search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ενέργεια: Στο γαλλικό…τραπέζι ο «κόφτης» για τις τιμές του φυσικού αερίου και ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης

H ουκρανική κρίση και τα μέσα ανάσχεσης των μεγάλων ενεργειακών αναταράξεων στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής - Έρχεται νέα δέσμη μέτρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σε μάχη κατά των κερδοσκόπων μετατρέπει τις μεγάλες ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, η κυβέρνηση, δίνοντας ευρωπαϊκή διάσταση στον πόλεμο κατά της ενεργειακής ακρίβειας.

Την ίδια στιγμή, ετοιμάζει νέα δέσμη μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που όπως δήλωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός θα περιλαμβάνουν εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα κίνησης όπως επιβεβαίωσε και χθες βράδυ σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, λαμβάνοντας όμως υπόψη τους μεγάλους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Η πρόταση των έξι σημείων που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της ΕΕ, με την οποία ζήτησε να τεθεί ανώτατο πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές της ολλανδικής πλατφόρμας συναλλαγών TTF, τίθεται σήμερα και αύριο στο τραπέζι την Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες.

Πρόκειται για μια κρίσιμη σύνοδο, την οποία θα μονοπωλήσει η ουκρανική κρίση και οι μεγάλοι κλυδωνισμοί που προκαλεί στο μέτωπο της  ενέργειας, με την Ελλάδα να πρωτοστατεί στα μέτρα αποκλιμάκωσης των τιμών που έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Παρά τη χθεσινή υποχώρηση των χρηματιστηριακών τιμών κατά 30% του δείκτη TTF, ο οποίος έκλεισε στα 149,5 ευρώ η μεγαβατώρα, από τις 24 Φεβρουαρίου οι αυξήσεις έχουν ακολουθήσει ένα πραγματικό ράλι. Την μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η αντίστοιχη τιμή του φυσικού αερίου ήταν κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Όμως ενώ συνεχιζόταν η ομαλή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς και μάλιστα με αύξηση της ροής των ποσοτήτων από την Gazprom, οι τιμές ανήμερα την Καθαρή Δευτέρα έφτασαν τα 345 ευρώ η μεγαβατώρα, προσθέτοντας κόστος ενέργειας ακόμη και πάνω από 245 ευρώ μέσα σε λίγες μέρες.

Την εύλογη απορία τους για τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις που πλήττουν όλους τους καταναλωτές και μεγαλώνουν την ανησυχία για επιχειρηματικά κανόνια, εξέφραζαν πρόσφατα και στελέχη της ενεργειακής αγοράς. Όπως έλεγαν υπό κανονικές συνθήκες και λόγω των έκτακτων συνθηκών, θα έπρεπε να σταματήσει η λειτουργία της χρηματιστηριακής πλατφόρμας κάτι όμως που δεν έγινε με αποτέλεσμα να προκληθεί μια τεράστια αναστάτωση και σύγχυση στην αγορά.

«Οι πρόσφατες κατακόρυφες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην κερδοσκοπία και όχι στα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς» δήλωσε χθες και ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς.

Όπως είπε δεν υπάρχει η παραμικρή διαφοροποίηση στη ζήτηση και την προσφορά, ούτε στη ροή φυσικού αερίου, που θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτές τις ανατιμήσεις.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο χθες, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι εχθρός σε αυτή την αναπάντεχη συγκυρία δεν είναι μόνο ο πόλεμος αλλά και οι δυσλειτουργίες της αγοράς και κυρίως τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στον τομέα του φυσικού αερίου.

Σε αυτό τον πόλεμο, είπε, χαμένοι είναι όλοι για αυτό ζήτησε να υπάρξει μια ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής μαζί με την πρόταση για την έκδοση ενός νέου Ευρωομολόγου που συναντά ήδη την αντίδραση της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίες θεωρούν ότι αποτελεί ένα πρόωρο μέτρο ενώ «τρέχει» ο δανεισμός για το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η Επιτροπή εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές για επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, όπως τα προσωρινά όρια τιμών» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, αναφερόμενος στην πρόταση του πρωθυπουργού.

Υπέρ αυτής τάχθηκε χθες και η επικεφαλής της Γαλλικής Engie, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να επιβληθεί ένα πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεταβλητότητα στην αγορά.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην τιμή TTF του φυσικού αερίου αλλά και όρια ημερήσιας διαπραγμάτευσης στην τιμή, παρόμοια με εκείνα που ισχύουν στα χρηματιστήρια.

Αυτό θα επιτρέψει να περιοριστεί η μεταβλητότητα στο εύρος διακύμανσης της τιμής TTF, σε ποσοστό  10%. Η πρόταση Μητσοτάκη προβλέπει και ένα έκτακτο προσδιορισμό τιμής, που θα τίθεται σε λειτουργία μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δηλαδή σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τη ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Προβλέπει επίσης πλαφόν στα περιθώρια κέρδους που για τις χονδρεμπορικές αγορές του ηλεκτρισμού το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι το 5%.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται επιπλέον η δυνατότητα συναλλαγής με φυσική παράδοση, προκειμένου να αποφευχθεί η χειραγώγηση της αγοράς καθώς επίσης και η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς  αερίου μέσω της σύζευξης των αγορών των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ασίας.

Διαβάστε ακόμη:

Γιώργος Τσαγκαράκης: Τριπλό σφυρί… 24 καρατίων για τον «άρχοντα» της Galerie Tsangarakis (pics)

Το «καρφί» των εργολάβων, ο «ένας» της Καβάλας και ο κανένας της ΛΑΡΚΟ, το κοσμικό τριήμερο – τα δυο καλά και το ένα μυστήριο

Έρχεται νέο «σφυροκόπημα» από τον πληθωρισμό – Προσδοκίες για «ανάσα» από την ΕΚΤ

 

Exit mobile version