Σε ειδική τελετή στην Αλεξανδρούπολη στις 14 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τις ημέρες των Χριστουγέννων, θα γίνει η θεμελίωση της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 840 MW.
Το έργο, το οποίο θα αποτελέσει το τρίτο υπερσύγχρονο εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Ελλάδα, θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει το 51% των μετοχών της νέας εταιρείας, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας που με τη νέα επένδυση καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητές της στην αγορά ενέργειας και την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, στο όνομα της οποίας εκδόθηκε προ τριετίας η άδεια της νέας μονάδας από την ΡΑΕ.
Η σχετική συμφωνία, η οποία επισημοποιήθηκε πριν λίγες μέρες αλλά οι συζητήσεις είχαν οριστικοποιηθεί από το καλοκαίρι, επιβεβαιώνει τον ρόλο που προβλέπουν κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς ότι θα διαδραματίσει το φυσικό αέριο τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια.
Άποψη που ενισχύει και η πρόσφατη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ η οποία προβλέπει την απόσυρση των παλιών μονάδων φυσικού αερίου το 2034, με την ένταξη στο σύστημα τουλάχιστον τριών νέων εργοστασίων με προοπτική ακόμη και για τέταρτο –ανάλογα με την ανάπτυξη των ΑΠΕ- έως το 2026 ισχύος από 600 έως 800 MW.
Ενισχυτικό στοιχείο της σημασίας του αερίου είναι ότι το φυσικό αέριο κρίνεται απαραίτητο για την επάρκεια του συστήματος ακόμη και μετά την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την αξιοποίηση των συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες.
Η μονάδα, η οποία υπολογίζεται να απορροφήσει επένδυση συνολικού ύψους από 350 έως 400 εκατ. ευρώ, θα είναι υψηλής απόδοσης με υποσταθμό 400 kV. Θα αναπτυχθεί στη Βιομηχανική Περιοχή της Αλεξανδρούπολης και θα προμηθεύεται απευθείας φυσικό αέριο από το FSRU Αλεξανδρούπολης, την υπό κατασκευή πλωτή δεξαμενή LNG της Gastrade, εξασφαλίζοντας μεγάλη εξοικονόμηση.
Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας, ιδανικά εγκατεστημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων που αποτελεί στρατηγική επιλογή τόσο της ΔΕΗ όσο και των υπόλοιπων μετόχων.
Με τη νέα μονάδα, απομακρύνεται ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση της άδειας που είχε λάβει πριν 1,5 χρόνο η ΔΕΗ στην Κομοτηνή αφού η διοίκηση αποφάσισε να επενδύσει στο φυσικό αέριο με το μοντέλο των συνεργασιών επιμερίζοντας και όποιο ρίσκο μπορεί να προκύψει στην αγορά.
Διαβάστε ακόμη:
Ποδαρικό με νέες ανατιμήσεις έως 10% στο ράφι
«Βιοχαρτική ΑΒΕΕ»: Το τέλος της διαδρομής με το σφυρί για τη μονάδα στον Ασπρόπυργο
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν επικύρωσε τον προϋπολογισμό ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων