Τριγμούς προκαλεί στην ελληνική βιομηχανία το ενεργειακό κόστος και η κρίση στην Ουκρανία, καθώς εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε νέες ανατιμήσεις χωρίς να υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία στήριξης για να ανακουφιστεί από τη λαίλαπα των τιμών.
Τις επιπτώσεις της κρίσης παρουσίασαν χθες σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου και της Ελληνικής Παραγωγής, οι εκπρόσωποι του κλάδου, εκφράζοντας την αγωνία και τον φόβο ότι οι βιομηχανίες θα μείνουν από ρευστότητα αφού η ένταση της κρίσης ροκανίζει κεφάλαια και δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες.
Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ν. Παπαθανάση, στελέχη της αγοράς επέκριναν την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι από την ελληνική αγορά λείπουν πολλά όπλα που θα αποτελούσαν άμυνα στο ενεργειακό κόστος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας αλουμινίου Alumil κ. Γ. Μυλωνάς ανέφερε ότι η Alumil διαθέτει 300.000 τετραγωνικά μέτρα στέγης στο εργοστάσιο του Κιλκίς και δεν μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά εδώ και χρόνια επειδή δεν υπάρχει δίκτυο!
Ο ίδιος δήλωσε πως οι επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους θα αποτυπωθούν τους επόμενους μήνες μέσω της μείωσης στην κατανάλωση και της στροφής των πελατών προς φθηνότερα, ακόμη και αν είναι ποιοτικά κατώτερα, προϊόντα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.
Την άποψη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι σε δυσμενέστερη θέση από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους εξέφρασε χθες και ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Παραγωγής κ. Κώστας Θέος, αποδίδοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις μεγάλες στρεβλώσεις της ενεργειακής αγοράς και στην έλλειψη εναλλακτικών εργαλείων όπως είναι τα διμερή συμβόλαια (PPAs).
Δυσοίωνο είναι το κλίμα που περιέγραψε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας, λέγοντας υπάρχει κίνδυνος πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά και τα ομόλογα με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης.
Τα πυρά της τσιμεντοβιομηχανίας δέχτηκαν τα κυβερνητικά στελέχη και από τον γενικό διευθυντή Εξαγωγών & Εφοδιαστικής Αλυσίδας της ΑΓΕΤ-Ηρακλής του ομίλου LafargeHolcim κ. Νίκο Μπόζο.
Όπως είπε η βιομηχανία δραστηριοποιείται σε 15 χώρες στην Ευρώπη αλλά η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν έχει καμία κάλυψη, κανένα εργαλείο για μακροχρόνια συμβόλαια για την παροχή ρεύματος. Στην Γαλλία, δήλωσε υπάρχουν διμερή συμβόλαια εκτός της ημερήσιας αγοράς με πυρηνικά εργοστάσια ή στην Βουλγαρία.
Στη Σερβία έχουν διμερείς συμβάσεις με υδροηλεκτρικά εργοστάσια και υπάρχει η δυνατότητα στη βιομηχανία να έχει διμερή συμβόλαια απευθείας με τους παραγωγούς.
«Υφιστάμεθα την αύξηση του κόστους στο 100%» είπε και ζήτησε να μπει και η τσιμεντοβιομηχανία στην αντιστάθμιση για το διοξείδιο του άνθρακα.
«Η Κίνα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου (60%) ενώ πριν λίγα χρόνια ήταν στο 10%», είπε ο κ. Νίκος Κεραμίδας διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Mytilineos.
Όπως τόνισε, η ίδια αλλά και άλλες μεγάλες χώρες όπως η Βραζιλία και η Αυστραλία έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις εκπομπές των αέριων ρύπων για πολλά χρόνια, την ώρα που η Ευρώπη μόνη της έθεσε μεγάλους στόχους για τη μείωση τους.
Ο κ. Γιώργος Μεντζελόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου, επισήμανε από την πλευρά του ότι η κρίση θα ενταθεί.
Το ενεργειακό κόστος όπως είπε είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις ενεργοβόρες όπως του αλουμινίου γιατί καθορίζει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα αλλά και την ίδια τους την επιβίωση. «Είδαμε μονάδες να αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή να μειώνουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη».
Όπως σημείωσε η κρατική ενίσχυση των 65 και 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι όμως αρκετά.
Ο κλάδος του ελληνικού αλουμινίου είναι από τους πιο σημαντικούς. Πάνω από 30.000 εργαζόμενους και το 2021 είναι ο τρίτος πιο εξαγωγικός με την αξία εξαγωγών να είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 5,4% των συνολικών εξαγωγών.
Χρειάζεται όμως τη στήριξη και τη συνεργασία της πολιτείας για να παραμείνει ανταγωνιστικός και να βελτιώσει την θέση του στις διεθνείς αγορές.
Το 40% του κόστους παραγωγής αλουμινίου στην ΕΕ είναι ηλεκτρισμός, ανέφερε ο κ. Gerd Goetz, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Αλουμινίου. Οι λογαριασμοί το 2021 αυξήθηκαν κατά 300%. Οι τιμές στην ηλεκτρική αγορά της Ευρώπης και τρίτων χωρών δεν είναι ίδιες.
Η αύξηση τιμών πλήττει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους παραγωγούς σε αντίθεση με παγκόσμιους ανταγωνιστές. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο τα χυτήρια χρειάστηκε να κλείσουν την παραγωγή ή να την μειώσουν. Υπολογίζεται ότι 700.000 τόνους έχει χάσει η ΕΕ.