Κόντρα στο…ρεύμα και ειδικότερα τόσο στις προβλέψεις για άνοδο των τιμών μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας για το ρωσικό αέριο, όσο και στο ψύχος που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αλλά και στην εξάντληση των αποθεμάτων, κινείται η αγορά φυσικού αερίου.

Έτσι, χθες Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, στο σημείο αναφοράς του TTF η τιμή για συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο έκλεισε στα 45,1 ευρώ/MWh, σημειώνοντας ημερήσια πτώση κατά 5% και ενώ μόλις πριν λίγες μέρες είχε σπάσει το όριο των 50 ευρώ/MWh. Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία την ώρα που η κατανάλωση στην Ευρώπη εκτοξεύεται λόγω των ψυχρών καιρικών συνθηκών, οδηγώντας σε ταχεία απορρόφηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές αποθηκευτικές υποδομές.

Η τιμή στην Ελλάδα

Χωρίς «εκρήξεις» συνεχίζεται η πορεία της τιμής του ρεύματος και στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά. Έτσι, με βάση τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, για σήμερα Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται στα 128,97 ευρώ, με τη χαμηλότερη στα 102,88 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 159,81 ευρώ/MWh.

Η σημερινή τιμή είναι αυξημένη κατά 8,94% σε σχέση με χθες που βρισκόταν στα 118,39 ευρώ/MWh. Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να κρατάει την πρωτιά με ποσοστό 44,14%, ενώ οι ΑΠΕ ακολουθούν στη δεύτερη θέση και σε μεγάλη απόσταση με ποσοστό 29,29%. Στη συνέχεια, έπονται οι εισαγωγές με 15,64%, ο λιγνίτης, με αυξημένο ποσοστό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, 5,57% και τέλος τα υδροηλεκτρικά με μόλις 2,91%.

Eurokinissi

Πάντως, κατά τη χθεσινή μέρα, η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκαν ανοδικά, φτάνοντας μέχρι και τα 264,6 ευρώ/MWh (η Ιρλανδία), με μόνες εξαιρέσεις την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Ιταλία, ενώ η χώρα μας με την τιμή των 118,4 ευρώ/MWh (με μείωση κατά 8,8%) βρισκόταν σε ένα μέσο επίπεδο σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Όλα αυτά βεβαίως για τις τιμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ρεύματος στην ευρωπαϊκή αγορά ισχύουν σήμερα, καθώς αύριο είναι μια…άλλη μέρα και οι συνθήκες αλλάζουν ταχύτατα.

Είναι ενδεικτικά όσα συμβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο που πλήττεται από σφοδρή κακοκαιρία, με τις μέσες θερμοκρασίες να είναι λίγο πάνω από το μηδέν και πολύ κάτω από το κανονικό των 30 ετών για αυτή την εποχή του έτους.

Έτσι, όπως αναφέρει το Bloomberg, η μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας περιόρισε την προσφορά, την ώρα που οι χαμηλές θερμοκρασίες ενισχύουν τη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι ενδοημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να αυξηθούν έως και 1.095,68 λίρες (1.351,8 δολάρια) ανά μεγαβατώρα στις 4.30 μ.μ. ώρα Λονδίνου την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία της Epex Spot SE.

Διαβάστε ακόμη

Μάκης Χριστοδουλόπουλος: «Προσκλητήριο» για…πλειστηριασμό τον Φεβρουάριο (pics)

Viva: «Πόλεμος» μέχρι τελικής πτώσης Καρώνη και Dimon

Χιλιάδες ακίνητα βγαίνουν από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα