Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 21 μήνες εν μέσω εισαγωγών LNG και αύξησης των αποθεμάτων.
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Έτσι, για σήμερα Πέμπτη 4 Μαίου η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται στα 126,52 ευρώ, με τη χαμηλότερη στα 94,60 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 180 ευρώ/MWh.
Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, οι ΑΠΕ υποχωρούν και το φυσικό αέριο ανεβαίνει, αλλά εδώ δεν έχουν φτάσει ακόμη οι θετικές επιδράσεις της πτωτικής πορείας του στην Ευρώπη, λόγω… χρονοκαθυστέρησης.
Συγκεκριμένα, για σήμερα το φυσικό αέριο κατέχει τα πρωτεία στο ενεργειακό μίγμα με ποσοστό 36%, ακολουθούν οι εισαγωγές με 27,59%, οι ΑΠΕ βρίσκονται στην τρίτη θέση με 21,24% (22,27% μαζί με της Κρήτης) και έπονται ο λιγνίτης με 8,11% και τα υδροηλεκτρικά με 2,92%.
Κάτω από τα 37 ευρώ
Στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υποχώρησαν έως και 3,1%, πέφτοντας κάτω από τα 37 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021, μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών. Ειδικότερα τα συμβόλαια Ιουνίου έκλεισαν στα 36,99 ευρώ/MWh, ενώ του Ιουλίου στα 37,3 ευρώ/MWh.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τιμές είναι λιγότερες από το ήμισυ του επιπέδου τους στην αρχή του έτους, καθώς η Ευρώπη ανακάμπτει από μια ιστορική ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ένας σχετικά ήπιος χειμώνας, η χαμηλότερη ζήτηση και η εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλαν στην αποτροπή της αστάθειας των τιμών καθώς η περιοχή δημιουργεί αποθέματα για την επόμενη περίοδο θέρμανσης.
Οι εισαγωγές LNG της Δυτικής Ευρώπης εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ 10,6 εκατομμυρίων μετρικών τόνων τον Απρίλιο, λόγω των αποστολών στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι ΗΠΑ παρείχαν περίπου το 50% των φορτίων, ενώ τα ρωσικά φορτία αντιπροσώπευαν περίπου το 10%.
«Οι σταθερά υψηλές ροές LNG, σε συνδυασμό με τα ήδη υψηλά αποθέματα, ασκούν πίεση στην αγορά. Εάν η κινεζική ζήτηση LNG δεν αυξηθεί και βλέπουμε ένα χαμηλό επίπεδο διακοπών στις εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG φέτος, και στη συνέχεια, οι τιμές κάτω των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι λογικές» δήλωσε ο James Waddell, της Energy Aspects Ltd..
Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες και είναι κατά μέσο όρο 60% πλήρη – πολύ πάνω από το κανονικό για αυτήν την εποχή, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή θα ξαναγεμίσει τα αποθέματά της πριν ξεκινήσει η περίοδος θέρμανσης αργότερα φέτος.
«Οι ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κορέα διαθέτουν επίσης υψηλά αποθέματα, γεγονός που δείχνει ότι οι Ασιάτες αγοραστές μπορεί να μην βιάζονται να ανταγωνιστούν τους ευρωπαίους», δήλωσε ο Zongqiang Luo, ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy.
Ωστόσο, η κρίση του φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα, ιδιαίτερα εάν ο κρύος καιρός φτάσει νωρίς, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc. Οι τιμές θα μπορούσαν επίσης να ανέβουν καθώς η ζήτηση από τη βιομηχανία αυξάνεται. Άλλωστε αν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, παραμένουν υψηλά.
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν εύκολα να αλλάξουν την κατάσταση στην Ευρώπη», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Marco Saalfrank, επικεφαλής του τμήματος εμπορικών συναλλαγών στην Axpo Solutions AG. «Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να κάνουμε μια πρόβλεψη, αλλά αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα συγκεκριμένο ασφάλιστρο κινδύνου», όπως είπε.
Διαβάστε ακόμη:
Μπαίνει νέος ισχυρός μέτοχος στο μεγάλο ηλεκτρικό καλώδιο της Κρήτης
Γ. Μαρούλης: Σε νέο ιδιοκτήτη το συγκρότημα με τις μεζονέτες στο Κεφαλάρι (pics)
Ζόραν Μπογκντάνοβιτς (Coca Cola HBC): Οι ανατιμήσεις άρχισαν να επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ