search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ενεργειακή κρίση: Από το 2026 ξεκινά τις εξαγωγές φυσικού αερίου η Κύπρος

Πιθανό να διασυνδεθούν τα κυπριακά κοιτάσματα από το τεμάχιο «Αφροδίτη» με αγωγούς προς Αίγυπτο και Ισραήλ - Ικανοποίηση στη Λευκωσία για το κοινό ανακοινωθέν των «27» - Τι αναφέρει η Κύπρια υπουργός Ενέργειας για τους αγωγούς και τις έρευνες στο κοίτασμα «Γλαύκος»

Η Κύπρος αναμένεται να εξάγει φυσικό αέριο από το θαλάσσιο τεμάχιο «Αφροδίτη» περί το 2026, δήλωσε η Κύπρια υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, χαρακτηρίζοντας ως πολύ θετικό για την Κύπρο το κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ με αντικείμενο συζήτησης τους τρόπος απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η κα Πηλείδου εξέφρασε την ικανοποίηση της γιατί στο κοινό ανακοινωθέν των 27 υπουργών Ενέργειας έγιναν αλλαγές στο λεκτικό της κοινής Διακήρυξης, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνει τη σημασία εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθώς και τη συνεργασία των κρατών μελών που έχουν τέτοια αποθέματα για να επιτευχθεί η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η κα. Πηλείδου αναφέρθηκε στην πολύ εποικοδομητική τηλεδιάσκεψη που είχε με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ πριν από μια βδομάδα, κατά την οποία ζητήθηκε να καταθέσει η Κύπρος γραπτώς λεπτομερή σχέδια με τον πιθανό ρόλο της Κύπρου. Πρόσθεσε πως έχει ήδη κατατεθεί επιστολή προς την Επίτροπο, η οποία συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τις ευκαιρίες που πιθανό να παρουσιάζονται από τα κυπριακά κοιτάσματα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να γίνουν εξαγωγές προς την ΕΕ, αλλά και το ρόλο της χώρας ως εταίρος στην τριμερή και πολυμερή συνεργασία με γειτονικά κράτη.

Απατώντας σε άλλη ερώτηση, η κα. Πηλείδου είπε πως η Κύπρος είναι το μόνο κράτος-μέλος που εκπροσωπείται στην ομάδα χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και συνεπώς ο ρόλος της μπορεί να είναι πολύ σημαντικός και ως συνεργάτης και εκπρόσωπος της ΕΕ στην περιοχή.

Ερωτηθείσα αν η Κύπρος θα αξιοποιήσει τα κοιτάσματά της τώρα που έχει ανάγκη η ΕΕ από φυσικό αέριο, είπε πως αυτή είναι η προσπάθεια, ενώ σημείωσε πως ο αγωγός προς την Τουρκία είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα που πιθανόν να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και άλλοι αγωγοί με τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr

Exit mobile version