Το 85%-90% των υλικών των ανεμογεννητριών ανακυκλώνεται αποτελεσματικά μετά το πέρας της διάρκεια ζωής με όλα τα υλικά να διαχειρίζονται διαπιστευμένες εταιρείες. Ωστόσο το μαζικό κύμα ανακύκλωσης στην Ελλάδα δεν προβλέπεται να έρθει νωρίτερα από το 2033.
Αυτό τόνισαν παράγοντες του κλάδου της αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε πρόσφατη ημερίδα της ΡΑΑΕΥ για την ανακύκλωση ενεργειακών υποδομών. Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτη Παπασταματίου, προκλήσεις και ιδιαιτερότητες υπάρχουν στα πτερύγια λόγω των συνθετικών υλικών που περιέχουν.
Όπως ανέφερε, η αιολική βιομηχανία έχει επενδύσει σημαντικά στη σχετική έρευνα και ήδη έχει εγκαταστήσει πλήρως ανακυκλώσιμα πτερύγια με νέα υλικά ενώ έχει αναπτύξει νέες τεχνικές για την αποδοτική ανακύκλωση των παλαιών πτερυγίων.
Στην Ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) τοποθετήθηκε και ο Αντιπρόεδρος του Κλάδου Ενέργειας, κ. Δημήτρης Φούρλαρης, ο οποίος τόνισε της σημασία της ανακύκλωσης στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης τόσο για τις ενεργειακές εταιρείες όσο και για τους πολίτες.
Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και στους διαγωνισμούς αποθήκευσης και ΑΠΕ, αναφέρθηκε ο Διευθυντής Αδειοδοτήσεων και τήρησης Μητρώων και Αρχείων της ΡΑΑΕΥ, κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης.
Όπως είπε, οι 96 αιολικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 1056MW, που αποτελούνται από 1.060 ανεμογεννήτριες, οι 81 Μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 157MW, που αποτελούνται από 120 στροβίλους και οι 358 φωτοβολταϊκοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 27MW που αποτελούνται από 135.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια θα πρέπει να ανακυκλωθούν και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, προκειμένου να συμβάλουν στην κυκλική οικονομία.
«Από την 15ετή και πλέον εμπειρία μας στην ανάπτυξη και λειτουργία Φ/Β πάρκων στην Ελλάδα, φαίνεται πως τα Φ/Β πλαίσια θα ξεπεράσουν σε ωφέλιμο χρόνο ζωής την προβλεπόμενη 25ετή διάρκεια των εγγυήσεων που τα συνοδεύουν. Υπό το φως αυτό, το πρώτο μαζικό κύμα ανακύκλωσης τους στη χώρα μας δεν αναμένεται πριν το 2033» δήλωσε ο Πρόεδρος του Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), Δρ. Στέλιος Λουμάκης.
Θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και λειτουργία συστήματος συλλογής, διαχείρισης και ανακύκλωσης Φ/Β πλαισίων υφίσταται ήδη στη χώρα μας από το 2014.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους και τα πρώτα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης-ανακύκλωσης Φ/Β πλαισίων παράλληλα με των υπολοίπων Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού.
Σύμφωνα με την νομοθεσία το κόστος λειτουργίας των συστημάτων αυτών βαρύνει τους παραγωγούς-εισαγωγείς-εμπόρους των Φ/Β πλαισίων, όπως άλλωστε ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα Ηλεκτρικά και Ηλεκτρονικά προϊόντα.
Σε ό,τι τέλος αφορά την ανακύκλωση των Φ/Β πλαισίων καθ’ εαυτή, μεταξύ των διαθέσιμων μεθόδων (μηχανικές, φυσικές, φυσικές-χημικές) οφείλουν να ακολουθηθούν και στην χώρα μας αυτές με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οι οποίες άλλωστε είναι και αυτές που οδηγούν στην μέγιστη ανάκτηση υλικών, έστω και αν είναι τεχνολογικά είναι πιο κοπιώδης.
Στην ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών σταθμών αναφέρθηκε και ο Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) Στέλιος Ψωμάς λέγοντας ότι η ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών δεν είναι απλώς μια εύλογη υποχρέωση αλλά και ένα αξιακό ζήτημα για μια τεχνολογία που από τη φύση της είναι ταγμένη στην προστασία του περιβάλλοντος.
Αν και ο μεγάλος όγκος των σχετικών αποβλήτων θα προκύψει στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, πρέπει από σήμερα να ετοιμαστούν οι υποδομές και να βελτιωθεί το κανονιστικό πλαίσιο για να επιτευχθούν οι στόχοι.
Εκπρόσωποι του κλάδου τόνισαν ότι τα μικρά υδροηλεκτρικά μπορούν να ανακυκλωθούν κατά 100% ενώ προς ανακύκλωση μπορεί να οδηγηθεί το σύνολο του εξοπλισμού και των δομικών υλικών των μονάδων βιοαερίου. Σε ότι αφορά την βιομάζα, τονίστηκε ότι η ανακύκλωση σταθμών δεν αφορά μόνο τον εξοπλισμό αλλά γίνεται πράξη καθημερινά με την αξιοποίηση χιλιάδων τόνων οργανικής ύλης.
Διαβάστε ακόμη
Μία έκθεση – προορισμός: Το έργο του Πικάσο μέσα από τα μάτια του σχεδιαστή μόδας Sir Paul Smith
Vision Pro: Η στρατηγική της Apple πίσω από την εξωφρενική τιμή και τα δύο μεγάλα μειονεκτήματα
Πώς θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός Πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ