Από την «κούρσα» της χονδρεμπορικής τιμής την τρέχουσα και τελευταία εβδομάδα του μήνα θα κριθεί η επανάληψη της επιδότησης Αυγούστου και για τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου που απορρόφησε τους κραδασμούς των μεγάλων ανατιμήσεων του Ιουλίου, προσφέροντας στήριξη 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα στα ελληνικά νοικοκυριά.
Μέχρι χθες 25 Αυγούστου η μέση χονδρική τιμή στο ρεύμα διαμορφώθηκε στα 123 ευρώ η μεγαβατώρα μειωμένη κατά μόλις 9% από την αντίστοιχη τιμή που Ιουλίου που καταγράφηκε το ετήσιο ρεκόρ. Όμως ένα ακόμη αρνητικό μήνυμα δίνουν οι σημερινές τιμές ρεύματος που αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω αφού η αγορά επόμενης μέρας εκτινάσσεται κατά 52% και διαμορφώνεται σχεδόν στα 143 ευρώ η μεγαβατώρα με την μέγιστη τιμή μέρας να φτάνει τα 368 ευρώ και την μικρότερη τα 83 ευρώ/MWh. Η μεγάλη αυτή άνοδος που παρατηρείται αντίστοιχα και σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έρχεται παρά την αυξημένη συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα των ΑΠΕ σε ποσοστό 45,8% έναντι 33,82% του φυσικού αερίου, με τις εισαγωγές να καλύπτουν το 9,5% του μείγματος και 4,53% η υδροηλεκτρική ενέργεια.
To άλμα που παρατηρείται στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού φαίνεται να συνδέεται με την έναρξη της ετήσιας συντήρησης των υποδομών φυσικού αερίου της Νορβηγίας καθώς για περίπου τρεις εβδομάδες από τα τέλη Αυγούστου, η Ευρώπη θα χάσει ροές οι οποίες υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στις ημερήσιες ανάγκες της Ιταλίας ή της Γαλλίας σε φυσικό αέριο. Σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών και έντονης μεταβλητότητας των τιμών, η συντήρηση έρχεται να προσθέσει άλλο ένα κρίκο ανησυχίας στην αγορά καθώς η Νορβηγία καθίσταται βασικός προμηθευτής του καυσίμου για την Γηραιά Ήπειρο.
Εν αναμονή οι πάροχοι
Τα στρατηγεία των προμηθευτών ενέργειας περιμένουν να δουν πού θα «κλειδώσει» η χονδρεμπορική τιμή μέχρι τις 31 Αυγούστου για να καθορίσουν τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου που θα ανακοινώσουν την Κυριακή 1 του μήνα.
Η τιμή στο TTF έκλεισε την Παρασκευή 23 Αυγούστου στα 36,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα εμφανίζοντας καθοδική πορεία από τα υψηλά του Αυγούστου που έφτασε τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα. Ωστόσο η διατήρηση της ισορροπίας κρίνεται εύθραστη καθώς οι τιμές ενδέχεται να επηρεαστούν από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή μετά και το χθεσινό «ήπιο» χτύπημα με ρουκέτες της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ και ενώ οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας έχουν αναστείλει προς το παρόν τα αντίποινα του Ιράν για την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Χανίγια στην Τεχεράνη τον περασμένο Ιούλιο.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν να αποτελούν ένα αποσταθεροποιητικό παράγοντα των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και να διατηρούν τις αβεβαιότητες στον ενεργειακό τομέα. Το γεγονός ότι η πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής είναι απρόβλεπτη, την ίδια ώρα που μαίνονται οι συγκρούσεις στα Ρωσικά εδάφη με την Ρωσία να στέλνει περισσότερους πυραύλους και όπλα στο Κούρσκ που βρίσκεται ένας σημαντικός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ, αποτελούν παράγοντες που συντηρούν ένα περιβάλλον ανατιμήσεων στις τιμές που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τα τιμολόγια και του Οκτωβρίου. Σε αυτό συνηγορεί και η αρχιτεκτονική της ελληνικής ενεργειακής αγοράς ηλεκτρισμού που ελλείψει spot αγοράς, οι ηλεκτροπαραγωγοί τιμολογούν με βάση την τιμή του φυσικού αερίου τον προηγούμενο μήνα και όχι με βάση τις τρέχουσες τιμές του αερίου.
Η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για σήμερα 26 Αυγούστου διαμορφώνεται στα 142,86 ευρώ η μεγαβατώρα με την Ελλάδα να βρίσκεται στο μπλοκ των χωρών με την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη μετά την Ουγγαρία (160 ευρώ/ΜWh), την Βουλγαρία και την Ρουμανία (162,67 ευρώ/MWh) αλλά και την Μάλτα (143,75 ευρώ/MWh). Αν οι τιμές διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα τότε τα τιμολόγια θα είναι συν –πλην στα επίπεδα του Αυγούστου και η επιβάρυνση των νοικοκυριών θα εξαρτηθεί από την πολιτική των εκπτώσεων που θα τηρήσουν οι μεγάλοι ηλεκτροπαραγωγοί όπως η ΔΕΗ, η Protergia, η Εlpedison, η Ήρων κ.α, οι οποίοι τον Αύγουστο φρέναραν θεαματικά τις μεγάλες αυξήσεις. Εφόσον η πολιτική αυτή σταθεί γενναιόδωρη και τον επόμενο μήνα, οι τιμές δεν θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του Αυγούστου που με τις επιδοτήσεις οι λογαριασμοί που θα παραλάβουν σε λίγες μέρες οι καταναλωτές θα είναι για την μεγάλη πλειοψηφία της αγοράς του πράσινου τιμολογίου στα 14,5 λεπτά η κιλοβατώρα και λίγο πάνω από τα 16 λεπτά για το μέσο όρο όλης της αγοράς.
Η στάση της πολιτείας
Την πορεία των τιμών στην χονδρική που θα διαμορφώσει τα τιμολόγια των παρόχων περιμένει και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για να καθορίσει την στάση της ως προς το θέμα των επιδοτήσεων για τον Σεπτέμβριο. Τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης άφησε ανοικτό το θέμα της στήριξης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, επισημαίνοντας ότι τις αποφάσεις της κυβέρνησης θα καθορίσουν οι τελικές τιμές ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων εσόδων, το ΥΠΕΝ έχει προβλέψει την επέκταση της επιβολής του έκτακτου φόρου των 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για τους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου έως και τον Οκτώβριο. Επιλογή που παρέχει ασφαλιστική δικλείδα για την άντληση πρόσθετων εσόδων για τις επιδοτήσεις των νοικοκυριών. Ωστόσο αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι η διατήρηση του μέτρου αυξάνει το κόστος παραγωγής ρεύματος και επιβαρύνει το κόστος της χονδρεμπορικής κάτι που μετακυλίεται μοιραία και στις τιμές της λιανικής.
Διαβάστε ακόμη
Πόσα καταλύματα ‘’Airbnb’’ έχουν οι 7 top γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα;
IRIS: Νέα «τελεσίγραφα» από την ΑΑΔΕ και ακολουθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ