Σε «καύσωνα» υψηλών τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια έχει παρασυρθεί όλη η Ευρώπη και φυσικά η Ελλάδα. Έτσι, για σήμερα Τετάρτη η τιμή χονδρικής του ρεύματος διαμορφώνεται στη χώρα μας στα 473 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να φτάνει πλέον το 19%. Σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γαλλία να φτάνει τα 529 ευρώ/MWh και την Ιταλία τα 526 ευρώ, ενώ η Γερμανία βρίσκεται (ακόμη) στα 424 ευρώ.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την εργαλειοποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου, εντείνοντας μια κρίση που απειλεί να βυθίσει τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης σε ύφεση.
Τα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν 11% στη Γερμανία και 5,5% στη Γαλλία, όπως αναφέρει το Bloomberg, μετά τη δήλωση της Μόσχας ότι θα περιορίσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από σήμερα, Τετάρτη.
Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία που έχουν ήδη πληγεί από την αύξηση του κόστους ζωής η οποία προκαλείται από τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες. Η Γερμανία έχει ήδη ενεργοποιήσει δύο στάδια του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο και θα μπορούσε να εφαρμόσει το τελευταίο βήμα εάν υπάρξει σαφής επιδείνωση της κατάστασης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του άνθρακα αυξήθηκαν χθες σε επίπεδα ρεκόρ με την Ευρώπη να χρησιμοποιεί περισσότερο αυτό το καύσιμο καθώς προσπαθεί να εξοικονομήσει φυσικό αέριο για να το αποθηκεύσει ενόψει του χειμώνα. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα καθώς ο θανατηφόρος καύσωνας ενίσχυσε τη ζήτηση για ψύξη.
«Η συνολική ευρωπαϊκή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά περίπου 3% τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουλίου σε σύγκριση με τον Ιούνιο, λόγω του καύσωνα, ο οποίος αύξησε τη ζήτηση για ψύξη», δήλωσε ο Fabian Ronningen, αναλυτής της Rystad Energy.
«Η αύξηση της ζήτησης δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε χειρότερη στιγμή στην Ευρώπη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πρόσθετης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να προέρχεται από άνθρακα και φυσικό αέριο, σε μια κατάσταση εξαιρετικά περιορισμένης προσφοράς όσο και σε πολύ υψηλών τιμών» πρόσθεσε.
Σε ιστορικά υψηλά
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός τα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για το επόμενο έτος σκαρφάλωσαν στο ρεκόρ των 380 ευρώ (384,58 $) τη μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG. Αντίστοιχα στη Γαλλία η τιμή εκτινάχθηκε στα 499,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επίσης υψηλό όλων των εποχών.
Η αύξηση των μακροπρόθεσμων συμβάσεων δείχνει ότι το υψηλότερο ενεργειακό κόστος της Ευρώπης «είναι εδώ για να μείνει»… Οι τιμές της επόμενης ημέρας στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 34% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, ενώ για σήμερα είναι πάνω από 15 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των πέντε ετών για αυτήν την εποχή.
Επίσης, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τέσσερις μήνες, καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για περαιτέρω μείωση της ρωσικής προσφοράς. Οι βιομηχανίες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν σύντομα να νιώσουν τον αντίκτυπο των ελλείψεων, όπως επισημαίνει το Bloomberg, καθώς οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε έκτακτη ρύθμιση για περικοπές κατά 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εάν η Μόσχα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.
«Εάν μειωθεί η ζήτηση, αυτό θα επηρεάσει τις τιμές προς τα κάτω. Αλλά η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει επίσης μειωμένες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές και τη βιομηχανία κάτι που μπορεί να έχει ευρεία επίδραση εκτός του ενεργειακού τομέα», δήλωσε ο Roenningen.
Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί, χώρες όπως η Γερμανία προσπαθούν να βασίζονται περισσότερο σε φθηνότερα καύσιμα, ακόμη και αν είναι πιο ρυπογόνα, ώστε να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό πριν από τον χειμώνα.
Έτσι, ανεβαίνει και η τιμή του άνθρακα, απειλώντας να καταστήσει ακριβότερο τον ενεργειακό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης της Ευρώπης. Ο άνθρακας για παράδοση στη βορειοδυτική Ευρώπη το επόμενο έτος εκτινάχθηκε έως και 10% στα 303,95 δολάρια ο τόνος, που αποτελεί τιμή ρεκόρ.
Διαβάστε ακόμη
Ο Ζούκερμπεργκ πούλησε τη βίλα του στο Σαν Φρανσίσκο σε τιμή – ρεκόρ
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την ενεργειακή της ασφάλεια
«Καμπανάκι» από το ΔΝΤ: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη