Κάτω από το όριο των 200 ευρώ κινείται για σήμερα, Ημέρα των Χριστουγέννων, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η τιμή της… χριστουγεννιάτικης μεγαβατώρας έχει υποχωρήσει για σήμερα στα 193,39 ευρώ (με τη χαμηλότερη στα 85,70 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 348,15 ευρώ/MWh), καταγράφοντας μείωση κατά 23,05% σε σχέση με χθες Σάββατο 24 Δεκεμβρίου που ήταν στα 251,32 ευρώ/MWh.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται κάτω από τα 200 ευρώ μετά από 8 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 17 Δεκεμβρίου που ήταν στα 199,7 ευρώ/MWh.
Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, αυτή τη φορά τα πρωτεία κατέχουν οι εισαγωγές με 37,65%, με τις ΑΠΕ να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 23,92%(25,78% μαζί με τις Κρήτης), ενώ ακολουθούν το φυσικό αέριο με 20,97%, ο λιγνίτης με 9,60% και τα υδροηλεκτρικά με 2,89%.
Ασφαλώς κρίσιμο ρόλο για την υποχώρηση της τιμής παίζουν οι ήπιες, σχεδόν ανοιξιάτικες, καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, αλλά και η μειωμένη κατανάλωση λόγω της σημερινής αργίας.
Συνεχίζεται η πτώση και στο TTF
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι στην τελευταία συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου στο σημείο αναφοράς του TTF η τιμή έκλεισε στα 85 ευρώ/MWh, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει έως και στα 81 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα τα συμβόλαια Φεβρουαρίου 2023 έκλεισαν στα 86,4 ευρώ/MWh και του Μαρτίου 2023 στα 87,5 ευρώ/MWh
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Σεπτέμβριο, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να διατηρηθούν κατά την περίοδο των εορτών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς έκλεισαν 9,8% χαμηλότερα την Παρασκευή, υποχωρώντας κατά 28% σε μια εβδομάδα. Οι θερμοκρασίες προβλέπονται πάνω από το μέσο όρο έως τις αρχές Ιανουαρίου σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, μειώνοντας την πίεση στα ενεργειακά συστήματα. Παράλληλα, οι άφθονες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, τα πληρέστερα από τα κανονικά αποθέματα και η επιβράδυνση της βιομηχανικής ζήτησης στο τέλος του έτους συμβάλλουν επίσης στην αποκλιμάκωση των τιμών.
Ακόμη και οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις αποστολές από τις ΗΠΑ, τον κορυφαίο πάροχο LNG στην Ευρώπη, δεν έχουν αλλάξει αυτή την τάση. Για παράδειγμα, η Freeport LNG, που η μονάδα της καταστράφηκε από πυρκαγιά το καλοκαίρι, δήλωσε την Παρασκευή ότι η επανεκκίνηση δεν αναμένεται μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου λόγω ρυθμιστικών καθυστερήσεων.
Ο «ήπιος καιρός στην Ευρώπη εξακολουθεί να αντισταθμίζει άλλους παράγοντες», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Energi Danmark A/S.
Επιπλέον, οι ισχυροί άνεμοι σε μέρη της Ευρώπης συμβάλλουν στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου καθώς αυξάνεται η παραγωγή αιολικής ενέργειας.
Παραμένουν οι ανησυχίες
Παρόλα αυτά, οι έμποροι παρακολουθούν στενά τη διαφορά τιμής της Ευρώπης με την Ασία, καθώς τα φορτία spot LNG θα μπορούσαν να καταλήξουν εκεί εάν τα κέρδη είναι μεγαλύτερα.
Ακόμη, η ιστορικών διαστάσεων χιονοθύελλα που πλήττει μεγάλες περιοχές των ΗΠΑ απειλεί να διακόψει προσωρινά τις εξαγωγές LNG, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει και την ευρωπαϊκή αγορά τις επόμενες ημέρες.
Στα παραπάνω προστίθενται και τα νέα απειλητικά σύννεφα που διαφαίνονται από την πλευρά της Μόσχας καθώς όπως ισχυρίζεται το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραβιάζει τις συμφωνίες μεταξύ της Gazprom PJSC και των αντισυμβαλλομένων της. Έτσι, η Ρωσία «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να σκεφτεί εάν είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε αυτές τις συμβάσεις», όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ένα ψυχρό κύμα σε συνδυασμό με την πλήρη διακοπή των εναπομεινάντων δύο αγωγών της Gazprom στην Ευρώπη, θα μπορούσε να πυροδοτήσει την αστάθεια των τιμών και να εξαντλήσει τα αποθέματα μέχρι το τέλος του χειμώνα, πιθανότατα επεκτείνοντας την ενεργειακή κρίση σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg Intelligence.
Διαβάστε ακόμη:
«Έκρηξη» επενδύσεων σε cloud και data centers: O χάρτης με τα «σύννεφα» της τεχνολογίας στην Ελλάδα