search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ενέργεια: Στο μικροσκόπιο των αρχών ξανά η εκτίναξη των τιμών ηλεκτρισμού και η ακρίβεια στην Ελλάδα

Νέα κλήση της ΡΑΕ σε ηλεκτροπαραγωγούς για τις προμήθειες φυσικού αερίου –σχεδιάζει διασταυρώσεις στοιχείων με διαχειριστές και φορολογικές αρχές

Να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές στην χονδρεμπορική επιδιώκει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την ώρα που η χώρα μας συνεχίζει να πρωτοστατεί στην ακρίβεια μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Λίγες εβδομάδες μετά την πρόσκληση στους καθετοποιημένους παραγωγούς σχετικά με την διαμόρφωση των τιμών στην αγορά της επόμενης μέρας και την στρατηγική υποβολής προσφορών, με πρόσφατη επιστολή της η ΡΑΕ θέτει εκ νέου στο μικροσκόπιο τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Στο πλαίσιο αυτό ζητά αναλυτικά στοιχεία από τις εταιρείες, τα οποία μάλιστα ενημερώνει ότι πρόκειται να διασταυρώσει με τα δεδομένα των διαχειριστών και των φορολογικών αρχών. Με την επιστολή που έχει παραληφθεί από  τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, στελέχη της αγοράς αναφέρουν στο «newmoney» ότι η ΡΑΕ ζητά από της εταιρείες του κλάδου να προσδιορίσουν τους προμηθευτές και τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν προμηθευτεί από αρχές τους έτους μέχρι σήμερα. Εφόσον οι εταιρείες προμηθεύονται απευθείας αέριο, η Αρχή ζητά να προσκομιστούν και στοιχεία για τις ημερήσιες ποσότητες που προμηθεύτηκαν, την πηγή προέλευσης αλλά και το σημείο εισόδου από το οποίο εισήλθε το αέριο στο ΕΣΦΑ. Η ΡΑΕ ζητά επίσης στοιχεία για τις συμβάσεις φυσικού αερίου αλλά και αντίγραφα των τιμολογίων από τους προμηθευτές τους για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η νέα έρευνα της ΡΑΕ έρχεται σε συνέχεια της πρόσκλησης που απηύθυνε στις αρχές του μήνα ο Ρυθμιστής στις τέσσερις καθετοποιημένες επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής, ΔΕΗProtergia, Ήρων και Elpedison. Οι εταιρείες οι οποίες εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο, κλήθηκαν να απαντήσουν για  τους λόγους που παρατηρείται απόκλιση μεταξύ της τιμής στην αγορά της Επόμενης Μέρας στην εγχώρια αγορά σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώνονται στις υπόλοιπες χώρες.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί απέδωσαν τις υψηλές τιμές στην έλλειψη spot χονδρεμπορικής αγοράς, μέσω της οποίας η τιμή του καυσίμου θα διαμορφώνεται με βάση την προσφορά και την ζήτηση.

Στην χώρα μας, οι αγοραπωλησίες φυσικού αερίου γίνονται μέσω διμερών συμβολαίων φυσικής παράδοσης με τις τιμές να διαμορφώνονται με βάση τη μέση τιμή του προηγούμενου μήνα, κάτι που διατηρεί σε υψηλά επίπεδα και τις τιμές ηλεκτρισμού στην λιανική αγορά.

Για αυτό και οι τσουχτερές τιμές των προηγούμενων ημερών λόγω των διεθνών εξελίξεων εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν και τα τιμολόγια Δεκεμβρίου καθώς θα ενσωματώνουν τις ταρίφες Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο η μέση τιμή χονδρεμπορικής διαμορφώθηκε σε 198,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 134,73 ευρώ που ήταν η τιμή το Σεπτέμβριο καταγράφοντας αύξηση 48%. Την τελευταία εβδομάδα η τιμή εκτινάχθηκε και πάλι στα ύψη με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το Nord Stream 2, όταν η τιμή κατέγραψε νέο ρεκόρ την περασμένη Πέμπτη στα 274 ευρώ η μεγαβατώρα. Για σήμερα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στα 257,85 ευρώ/MW με αμέσως ακριβότερες αγορές την Ρουμανία με 261,05 ευρώ /MW και την Ιταλία με 258,53 /MW.

Για το θέμα της ακρίβειας στο ρεύμα θα διασταυρώσουν σήμερα τα ξίφη τους στην βουλή η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο  ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αντιμετωπίζουν τα θέματα των μεγάλων ανατιμήσεων στο ρεύμα και κατηγορεί  την ΡΑΕ ότι δεν παρεμβαίνει στην αγορά για να διορθώσει τις στρεβλώσεις. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επικαλείται μάλιστα τις δημόσιες δηλώσεις του καθηγητή του ΕΜΠ και συμβούλου του ΥΠΕΝ κ.  Παντελή Κάπρου ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί έχουν υπερκέρδη (wind fall profit) στην τρέχουσα συγκυρία και ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερη κατά 39 ευρώ την μεγαβατώρα.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Ανοίγει «χώρος» και για έξτρα παροχές σε 1 μήνα

Oι 5 του Μινιόν, η εθελουσία της Tράπεζας Πειραιώς, το κτίριο του Βωβού και το 77μετρο του δόκτορα

Ακινησία Ι.Χ. φέτος και τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα το 2022

 

Exit mobile version