search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ενέργεια: Φέσι 500 εκατομμύρια βάζουν στην αγορά ηλεκτρισμού οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Σε μάστιγα εξελίσσεται για τους προμηθευτές, ο ενεργειακός τουρισμός που εκτίναξε η κρίση των τιμών και η απελευθέρωση των μετακινήσεων

Σε ανοικτή πληγή για τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εξελίσσονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, εκτινάσσοντας στα ύψη τα νούμερα των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Ο Γενικός Διευθυντής της «Φυσικό Αέριο ΑΕ» και πρόεδρος του Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας κ. Γιάννης Μητρόπουλος σε χθεσινή ενημερωτική συνάντηση, εκτίμησε ότι οι ανείσπρακτες οφειλές έχουν εκτοξευτεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αποκάλυψε μόνο στην εταιρεία του το 50% των ληξιπρόθεσμων χρεών στον ηλεκτρισμό ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Η Καθολική Υπηρεσία έχει γίνει το καταφύγιο των κακοπληρωτών καθώς έχει εξελιχθεί στον έκτο κατά σειρά προμηθευτή στην αγορά ηλεκτρισμού! Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου πριν από δέκα χρόνια απαριθμούσε μόλις 22.500 μετρητές και σήμερα έχει φτάσει τους 210.000.

Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε χθες, ότι το φαινόμενο των κακοπληρωτών έχει πάρει νέες διαστάσεις μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας το 2020, με την οποία οι εταιρείες έχασαν το δικαίωμα αποκοπής της παροχής ρεύματος των οφειλετών που μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο.

Έτσι, οι κακοπληρωτές μπορούν ανενόχλητα να αλλάζουν εταιρεία και να αφήνουν πίσω τους βουνό χρεών. Οι εταιρείες έχουν ζητήσει να αλλάξει το καθεστώς και σχετική έγκριση έχει δοθεί και από τη ΡΑΕ, όμως το θέμα έχει σκοντάψει στο ΥΠΕΝ και δεν αναμένονται αλλαγές πριν τις εκλογές.

Όπως αναφέρθηκε χθες τα συνολικά ληξιπρόθεσμα στην αγορά φτάνουν το 1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα μισά αφορούν τον ενεργειακό τουρισμό και τα υπόλοιπα όσους έχουν δυσκολία να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους και έχουν κάνει διακανονισμό.

Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι στη «Φυσικό Αέριο ΑΕ», 7 στους 10 πελάτες πληρώνουν με συνέπεια προκειμένου να κάνουν χρήση της έκπτωσης που παρέχεται. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, έχουν αυξηθεί στο διάστημα της ενεργειακής κρίσης.

Ο βασικότερος λόγος είναι η εκτίναξη των τιμών ρεύματος με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να δυσκολεύονται στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών. Ένας επιπλέον λόγος που προστέθηκε στην αγορά και επιβάρυνε την κατάσταση, συνδέεται με την απελευθέρωση των μετακινήσεων μεταξύ των δικτύων που χορηγήθηκε στους καταναλωτές πέρσι τον Ιούλιο ως ένα πρόσθετο μέτρο κατά του ενεργειακού κόστους.

Η ρύθμιση αυτή πυροδότησε τις αθέμιτες πρακτικές των στρατηγικών κακοπληρωτών. Από το καλοκαίρι, οι καταναλωτές που θέλουν να αλλάξουν προμηθευτή δεν έρχονται πλέον αντιμέτωποι με την πληρωμή ποινών πρόωρης αποχώρησης όπως συνέβαινε μέχρι τότε.

Με αυτήν την αλλαγή, που ψηφίστηκε προκειμένου να ασκηθεί πίεση στις εταιρείες ρεύματος για χαμηλότερες τιμές, δημιουργήθηκε πρόσφορο έδαφος στους τσαμπατζήδες καθώς αλλάζουν πάροχο αφήνοντας χρέη στον προηγούμενο.

Σε μείζον ζήτημα για τον κλάδο της προμήθειας εξελίσσονται όμως και οι επιπλέον επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν πέρσι, χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με την Κομισιόν. Αφορούν εμπορικούς καταναλωτές (κομμωτήρια, εστιατόρια κ.α) με παροχές έως 35 kVA (και των αρτοποιίων ανεξαρτήτως ισχύος παροχής), οι επιδοτήσεις των οποίων προσέκρουσαν στις ενστάσεις της ΕΕ.

Το πρόβλημα προκύπτει από την στιγμή που η πλειονότητα των προμηθευτών έχουν καλύψει με ίδια κεφάλαια τις επιδοτήσεις αυτές κατόπιν πίεσης της κυβέρνησης για να τους ανακουφίσουν από τις μεγάλες ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας .

Ο κλάδος της προμήθειας υπολογίζει τα επίμαχα ποσά σε άνω από 300 εκατ. ευρώ έως και 500 εκατ. για τα οποία αναζητείται η κατάλληλη φόρμουλα για να εισπραχθούν.

 

Διαβάστε ακόμη

Πέντε ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας κινητοποιούν κεφάλαια άνω των 80 εκατ. ευρώ (pics)

Ο Ζουράρις και η «Αηδονοπούλου», τα τρία deals που ζορίσανε και το ένα που τελειώνει, το ματς Τσάκου-Μυστακίδη

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Νέες επενδύσεις 20 εκατ. με φόντο την «ελληνική» Carlsberg και «πρόβα» για τα οινοπνευματώδη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version