Μια ΔΕΗ σε μικρογραφία θα αποκτήσει η διοίκηση Στάσση εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το due dilligence της Enel Romania, υλοποιώντας το σχέδιο εξόδου της Επιχείρησης στα Βαλκάνια με μια συμφωνία που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ.
Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης που επηρεάστηκε από την ενεργειακή κρίση και έφερε αναβολές και πισωγυρίσματα στο σχεδιασμό, η ΔΕΗ κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα που είναι η ανάπτυξη εκτός συνόρων με έμφαση στα Βαλκάνια και ειδικά σε Ρουμανία και Βουλγαρία.
Η απόκτηση της Enel στην γειτονική χώρα θα φέρει στο όμιλο της ΔΕΗ μια επιχείρηση με ετήσιο τζίρο που πέρσι ανήλθε σε 1,6 δισ. και μια πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείτε στην παραγωγή, την διανομή και την εμπορία, τομείς στους οποίους αναπτύσσεται επιτυχώς για δεκαετίες η εταιρεία και στην Ελλάδα. Πέρσι, η ιταλική θυγατρική παρουσίασε λειτουργική κερδοφορία 153 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση πάνω από 50% στα EBITDA ως αποτέλεσμα της ζημιογόνου δραστηριότητας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Τα συνολικά έσοδα της Enel στη Ρουμανία αυξήθηκαν πάνω από 15%, από 1,393 σε 1,604 δισ. ευρώ.
Η Enel έχει περίπου 3.100 υπαλλήλους στη Ρουμανία και προσφέρει υπηρεσίες σε περίπου 3 εκατομμύρια πελάτες. Αναπτύσσεται στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με ένα δίκτυο 130.000 χιλιομέτρων σε τρεις σημαντικές περιοχές της χώρας: Muntenia (συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου), Banat και Dobrogea, καλύπτοντας το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς.
Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι από τους κύριους παρόχους ενέργειας στη χώρα με δραστηριότητα τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο.
Όμως η θυγατρική του Ιταλικού κολοσσού στην Ρουμανία ικανοποιεί και τους υψηλούς στόχους της ΔΕΗ στην πράσινη ενέργεια με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων. Ειδικότερα, η Enel Green Power Romania είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, με εγκατεστημένη ισχύ 534 MW μέσω των 12 αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων που βρίσκονται σε Dobrogea, Banat, Oltenia και Muntenia. Επιπλέον η εταιρεία αναπτύσσει ένα pipeline έργων 5 GW από τα οποία τα 2 GW είναι σε πιο ώριμο στάδιο με την Ρουμανία να σχεδιάζει έργα ισχύος 7 GW έως το 2030.
Παράλληλα η εταιρεία δραστηριοποιείται και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης μέσω της Enel X Romania, που είναι μέλος του πολυεθνικού δικτύου της Enel X, με παρουσία σε 18 χώρες σε όλο τον κόσμο και την παροχή καινοτόμων προϊόντων και ψηφιακών λύσεων.
Οδηγός στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ είναι κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2022 – 2026, με στόχο την ανάπτυξη ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 1,1 GW στο εξωτερικό με έμφαση στις αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Πρόκειται για επενδύσεις που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ από ένα σύνολο κεφαλαίων 9,3 δισ. ευρώ έως το 2026, από τα οποία 3,9 δισ. προορίζονται να επενδυθούν στις ΑΠΕ.
«Αποφασίσαμε να φύγουμε από τη Ρουμανία γιατί έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου είναι δύσκολο να επιτύχουμε περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον», δήλωσε προ ενός μηνός η διοίκηση του Ιταλικού ομίλου, εξηγώντας τους λόγους της αποεπένδυσης από την Ρουμανία. Παρά το τιμωρητικό περιβάλλον που επέβαλλαν οι Ρουμανικές αρχές στην Enel Ρουμανίας λόγω της ενεργειακής κρίσης, η ιταλική διοίκηση δήλωσε ότι η εταιρεία δεν αποχωρεί από την χώρα επειδή δεν της αρέσει το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.
«Δεν είναι καλύτερο ή χειρότερο από πολλά άλλα. Είδαμε ότι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αναλάβει δράση στο πλαίσιο των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν νομίζω ότι η Ρουμανία τα πήγε καλύτερα ή χειρότερα από άλλες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση όσο καλύτερα μπορούμε…».
Ο Φραντσέσκο Σταράτσε, Διευθύνων Σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Enel, πρόσθεσε επίσης ότι η αποχώρηση «είναι μάλλον μια αναγνώριση του γεγονότος ότι έχουμε κάνει καλή δουλειά και ότι η Ρουμανία έχει μια καλή βάση και η πώληση θα μας βοηθήσει να αποκομίσουμε χρήματα, από την αξία που δημιουργήσαμε».
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Enel που ελέγχεται από το κράτος σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 37 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια στις βασικές του αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας, της Χιλής και της Κολομβίας.
Το χρέος της Enel είχε αυξηθεί στα 69 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου και ο όμιλος σκοπεύει να το μειώσει στα 51-52 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου.
Διαβάστε ακόμη:
Εκταμιεύονται 150 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης
Γιορν Φλεκ (Atlantic Council): H υπόθεση Καϊλή δεν επηρεάζει την εικόνα της Ελλάδας