Ήταν Απρίλιος του 2022 όταν ο Παναγιώτης Ζαφειριάδης έκλεισε πίσω την πόρτα του σπιτιού του στην Ιρλανδία και ξεκίνησε ένα ταξίδι ζωής με το ποδήλατό του, φτάνοντας έτσι στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, από όπου πρόκειται να συνεχίσει το ταξίδι με το ποδήλατο του, στον υπόλοιπο κόσμο!”
Ποδηλατώντας από το Βορρά προς το Νότο, πέρασε με πλοίο στην Κορσική και μετά ταξίδεψε στην Τυνησία για να σαλπάρει για την Ιταλία κι από εκεί με το ποδήλατο να φτάσει στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη. Το ταξίδι του συνεχίζεται σε πρώτη φάση στην ηπειρωτική Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη. Το ταξίδι του συνεχίζεται σε πρώτη φάση στην ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη και μετά εκτός Ευρώπης, πηγαίνοντας πιθανότατα ανατολικά προς στην Ασία.
Στην πραγματικότητα αυτή η μοναδική διαδρομή του Παναγιώτη Ζαφειριάδη ξεκίνησε το 2018 όταν άφησε τη δουλειά του ως προγραμματιστής για να ξεκινήσει το δικό του βιωματικό ταξίδι στον κόσμο.
«Το περιστατικό που μου συνέβη πριν από μερικά χρόνια μ έκανε να δω τη ζωή μου και τον εαυτό μου διαφορετικά. Εγκατέλειψα όλα όσα έκανα μέχρι τότε και ξεκίνησα από την αρχή», λέει.
Ο Παναγιώτης ακολουθεί διαδρομές μέσα στη φύση, γνωρίζει τους κατοίκους της και τη ιστορία της κάθε περιοχής, κάνει δουλειές της ειδικότητας του, και κυρίως κρατά ένα πλούσιο ημερολόγιο εμπλουτισμένο με βιώματα, εμπειρίες, παρατηρήσεις , μεταφέροντας σε όλους εμάς μια μικρή γεύση ταξιδιού και περιπέτειας.
Ενεργειακή αυτονομία σε δύο τροχούς
Σ’ αυτή την εναλλακτική διαδρομή στον κόσμο απαραίτητη είναι η Ενεργειακή Αυτονομία. Τα τρίτης γενιάς φωτοβολταϊκά της εταιρείας ΟΕΤ (Organic Electronic Technologies) είναι εύκαμπτα και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, είναι ελαφρά γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία όταν κινείσαι πάνω σε ένα ποδήλατο και φυσικά εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια ώστε να τροφοδοτούνται για παράδειγμα όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές.
«Βρίσκομαι πολλές φορές μακριά από δίκτυα ενέργειας. Χρειάζομαι ενεργειακή αυτονομία, ενώ παράλληλα θα πρέπει ό,τι μεταφέρω να είναι ελαφρύ γιατί στο ποδήλατο κάθε γραμμάριο βάρους μετράει», λέει ο Παναγιώτης Ζαφειριάδης.
Η Ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies με πολυετή εμπειρία στον τομέα των οργανικών ηλεκτρονικών έχει αναπτύξει πρωτοποριακές εφαρμογές φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς. Αυτά τα φωτοβολταϊκά είναι εύκαμπτα, ημιδιαφανή, πολύ ελαφριά (λιγότερο από 400 γραμμάρια το τετραγωνικό μέτρο) και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια ή σημείο.
Τα Φωτοβολταϊκά της ΟΕΤ όπως εγκαθίστανται σε κάθε επιφάνεια, κτίριο ή κατασκευή για παραγωγή ενέργειας και για αισθητική, αλλά και στο ποδήλατο του Παναγιώτη και ο τρόπος τοποθέτησής τους στο ποδήλατο για το ταξίδι του παρουσιάζονται στο Περίπτερο 10 stand 28 της εταιρείας ΟΕΤ, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ Θεσσαλονίκης.
Μονάδα Παραγωγής Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς
Στο περίπτερο 10 (stand 28) η εταιρεία Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ) παρουσιάζει το εμβληματικό ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy, στο οποίο συμμετέχουν ο Σύνδεσμος εταιρειών HOPE-A και το Εργαστήριο LTFN ΑΠΘ .
To Flex2Energy θέτει σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναν πολύ φιλόδοξο και κρίσιμο στόχο: Την μαζική Παραγωγή 3ης γενιάς Φωτοβολταϊκών, ενώ παράλληλα φέρνει τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των διεθνών πράσινων τεχνολογικών εξελίξεων καθώς δημιουργείται στην περιοχή της η πρώτη παγκοσμίως αυτοματοποιημένη γραμμή Παραγωγής Φωτοβολταικών 3ης γενιάς με παραγωγή 1.000.000 m2 πάνελς τον χρόνο
Επίσης στη ΔΕΘ παρουσιάζεται και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας COPE-Nano (www.cope-nano.eu) που αποτελεί την επέκταση και εξέλιξη του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN (www.ltfn.gr) του ΑΠΘ σε ένα Αυτόνομο, Ανεξάρτητο και Βιώσιμο Κέντρο Αριστείας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά, τα Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς και στις Νανοτεχνολογίες.