Αντιμέτωπη με τους αιφνιδιασμούς του Κρεμλίνου βρίσκεται η κυβέρνηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δοκιμάζει την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας και το ΥΠΕΝ να εξαντλεί κάθε εναλλακτικό σχέδιο για αντιμετωπίσει το Σκωτσέζικο ντουζ με τις προμήθειες και τις πληρωμές φυσικού αερίου.
Το σήμα αυτό, εξέπεμψε και στην πρόσφατη έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ζητώντας να προετοιμαστεί η χώρα για το χειρότερο σενάριο που είναι να σταματήσει η ροή του Ρωσικού αερίου.
Τρία είναι τα όπλα της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το κενό που θα υπάρξει από ενδεχόμενη απουσία του αερίου της Gazprom, μολονότι εκτιμάται ότι οι κραδασμοί δεν θα αποφευχθούν εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης από το Ρωσικό αέριο.
Σήμερα από το Σιδηρόκαστρο διακινούνται 115.000 μεγαβατώρες ημερησίως σε σύνολο εγχώριας κατανάλωσης αερίου αγωγών 235.000 μεγαβατώρων.
Αν σταματήσουν οι προμήθειες, η Ελλάδα θα στερηθεί το 50% της κατανάλωσης και το κενό θα πρέπει να αναπληρωθεί από λιγνίτη, πετρέλαιο (από την μετατροπή σε diesel των μονάδων φυσικού αερίου) και LNG. Μπορεί να ακούγεται απελπιστικό αλλά σε ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ πιθανές οι περικοπές φορτίων κυρίως στην βιομηχανία για να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια και να μην πληγούν οι οικιακοί καταναλωτές.
Στο συμπέρασμα αυτό συνηγορούν δύο επιπλέον στοιχεία. Το ένα είναι η μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση φορτίων LNG λόγω της τεράστιας ζήτησης που θα προκληθεί στην αγορά αλλά και των περιορισμών στην λειτουργία των μονάδων με diesel. Προβληματισμός υπάρχει αντίστοιχα και για την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.
Την προσεχή Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πρόγραμμα εξόρυξης λιγνίτη. Στην τελευταία σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, η Επιχείρηση εξέφρασε ανησυχίες για την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής. Ο κυριότερος λόγος είναι η έλλειψη λιγνίτη από τις αυλές των μονάδων με κίνδυνο να μείνει χωρίς καύσιμο η ΔΕΗ κατά την δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο που θα αυξηθούν τα φορτία. Για τον λόγο αυτό στην πρόσφατη σύσκεψη αποφασίστηκε να λειτουργήσει με δύο κυρίως μονάδες για να φτιάξει απόθεμα καυσίμου για τον Ιούλιο.
Δυσκολίες αντιμετωπίζει η εταιρεία αφενός λόγω της ρότας απολιγνιτοποίησης στην οποία βρίσκεται και οδήγησε στο σφράγισμα μονάδων και ορυχείων και στην απομάκρυνση εκατοντάδων εργαζόμενων, αφετέρου λόγω της παλαιότητας των μονάδων και της χαμηλής ποιότητας καυσίμου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλέψουν στην μέγιστη ισχύ τους.
Σήμερα, μόνο το ορυχείο του Νοτίου Πεδίου στην Κοζάνη τροφοδοτεί τις λιγνιτικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας ενώ αναγκαίο για να λειτουργήσει και η νέα μονάδα της Πτολεμαϊδα V είναι το νέο ορυχείο στην Μαυροπηγή.
Επιπλέον όλα τα μηχανήματα εκσκαφής είναι σταματημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να δουλέψουν θα χρειαζόταν πάνω από ένας μήνας για να μεταφερθεί λιγνίτης στις αυλές τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Στον αντίποδα η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει στο σχεδιασμό τρία προγραμματισμένα LNG φορτία για τον Απρίλιο, 750.000 μεγαβατώρων συνολικά, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας χωρίς έκτακτα γεγονότα.
Αν στο μεταξύ υπάρξουν επιπλοκές με τις Ρωσικές προμήθειες τότε είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν διπλάσια φορτία και το κυριότερο με πολύ μεγάλο κόστος λόγω της εκτίναξης των τιμών.
Ο ΔΕΣΦΑ ανέλαβε να επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG ενώ μελετά την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δύναμης της Ρεβυθούσας με μία τέταρτη πλωτή δεξαμενή και βρίσκεται σε αναζήτηση αποθηκευτικού χώρου στην Ιταλία ή την Βουλγαρία.
Πάντως χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι οι πληρωμές σε ρούβλια στις οποίες επιμένει η Ρωσία για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, θα επηρεάσουν τους διακανονισμούς που λήγουν στα τέλη Απριλίου και τον Μάιο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας θα επηρεάσει τις πληρωμές από το δεύτερο μισό του Απριλίου και η Gazprom θα συνεργαστεί με τους πελάτες της για την εφαρμογή των νέων κανόνων.
Ο Πεσκόφ είπε μάλιστα ότι η Ρωσία θα μπορούσε κάποια στιγμή να εγκαταλείψει την εντολή για το ρούβλι εάν αλλάξουν οι συνθήκες, αλλά υπό τις τρέχουσες συνθήκες, τα ρούβλια είναι η πιο προτιμώμενη και η πιο αξιόπιστη επιλογή.
Καθώς απομένουν μερικές βδομάδες πριν την εξόφληση των λογαριασμών, οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, εξετάζουν το τρόπο που θα πληρώσουν για να μην στερηθούν το ρωσικό αέριο.
Διαβάστε ακόμα:
Σταϊκούρας: Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα το επίδομα ακρίβειας σε 1,4 εκατ. δικαιούχους
Need to know: Το ρολόι – πόθος των Swatch και Omega… ξεβάφει (pic + tweets)