Μια προσωρινή έστω αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών του ρεύματος στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά σημειώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο, γεγονός που αποτελεί «ανάσα» μετά το ράλι του τελευταίου διαστήματος.
Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την αποκλιμάκωση έπαιξε η επανάκαμψη των ΑΠΕ στην κορυφή του ενεργειακού μίγματος της ηλεκτροπαραγωγής, που έφερε μια ισορροπία σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώνεται σήμερα, η τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά έφτασε (σε μέσο επίπεδο) τα 183,3 ευρώ, με το ανώτατο όριο να εκτοξεύεται μέχρι και στα 734 ευρώ, θυμίζοντας την «καυτή» περίοδο της ενεργειακής κρίσης.
Το “comeback” των ΑΠΕ
Ωστόσο, τόσο χθες Σάββατο 23/11, όσο και για σήμερα παρατηρείται μια σαφής μείωση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι χθες η μέση τιμή υποχώρησε κάτω από το όριο των 100 ευρώ και διαμορφώθηκε 98,37 ευρώ/MWh καταγράφοντας πτώση κατά 17,86% σε σχέση με την Παρασκευή που ήταν στα 119,76 ευρώ. Μάλιστα λόγω της υπερπαραγωγής των ΑΠΕ η χαμηλότερη τιμή ήταν μόλις στα 5 ευρώ/MWh, ενώ η υψηλότερη έφτασε στα 175,35 ευρώ/MWh. Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα είχαμε την… απόλυτη επιστροφή των ΑΠΕ στην πρώτη θέση με ποσοστό 63%, με το φυσικό αέριο να εκτοπίζεται στην δεύτερη θέση με ποσοστό 31,66%, τις εισαγωγές στην τρίτη θέση με μόλις 2,69% και στη συνέχεια τα υδροηλεκτρικά με 1,13% και τον λιγνίτη με τη συμβολική συμμετοχή του 0,18%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες Σάββατο οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πτωτικά με λίγες εξαιρέσεις και με τις ακριβότερες τιμές να έχουν η Μάλτα με 141,43 ευρώ/MWh, η Ιταλία με 137,90 ευρώ/MWh, η Τσεχία με 123,41 ευρώ/MWh και η Ουγγαρία με 111,16 ευρώ/MWh.
Σε αυτό το γενικότερο, αλλά και… ειδικότερο κλίμα, για σήμερα Κυριακή, 24 Νοεμβρίου η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται στα 108,26 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 10,05% σε σχέση με το Σάββατο, με την χαμηλότερη στα 51,16 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 183,91 ευρώ/MWh.
Η σημερινή ανοδική τάση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ενεργειακό μίγμα που είναι πιο ισορροπημένο και συγκεκριμένα με τις ΑΠΕ να κρατούν τα πρωτεία αλλά με ποσοστό 47,25%, ενώ το φυσικό αέριο είναι στη δεύτερη θέση με ποσοστό 40,07%. Έπονται οι εισαγωγές με 7,22%, ο λιγνίτης με 3,27% και τα υδροηλεκτρικά με 1,19%.
Βεβαίως, η σαφής πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα του Σαββάτου, που σηματοδοτεί την πρώτη κρύα εισβολή του χειμώνα και στη χώρα μας, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης και αντίστοιχα των χονδρεμπορικών τιμών τις επόμενες μέρες.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου αρκετές χώρες είναι αντιμέτωπες με ακόμη ισχυρότερη κρύα εισβολή, γεγονός που σταδιακά ρίχνει τα αποθέματα φυσικού αερίου κάτω από τα υψηλά επίπεδα του 88%-90%, των προηγουμένων ημερών.
Πώς κινείται το φυσικό αέριο
Την ίδια ώρα, σταθερότητα παρατηρείται στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Με βάση την τελευταία εικόνα από το σημείο αναφοράς του TTF, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τιμή στις παρυφές των 50 ευρώ/MWh και συγκεκριμένα στα 49,4 ευρώ και τελικά έκλεισε μια ανάσα πριν τα 47 ευρώ, στα 46,94 ευρώ/MWh για τα συμβόλαια παράδοσης τον Δεκέμβριο. Αντίστοιχα τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έκλεισαν στα 47,4 ευρώ/MWh, δείχνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε τιμές άνω των 47 ευρώ.
Ασφαλώς πολλά θα εξαρτηθούν και από τις επιπτώσεις της κλιμακούμενης σύγκρουσης της Ρωσίας με τη Δύση, λόγω της Ουκρανίας, που σε συνδυασμό και με τη συνεχιζόμενη διένεξη στη Μ. Ανατολή, δημιουργεί ένα εύφλεκτο γεωπολιτικό σκηνικό με άγνωστη έκβαση και ακόμη πιο αχαρτογράφητες συνέπειες στην ενεργειακή αγορά.
Διαβάστε ακόμη
Τραμπ: Ο επικεφαλής hedge fund, Σκοτ Μπέσεντ, επόμενος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα