Σχέδιο θωράκισης της Ευρώπης από το κύμα των υψηλών τιμών στην ενέργεια που προβλέπεται να διατηρηθούν για τα επόμενα δύο έως και τρία χρόνια αλλά και πιθανής παύσης στις ρωσικές ροές προς την δύση πρόκειται να ανακοινώσει η Κομισιόν.
Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στα επίπεδα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τέλος του 2022, θα υποχωρήσουν στα 75 ευρώ /MW το καλοκαίρι του 2023 αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι πάνω από τα 50 ευρώ έως το καλοκαίρι του 2025.
Το προσχέδιο της ΕΕ που διέρρευσε τις προηγούμενες μέρες παρά τις αλλαγές που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνουν μέχρι την προσεχή Τετάρτη 18 Μάϊου χαράσσει τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών για να αντιμετωπίσει η Γηραιά Ήπειρος την μεγάλη εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα και έχει δύο όψεις.
Την αντιμετώπιση της κατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο εφόσον το Κρεμλίνο αποφασίσει να κλείσει τις στρόφιγγες και τα μέτρα εκείνα που θα επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και θα στηριχθούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Eνέργειας, τα εναλλακτικά καύσιμα αλλά και στις κοινές προμήθειες.
Τα νέα μέτρα συμπίπτουν και με την άποψη που διατύπωναν πρόσφατα κυβερνητικοί αξιωματούχοι, λέγοντας ότι η συζήτηση για την αξιοποίηση πόρων από Ταμείο Ανάκαμψης είναι ανοικτή, εκτιμώντας μάλιστα ότι μπορεί να έχει οριστικοποιηθεί πριν την Σύνοδο Κορυφής που είναι στα τέλη Μαΐου. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στις Βρυξέλλες από τα προτεινόμενα μέτρα, η Κομισιόν θα προτείνει την αναθεώρηση των εθνικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να συμπεριλάβουν και μέτρα που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση.
Μια παρεμφερή πρόταση είχε κάνει και ο Πρωθυπουργός από το Συνέδριο των Δελφών προ εβδομάδων, λέγοντας ότι για τις αυξημένες απαιτήσεις χρηματοδότησης των ενεργειακών μέτρων θα μπορούσαν να διατεθούν κεφάλαια ύψους 230 δισ. που είναι από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και για τα οποία τα κράτη δεν έδειξαν ενδιαφέρον.
Πρόκειται για δάνεια, που όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έχουν ξεκινήσει να χορηγούνται σε ελληνικές επιχειρήσεις και μάλιστα με πολύ ελκυστικούς όρους αφού τα επιτόκια δανεισμού είναι κάτω από 1%.
Ποια είναι όμως τα μέτρα που προβλέπεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας από την Κομισιόν και θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης;
Εξετάζοντας το δυσμενέστερο συμβάν, που είναι να σταματήσει η Ρωσία τις προμήθειες αερίου στην Ευρώπη, πέρα από τα εθνικά μέτρα ενεργειακής επάρκειας, η Επιτροπή εξετάζει την επιβολή πλαφόν στο Φ/Α για όσο διαρκεί η κρίση. Παράλληλα θα προτείνει να δοθεί στην κάθε χώρα η δυνατότητα της εφαρμογής έκτακτων μέτρων και στην λιανική αγορά. Το σχέδιο προβλέπει επίσης κοινές προμήθειες αερίου με σκοπό εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας και καλύτερες τιμές. Στο τραπέζι παραμένει η φορολόγηση των κερδών που προκύπτουν από τις αυξημένες τιμές για τους ηλεκτροπαραγωγούς, αλλά και επέκταση ρυθμιζόμενων τιμών στη λιανική ρεύματος για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέτρο που θα συνοδευτεί με περιορισμό στην κατανάλωση. Η επιδότηση ορισμένων τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη μείωση των τιμών στην αγορά ρεύματος, βρίσκεται επίσης στην νέα ατζέντα, όπως και η επέκταση του διασυνοριακού εμπορίου.
Η επόμενη δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 195 εκατ. ευρώ, ακουμπάει πάνω στις αρχές της εργαλειοθήκης που ανακοινώθηκε από την Κομισιόν στα τέλη Μαρτίου.
Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν υψηλότερους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν μερίδιο 45% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 από 40% σήμερα, και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ κατά 13% έως το 2030 από 9% με βάσει τους προηγούμενους στόχους.
Στο πλαίσιο αυτό «γκάζι» αναμένεται στην αδειοδότηση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην εξάπλωση της διείσδυσης των Φ/Π στην παραγωγή ενέργειας αλλά και σε τεχνολογίες όπως το υδρογόνο βάζοντας ως στόχο εγχώρια παραγωγή 10 εκ. τόνων και αντίστοιχες εισαγωγές έως το 2030.
Σύμφωνα με τα έγγραφα της Κομισιόν, οι τιμές του ρεύματος και του αερίου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2021 και επιδεινώθηκαν μετά την ρωσική εισβολή. Οι τιμές του αερίου που ιστορικά κινούνται κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα βρέθηκαν πρόσφατα στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ κάποιες φορές ξεπέρασαν και τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, επηρεάζοντας δυσμενώς τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη:
Αγορές: Από την απληστία στον πανικό
Ίος: Γιατί το ΣτΕ «μπλοκάρει» το mega project του Α. Μιχαλόπουλου στην παραλία Κουμπάρα