτών καυσίμων εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη μορφή ενέργειας στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Εάν αυτή η προσφορά περιοριστεί ταχύτερα από ό,τι μειωθεί η ζήτηση – και προτού καλύψουν το κενό οι εναλλακτικές τεχνολογίες – μπορεί να προκύψουν ελλείψεις, οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση των τιμών», δήλωσε ο Xizhou Zhou, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της IHS Markit.
Η κλιματική αλλαγή βλάπτει επίσης την αξιοπιστία των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, με περισσότερους πάγους και ξηρασίες σε μέρη που δεν διαθέτουν την υποδομή για να αντιμετωπίσουν τέτοιες ακραίες καιρικές συνθήκες. Η αλλαγή του καιρού καθιστά επίσης πιο δύσκολη την πρόβλεψη της ζήτησης και της προσφοράς, όπως αναφέρει η IHS Markit.