Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εκτοξεύει τις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου οι πέντε ενεργειακοί κολοσσοί της Δύσης αποκόμισαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, συνολικά κέρδη σχεδόν 200 δισ. δολαρίων.
Εν μέσω αυτού του πακτωλού των κερδών, οι πέντε μεγάλοι όμιλοι του ενεργειακού κλάδου – BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell και TotalEnergies – προχώρησαν πέρυσι σε διανομή μερισμάτων και επαναγορές μετοχών πρωτοφανούς ύψους.
Όπως μεταδίδει το Reuters, στα αποτελέσματα για το 2022 που θα ανακοινώσουν στα τέλη Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να καταγράφουν κέρδη 199 δισ. δολαρίων, τα οποία προβλέπεται να μειωθούν σε 158 δισ. δολάρια φέτος καθώς οι τιμές ενέργειας έχουν υποχωρήσει, αλλά παρά ταύτα θα είναι πολύ υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ του 2011.
Συρρίκνωση των χρεών τους
Χάρη στην ισχυρή περσινή τους πορεία μείωσαν επίσης τα συνολικά χρέη τους σε 100 δισ. δολάρια, που είναι χαμηλό 15ετίας. Το χρέος τους είχε αυξηθεί στο επίπεδο – ρεκόρ των 270 δισ. δολαρίων το 2020, όταν είχαν προσφύγει σε υψηλό δανεισμό για να αντέξουν τη βουτιά της ζήτησης που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ο «κίνδυνος» της έκτακτης φορολογίας
Οι ενεργειακοί κολοσσοί δεν φαίνεται ότι κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικό μέρος των υπερκερδών τους από την έκτακτη φορολογία καθώς οι προβλέψεις που έχουν σχηματίσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιστοιχούν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό τους.
Η Shell έχει βάλει στην άκρη 2,4 δισ. δολάρια για πληρωμή πρόσθετων φόρων στην Ευρώπη, η TotalEnergies επίσης 2 δισ. δολάρια, ενώ η Exxon αναμένει ότι οι επιπλέον φόροι θα ανέλθουν τουλάχιστον σε 2 δισ. δολάρια το 2023.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Exxon και η Chevron είχαν τα υψηλότερα κέρδη πέρυσι, κοντά στα 100 δισ. δολάρια καθώς ωφελήθηκαν περισσότερο από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Οι επενδύσεις που σχεδιάζουν
Οι δύο αμερικανικές εταιρείες σχεδιάζουν την αύξηση κατά 10% των επενδύσεων τους φέτος στα 41 δισ. δολάρια.
Αλλά και η BP, η οποία σχεδιάζει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% έως το τέλος της δεκαετίας, αύξησε πολύ τις επενδυτικές δαπάνες της σε σχιστολιθικά κοιτάσματα στις ΗΠΑ και τον Κόλπο του Μεξικό.
Οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί είναι επίσης απίθανο να μειώσουν σημαντικά τις επενδύσεις τους σε ορυκτά καύσιμα, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιήσουν μέρος των υπερβολικών ταμειακών διαθεσίμων τους για περαιτέρω επενδύσεις σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.
Η Shell, η BP και η TotalEnergies στοχεύουν να επεκταθούν γρήγορα σε ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια και αύξησαν το 2022 τον ρυθμό εξαγορών ενεργειακών εταιρειών με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα, στους κλάδους της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας όπως και των βιοκαυσίμων.
Διαβάστε ακόμη
Αντρέα Ενρία: Στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM – Συναντήσεις με τραπεζίτες, Στουρνάρα και Σταϊκούρα
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι γλιτώνουν €1.000 (και πλέον) το 2023
Matrix Pack: Ο ελληνικός όμιλος που κατακτά τον κόσμο με τα χάρτινα καλαμάκια του (pics)