Το τεχνικό δελτίο με το οποίο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης η νέα δομή του Ειδικού Λογαριασμού Πληρωμής των ΑΠΕ, υπέγραψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ο σχεδιασμός που μελετάται μήνες και παίρνει πλέον σάρκα και οστά προβλέπει ότι εντός του επόμενου εξαμήνου θα συσταθεί ένας νέος ΕΛΑΠΕ και παράλληλα θα προχωρήσει και ο θεσμός των «πράσινων πιστοποιητικών».
Στο πλαίσιο αυτό μέχρι το καλοκαίρι το ΥΠΕΝ θα πρέπει να λειτουργήσει ένα νέο υπολογαριασμό (ΕΛΑΠΕ Νέων Έργων) που θα αποζημιώνει τις νέας γενιάς μονάδες ΑΠΕ με ημερομηνία λειτουργίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.
Έσοδο αυτού του λογαριασμού θα είναι ένα νέο τέλος αντίστοιχο με το σημερινό ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο θα συνεχίσει να στηρίζει τις παλαιότερες μονάδες ΑΠΕ που λειτούργησαν πριν τις 1 Ιανουαρίου 2021 και θα υπολογίζεται απολογιστικά. Θα είναι δηλαδή ένα δυναμικό τέλος, το οποίο θα μεταβάλλεται τακτικά ώστε τα κονδύλια του νέου λογαριασμού να καλύπτουν το ποσοστό της αποζημίωσης που δεν ανακτούν οι παραγωγοί ΑΠΕ μέσω συμμετοχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως πηγή των εσόδων του νέου ΕΛΑΠΕ θα είναι αρχικά οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το μερίδιό τους στην αγορά. Οι τελευταίοι θα μετακυλίουν αυτό το κόστος στους πελάτες τους. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι προμηθευτές θα έχουν τη δυνατότητα έκδοσης «πράσινων πιστοποιητικών» αντίστοιχης αξίας με τις χρεώσεις που θα καταβάλλουν στον ΕΛΑΠΕ Νέων Έργων.
Με τα πιστοποιητικά αυτά, οι παραγωγοί ενέργειας θα μπορούν στη συνέχεια να δημιουργήσουν νέα «πράσινα» τιμολόγια, με αυξημένες χρεώσεις για όσους πελάτες θέλουν να στηρίξουν εθελοντικά τις ΑΠΕ. Προβλέπεται η υιοθέτηση ενός Συστήματος Έκδοσης, Παρακολούθησης και Εμπορίας Εγγυήσεων Προέλευσης και μια διαδικασία Πιστοποίησης «Πράσινων Ενεργειακών Προϊόντων» και «Πράσινων Επιχειρηματικών Πρακτικών».
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης πως θα προσθέτει νέες μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW για κάθε έτος από το 2023 μέχρι το 2025. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και άλλες παρεμβάσεις οι περισσότερες από τις οποίες εντάσσονται στο πολυνομοσχέδιο για το δεύτερο κύκλο αλλαγών ώστε να επιταχυνθεί η αδειοδότηση μονάδων ΑΠΕ που θα κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών.
Στο σχέδιο νόμου θα ενταχθεί και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μονάδες αποθήκευσης ενώ μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί και το πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.