Γενική επιστράτευση του λιγνίτη, μεγιστοποίηση των φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα και έλεγχο στην κατανάλωση ενέργειας ρίχνει στη μάχη για την ενεργειακή επιβίωση της χώρας η κυβέρνηση. Την ώρα που οι εκβιασμοί της Μόσχας υποβάλλουν στο μαρτύριο της σταγόνας ολόκληρη την Ευρώπη και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ξύπνημα του αγωγού Nord Stream 1, η Ελλάδα οργανώνει τη δική της στρατηγική άμυνας ακολουθώντας την τακτική και άλλων χωρών που βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στα ορυκτά καύσιμα.
Η μετάθεση, άλλωστε, του κλεισίματος ανθρακικών και πυρηνικών εργοστασίων στο πλαίσιο των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής και της Κομισιόν και περιλαμβάνονται και στο προσχέδιο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες. Στη δύσκολη εξίσωση της ενεργειακής επάρκειας μπαίνουν με αποφασιστικότητα έπειτα από μία διετία στρατηγικού παροπλισμού οι επτά συν μία μονάδες της ΔΕΗ.
Τα λιγνιτικά εργοστάσια της Επιχείρησης «ξαναγυαλίζονται», η απολιγνιτοποίηση μετατίθεται από 1 έως 2 χρόνια αργότερα, ενώ από Σεπτέμβριο μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία και η ολοκαίνουρια μονάδα της Πτολεμαΐδας. Ταυτόχρονα, εντατικοποιείται η εξόρυξη λιγνίτη σε παλιά και νέα ορυχεία (π.χ. Αχλάδα, Βεύη), με στόχο η συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας να ανέβει στο 20% από 5% έως 10%, που ήταν μέχρι πρόσφατα.
Η ΔΕΗ καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ισορροπία του συστήματος, βάζοντας προσωρινό πάγο στα σχέδια απολιγνιτοποίησης και συμβάλλοντας στον περιορισμό των εισαγωγών του πανάκριβου φυσικού αερίου. Μοναδική παραφωνία του νέου σχεδιασμού που εντατικοποιείται καθημερινά αποτελούν οι γηρασμένες μονάδες. Οι λιγνιτικές μονάδες της Επιχείρησης καλούνται να λειτουργήσουν στο φουλ και ο φόβος για πιθανές βλάβες λόγω παλαιότητας είναι ορατός, εξέλιξη που θα έθετε σε δοκιμασία τις αντοχές του συστήματος. Μαζί με τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας θα αποτελέσουν ισχυρά όπλα στο επώδυνο σενάριο της πλήρους διακοπής φυσικού αερίου από την Gazprom, χωρίς όμως να μπορούν να υποβαθμιστούν οι κίνδυνοι διαθεσιμότητας που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα όταν όλη η Ευρώπη θα κυνηγά φορτία LNG. Τι θα συμβεί, για παράδειγμα, αν ο ΔΕΣΦΑ παραλάβει τα 35 από τα 46 φορτία που απαιτούνται για την επάρκεια του συστήματος, δηλαδή το 75% των πρόσθετων ποσοτήτων;
Οπως αναφέρεται από στελέχη του Διαχειριστή, με αξιοποίηση της δυνατότητας αποθήκευσης στην Ιταλία, όπως είναι ο σχεδιασμός, το φετινό καλοκαίρι καλύπτεται ένα μικρό τμήμα του ελλείμματος. Θα χρειαστεί, λοιπόν, τις ημέρες μεγάλης ζήτησης του χειμώνα να μηδενιστούν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, να λειτουργούν με ντίζελ οι πέντε μονάδες φυσικού αερίου (ΔΕΗ, Elpedison, Ηρων) και να περιοριστούν οι εξαγωγές προς τη Βουλγαρία.
Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές της αγοράς, χωρίς αέριο από τον ρωσικό αγωγό και δίχως LNG σε περιόδους αιχμής ή χωρίς αέρα και ήλιο από την ηλεκτροπαραγωγή των ΑΠΕ κατά την απαιτητική χειμερινή περίοδο, όσο τρομακτικό και αν ακούγεται, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε περικοπές φορτίων. Κυρίως στη βιομηχανία και το εμπόριο και ακολούθως ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού εκ περιτροπής και στα νοικοκυριά. Η άποψη, πάντως, που εκφράζουν κυβερνητικά χείλη, ότι η χώρα διατρέχει μικρότερους κινδύνους σε σχέση με άλλα μέλη της Ε.Ε., αποτυπώνεται και στη μελέτη της Κομισιόν που πρόκειται να δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η μελέτη που εκπόνησε το Κέντρο Ερευνών της Ε.Ε. (JRC), αποδεικνύει ότι σε περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου και μη εξυπηρέτησης της ζήτησης, χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία θα προχωρήσουν σε περικοπές καυσίμου 11,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), ενώ η Ελλάδα σε μόλις 0,4 bcm.
Ανησυχία για την ακρίβεια
Στα ακραία σενάρια των διακοπών ηλεκτροδότησης θα πρέπει να προστεθούν τα δυσβάσταχτα βάρη από τις ανατιμήσεις των καυσίμων που όσο διατηρούν ψηλά τις τιμές ανεβάζουν στα ύψη και τον πήχη των επιδοτήσεων. Στη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας υπό τον πρωθυπουργό, η οποία έγινε για να αξιολογηθεί η προετοιμασία για την αντιμετώπιση της βαθιάς ενεργειακής κρίσης και να ζυγιστούν τα νέα μέτρα, ο πρωθυπουργός φάνηκε να έχει πειστεί ότι όλοι οι φορείς της αγοράς κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Εκείνο για το οποίο έδειξε να προβληματίζεται είναι η πορεία των τιμών και η αποτελεσματικότητα του νέου μηχανισμού τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των συνεχών ανατιμήσεων του φυσικού αερίου.
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς να θωρακίσουν περισσότερο τις παρεμβάσεις στη χονδρεμπορική αγορά και τη λιανική ώστε να είναι απόλυτα ξεκάθαρο το μήνυμα με τις ελαφρύνσεις στους πολίτες. Το επικοινωνιακό αλαλούμ που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες σε σχέση με τις πραγματικές επιβαρύνσεις στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις αναγνωρίζεται και από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης. Η κλιμάκωση της κρίσης που πυροδοτήθηκε από τις γεωπολιτικές εξελίξεις δεν συγχωρεί άλλα λάθη, καθώς το ενεργειακό κόστος είναι απόλυτα μετρήσιμο -αν και ανεξέλεγκτο ακόμη και σε έναν μορφασμό του Βλαντιμίρ Πούτιν- την ίδια στιγμή που η ψυχολογία της αγοράς και των traders ανεβοκατεβάζουν τις τιμές.
Σήμερα, το σημαντικότερο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία είναι τα τιμολόγια του ρεύματος και η ακρίβεια. Είναι επομένως σημαντικό τα νέα μέτρα και οι χρεώσεις στη λιανική που θα εφαρμοστούν από τον επόμενο μήνα να μην έχουν αστερίσκους και να μην αποκρύπτουν είτε από άγνοια είτε από λάθος εκτίμηση την πραγματικότητα. Υπό το πρίσμα αυτό ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών για να μην ακυρωθεί στην πράξη μια γενναία επιδοματική πολιτική που θα χρειαστεί και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Κάτι άλλο που φαίνεται να απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο είναι οι δράσεις και η πολιτική για την ενεργειακή εξοικονόμηση και τη μείωση της κατανάλωσης, τομείς στους οποίους δίνει μεγάλη προτεραιότητα και η Κομισιόν.
Στην τελευταία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο επικεφαλής της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας πρότεινε να ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης για την ορθή χρήση και τον περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά την περίοδο της κρίσης, ενώ εκφράστηκε η άποψη από υπηρεσιακά στελέχη να ληφθούν μέτρα ώστε να επιβραβεύονται όσοι προχωρούν σε πραγματική μείωση της κατανάλωσης.
Διαβάστε ακόμη
Ε1: κινδυνεύουν να χάσουν τις εκπτώσεις και φορολογούμενοι που υπέβαλαν ήδη φορολογική δήλωση