Ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει ο κύριος παράγοντας απορρύθμισης της ομαλότητας στην αγορά ενέργειας, μετά την επίθεση εναντίον του Ισραήλ, που εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας στην ήδη ηλεκτρισμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Αν και η αγορά έδειξε να έχει προεξοφλήσει την επίθεση στο Τελ Αβίβ, ανεβάζοντας τις τιμές του πετρελαίου κατά 7% τον τελευταίο μήνα και του φυσικού αερίου κατά 15% τις τελευταίες δέκα μέρες, η απάντηση της Τεχεράνης και η πιθανή κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ, εγείρουν προβληματισμό για την ασφάλεια της παραγωγής υδρογονανθράκων και αποτελούν ένα νέο πεδίο αστάθειας των τιμών.
Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε εκφράσει προ μηνών τις ανησυχίες και τους φόβους του όταν ξέσπασε η σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, λέγοντας ότι θα πρέπει να μετρηθούν οι επιπτώσεις αν η σύρραξη επεκταθεί στην Μέση Ανατολή με την εμπλοκή του Ιράν και αν το τελευταίο αποφασίσει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ από το οποίο περνάει έως και το 30% της παγκόσμιας αγοράς LNG.
Το θαλάσσιο πέρασμα που συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν, αποτελεί ένα γεωγραφικό σημείο στρατηγικής σημασίας λόγω και των τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου που διακινεί που υπολογίζονται στο 1/5 του παγκόσμιου εμπορίου. Η γεωπολιτική ένταση εκτιμάται ότι θα έχει άμεση επίπτωση και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας των επόμενων μηνών στην ελληνική αγορά, που είχαν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα καθιστώντας πολύ ελκυστικά μετά από καιρό τα συμβόλαια σταθερής χρέωσης στο ρεύμα. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συμπαρασύρουν περαιτέρω και τις τιμές των καυσίμων με την μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης να διαμορφώνεται στα 1,962 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,715 ευρώ το λίτρο.
Ανεβαίνει το πετρέλαιο
Ήδη, η τιμή του πετρελαίου έχει ανατιμηθεί τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι (για πρώτη φορά ύστερα 5,5 μήνες) ενώ ανοδική κούρσα ακολουθούν και οι τιμές του φυσικού αερίου. Η τιμή του καυσίμου αφού άγγιξε την περιοχή των 23 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις προηγούμενες εβδομάδες στο TTF, την Παρασκευή αυξήθηκε σε άνω από 30 ευρώ, επηρεάζοντας και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Για σήμερα η τιμή της χονδρεμπορικής προβλέπεται να αναρριχηθεί στα 66,95 ευρώ η μεγαβατώρα αυξημένη κατά 82% το τελευταίο διήμερο, διασπώντας την ίδια στιγμή ένα σερί αρνητικών τιμών-λόγω αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ- που ξεκίνησε στις 11 Απριλίου και διήρκησε μέχρι και το Σάββατο 14 Απριλίου.
Εκνευρισμός στην αγορά
Παρά το γεγονός ότι στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα θεμελιώδη της αγοράς δεν δημιουργούν ανησυχία στο μέτωπο της προμήθειας και σε ελλείψεις στον εφοδιασμό, οι traders κρατούν το κλειδί στην πορεία της αγοράς. Εκείνοι, οι οποίοι ευθύνονται για μεγάλο μέρος του τζίρου της αγοράς, και εν τέλει επηρεάζουν καθοριστικά τις τιμές στις αγορές των futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) που, στην συνέχεια, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αγοραπωλησίες στην αγορά spot, τα τελευταία 24 ώρα επιδεικνύουν μεγάλο εκνευρισμό, αναφέρει σε ανάλυσή του ο κ. Κώστας Σταμπολής, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Όπως επισημαίνει, «οι παίκτες της αγοράς πετρελαίου, σε Λονδίνο, Ν. Υόρκη και Σιγκαπούρη, φοβούνται την διεύρυνση του πολέμου στην Μέση Ανατολή και σπεύδουν να τοποθετηθούν, ποντάροντας πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για το Brent, προεξοφλώντας ακόμα υψηλότερες τιμές. Έτσι, την Παρασκευή (12/4) η τιμή του Brent στο ΙCE του Λονδίνου έφθασε προς στιγμή τα 92 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει λίγο πριν το κλείσιμο στα 90,45 το βαρέλι.
Τα στενά του Ορμούζ
Με την επίθεση του Ιράν, το εμπόριο πετρελαίου στρέφεται δικαιολογημένα στις ροές μέσω των Στενών του Ορμούζ. Πιθανές επιπτώσεις στην διακίνηση του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξήσουν το ασφάλιστρο κινδύνου. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν ένα ακόμα άλμα στην τιμή του μαύρου χρυσού στο σημερινό άνοιγμα της αγοράς, εκτιμώντας ότι κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε 100 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η επίθεση του Ιράν δείχνει ότι στόχος δεν ήταν μια γενικευμένη επίθεση, αλλά ένα μήνυμα προς το Τελ Αβίβ ως απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε στις αρχές του μήνα το Ισραήλ εναντίον τους με την λιγότερη δυνατή ζημιά. «Από μόνο του, το χτύπημα αυτό δεν πρέπει να κινήσει τις αγορές. Αλλά αν πυροδοτήσει μια ισραηλινή αντεπίθεση, τότε οδηγούμαστε σε ένα πολύ επικίνδυνο μέρος. Το κλειδί για αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια είναι αν οι ΗΠΑ μπορούν να συγκρατήσουν την ισραηλινή αντίδραση» υποστηρίζουν οι αναλυτές του Bloomberg.
Διαβάστε ακόμη
ΥΠΕΘΟ: Συναγερμός για αναχαίτιση της νέας «ρουκέτας» στην ανάπτυξη και στην τσέπη του Έλληνα
ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει η εφαρμογή για διορθώσεις στο Ε9
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ