search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Eνεργειακή ασπίδα της ΕΕ απέναντι στη Μόσχα μέσω Βουλγαρίας

Στη Βουλγαρία θα δημιουργηθεί περιφερειακό κέντρο συντονισμού για τη διαχείριση της συνολικής χρήσης των υποδομών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας - Bloomberg: Συμφωνία με Mytilineos και ΔΕΠΑ  - Συνεχίζεται η πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου – Λύση στον ενεργειακό γρίφο προεξοφλούν οι traders

Μέτωπο άμυνας απέναντι στις κινήσεις της Ρωσίας που κλείνει τις στρόφιγγες παροχής φυσικού αερίου, συστήνει η Ευρώπη. Μετά την ανακοίνωση για την διακοπή παροχής ρωσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία και ενόψει των αποφάσεων που θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες το ενδιαφέρον στρέφεται στην Βουλγαρία όπου θα δημιουργηθεί περιφερειακό κέντρο συντονισμού για τη διαχείριση της συνολικής χρήσης των υποδομών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και των πρόσθετων αγορών φυσικού αερίου για τα Βαλκάνια και την Ιταλία. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της ΒουλγαρίαςΑσέν Βασίλεφ στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση που είχε χθες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον αντιπρόεδρο Φράνς Τίμερμανς.

Oπως αναφέρει δημοσίευμα του Euractiv η Βουλγαρία έλαβε ισχυρή υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή της να αρνηθεί να πληρώνει τη Ρωσία για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. «Ζητήσαμε να χρησιμοποιηθούν οι βουλγαρικές υποδομές για τη διανομή φυσικού αερίου στην περιοχή, και θα χρησιμοποιηθούν για αυτό το κέντρο (για τη διανομή των προμηθειών). Αναζητούμε την καλύτερη λύση υποδομής για να ξεκινήσουμε την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και να βελτιστοποιήσουμε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Βασίλεφ, ο οποίος συνοδευόταν στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ.

«Η Βουλγαρία δεν μπορεί να παράσχει μόνο τα τρία δισεκατομμύρια κυβικά (bcm) φυσικού αερίου που διαθέτει, αλλά μπορεί να παράσχει 17-20 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Βασίλεφ, εξηγώντας πως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το κέντρο συντονισμού θα εγκατασταθεί στη χώρα.

Η Βουλγαρία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον διαβαλκανικό αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος επί 30 χρόνια μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η χωρητικότητά του είναι 17 δισ. κυβικά, μπορεί να αντιστρέψει τις ροές αερίου και επί του παρόντος δεν χρησιμοποιείται σε βάρος του Turkish Stream. Ο διαβαλκανικός αγωγός φυσικού αερίου (Trans-Balkan gas pipeline) έχει επαρκή χωρητικότητα και σύνδεση με τα δίκτυα των γειτονικών χωρών για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της περιοχής από την εξάρτηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μαζί με τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Ελλάδας. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μπορεί να εισαχθεί μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας και να αξιοποιήσει τους ίδιους αγωγούς για να εξυπηρετήσει αυτό την περιοχή, μειώνοντας έτσι  την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Ωστόσο, ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί συναίνεση μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Βουλγαρία θα προσεγγίσει τις χώρες της γειτονιάς της και θα διοργανώσει την πρώτη υπουργική συνάντηση στις 5 Μαΐου.

Bloomberg: Συμφωνία με Mytilineos και  ΔΕΠΑ

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Βουλγαρία έχει εξασφαλίσει φυσικό αέριο για τον Μάιο και το διάστημα 27-30 Απριλίου για την αντικατάσταση των ροών που χάθηκαν μετά τη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία στη βαλκανική χώρα. Επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση της συναλλαγής το Bloomberg αναφέρει ότι η εταιρεία Mytilineos, η ΔΕΠΑ και η ουγγρική MET κέρδισαν διαγωνισμό για την παροχή φυσικού αερίου. Η συνολική ποσότητα αερίου ισοδυναμεί με 61.000 Mwh/ημέρα ανέφερε η ίδια πηγή. Η Bulgargaz αγοράζει φυσικό αέριο απευθείας από την Mytilineos και την ΔΕΠΑ για 27-30 Απριλίου. Η ποσότητα Απριλίου ισοδυναμεί με 40.000 Mwh/ημέρα.

Πληρωμές σε ρούβλια

Στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα θα επιχειρηθεί να διευκρινιστεί πόσες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια, αφού το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Πούτιν για πληρωμές. «Φαίνεται όλο και περισσότερο ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν συντονίστηκαν σχετικά με τις απαιτήσεις πληρωμής σε ρωσικό ρούβλι», δήλωσε ο Γκέοργκ Ζαχμάν, αναλυτής στο Bruegel, το οικονομικό think tank με έδρα τις Βρυξέλλες.

Η στάση της Γερμανίας

Κομβικής σημασίας είναι η στάση της Γερμανίας που έχει την μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Γερμανία εργάζεται εδώ και καιρό για να προετοιμαστεί για την ημέρα που θα αποκοπεί «ξαφνικά» από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε χθες ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα θα μπορούσε σύντομα να σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, όπως έχει κάνει για την Πολωνία και τη Βουλγαρία, ο Σολτς είπε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό». «Ήδη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, αρχίσαμε να το κάνουμε. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», πρόσθεσε. Η Γερμανία είναι τώρα σε θέση να εξαρτάται σταδιακά λιγότερο από τον ρωσικό άνθρακα και να έχει πλήρη κατάργηση μέχρι το φθινόπωρο, είπε επίσης, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Γερμανία είχε αρχίσει να εργάζεται για να γίνει πιο ανεξάρτητη από τη ρωσική ενέργεια πολύ πριν από τον πόλεμο. Όσον αφορά τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ο Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα εργαστεί επίσης για τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών εισαγωγών, αν και η πλήρης ανεξαρτησία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί. Ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα εμποδίσει ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Μόσχας και ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια πλήρη διακοπή της ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

«Πολεμικό» πληθωρισμό για Ελλάδα και Ευρώπη ανακοινώνει η Eurostat

Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός: Νέα δρομολόγια το καλοκαίρι για Ελλάδα από τις αεροπορικές εταιρείες

Έρχεται νόμος για τα καταπατημένα, δεν… έρχονται οι νέες ταυτότητες, η Εθνική Τράπεζα και το ψυγείο, το κόκκινο δάνειο-γίγας, το fund και η δίκη 

 

 

Exit mobile version