search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ενέργεια: Οι πληρωμές σε ρούβλια και οι ανησυχίες για τα ακυρωμένα φορτία της Ρεβυθούσας

Γιατί η ΔΕΠΑ έδιωξε τρία έκτακτα φορτία LNG για τον Απρίλιο - «Καμπανάκι» για την επάρκεια του συστήματος από τις απειλές του Κρεμλίνου

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η ουκρανική κρίση για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, με τη Ρωσία να εκτοξεύει νέες απειλές, προτρέποντας τα κράτη σε πληρωμή των συμβολαίων φυσικού αερίου σε ρούβλια από τα τέλη Μαρτίου, βάζοντας στο κάδρο όσες χώρες δεν είναι «φιλικές».

O κίνδυνος ο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην διστάσει να προκαλέσει μια νέα διεθνή αναταραχή μεγαλώνει και αυτό επιβεβαιώθηκε από το κοινό ανακοινωθέν – προειδοποίηση που εξέδωσαν χθες οι υπουργοί Ενέργειας της ομάδας των επτά ισχυρών βιομηχανικών χωρών.

Οι G7  απορρίπτουν το αίτημα Πούτιν να εξοφλήσουν σε ρωσικό νόμισμα τις δικές τους προμήθειες ενώ χθες και ο Ιταλικός κολοσσός ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου ΕΝΙ δήλωσε αδυναμία να πληρώσει σε ρούβλια. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης Ιταλικής  εταιρείας ορυκτών καυσίμων Κλαούντιο Ντεσκάλζι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στην σύμβαση ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις μελλοντικές προμήθειες φυσικού αερίου.    

Με σκεπτικισμό παρακολουθεί τις εξελίξεις η Αθήνα καθώς οι δηλώσεις Πούτιν καλλιεργούν κλίμα ανησυχίας για πιθανές ελλείψεις σε περίπτωση που κλείσει την στρόφιγγα αερίου προς την Ευρώπη.  Σχετικό αίτημα αναφέρουν αρμόδιες πηγές δεν έχει υποβληθεί στην χώρα μας ωστόσο ακόμη και αν γινόταν, θα παραβίαζε τις συμβατικές υποχρεώσεις μεταξύ των δύο πλευρών και μονομερείς αποφάσεις θα παρέπεμπαν το θέμα σε διεθνή διαιτησία.

Ωστόσο την ανησυχία αυτή επιτείνει η ακύρωση από την ΔΕΠΑ των τριών έκτακτων φορτίων LNG που είχε ζητήσει η ΡΑΕ για τον Απρίλιο ώστε να υπάρχει η ασφάλεια τροφοδοσίας της αγοράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα σε απόλυτη σύμπνοια και με το ΔΕΣΦΑ προχώρησε στην ακύρωσή τους με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διατάραξης της ομαλής ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η ΔΕΠΑ είχε περιθώριο μέχρι τις 25 Μαρτίου να ακυρώσει τα φορτία διαφορετικά ήταν αναγκασμένη να τα πάρει.

Σήμερα στον μηνιαίο προγραμματισμό φορτίων LNG του ΔΕΣΦΑ για τον Απρίλιο υπάρχει μόνο ένα φορτίο που αφορά την προμήθεια της Μυτιληναίος στις 25 Απριλίου για σχεδόν 80.000 κυβικά μέτρα. Αν εκδηλωθεί κάποιος νέος αιφνιδιασμός από την Ρωσία θα υπάρξουν αναταράξεις.

Για τα τρία έκτακτα φορτία, το ΥΠΕΝ είχε ζητήσει ρύθμιση από την ΡΑΕ για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος (περί τα 100 εκατ. ανά φορτίο) για τις εταιρείες εισαγωγής αερίου και κυρίως τα περίπου 3 εκ. ευρώ ανά φορτίο που είναι το cancelation fee (τέλος ακύρωσης).

Το τέλος αυτό καταβάλλεται εφόσον παραγγελθεί ένα φορτίο και στην πορεία ακυρωθεί και δεν καταναλωθεί πηγαίνοντας σε άλλο προορισμό. Ήδη για τα τρία αυτά φορτία το τέλος ακύρωσης προσδιορίζεται στα 9 εκ. ευρώ και θα αποζημιωθεί από το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού.

Η ρωσική κυβέρνηση μαζί με την Κεντρική Τράπεζα και την Gazprom δήλωσαν τις τελευταίες μέρες ότι θα εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων στον τομέα πληρωμών για τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η σχετική έκθεση θα υποβληθεί έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ακόμη ότι η Ρωσία επεξεργάζεται τρόπους για να δεχθεί πληρωμές σε ρούβλια για τις εξαγωγές φυσικού αερίου και θα λάβει σχετικές αποφάσεις σε εύλογο χρόνο αν οι ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν σε ρωσικό νόμισμα, απειλώντας και με κλείσιμο της στρόφιγγας.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρίνισε ότι θα υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για την πραγματοποίηση αυτών των πληρωμών.

Η εντολή της ρωσικής κυβέρνησης αντιπροσωπεύει μια μονόπλευρη και ξεκάθαρη παραβίαση των συμβάσεων, ανέφερε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ μετά την απόφαση των G7.

Αυτό σημαίνει, όπως τόνισε, ότι μια πληρωμή σε ρούβλια δεν είναι αποδεκτή και προέτρεψε τις αρμόδιες εταιρείες να μην συμμορφωθούν με το αίτημα Πούτιν.

Ξεχωριστά, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε τη Δευτέρα ότι οι συμβάσεις αερίου πρέπει να τηρούνται στο νόμισμα στο οποίο είχαν αρχικά συμφωνηθεί. «Όπως έχω ήδη πει, τα συμβόλαια που γνωρίζουμε είναι υπογεγραμμένα συντριπτικά σε ευρώ και οι εταιρείες θα τα πληρώσουν ανάλογα» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον Σουηδό ομόλογό του στο Βερολίνο.

Η εντολή να υποχρεωθούν τα «εχθρικά κράτη» να κάνουν πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια θα ανάγκαζε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να στηρίξουν απευθείας το ρωσικό νόμισμα, το οποίο έχει υποχωρήσει λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα απέρριψαν επίσης την προσπάθεια της Ρωσίας να απαιτήσει να γίνονται πληρωμές σε ρούβλια. «Πρόκειται για παραβίαση της σύμβασης και οι συμβάσεις θα θεωρηθούν ότι παραβιάζονται εάν η Ρωσία εφαρμόσει αυτόν τον όρο», δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμη:

Η σημειολογία μιας αποχώρησης, ο αναβρασμός στις κατασκευές, τα… θέματα στον Τιτάνα και η διάσωση της Yalco 

e-αποδείξεις: Πώς να αποφύγετε τα πρόστιμα και να κερδίσετε μέχρι 2.300 ευρώ

Το «on» για την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού στον κόσμο και η Ελλάδα

 

Exit mobile version