Την επόμενη δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε δημόσια κτήρια και κατοικίες με στόχο την υλοποίηση δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και πριν από το τέλος της εβδομάδας, σε συνέχεια των όσων είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός προ ημερών, με τα μέτρα να επεκτείνονται στον δημόσιο τομέα αλλά και τα νοικοκυριά για να αξιοποιηθούν ως εναλλακτικά εργαλεία μείωσης του ενεργειακού κόστους.
«Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης.
Το ελληνικό σχέδιο «θερμοστάτης», για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αναμένεται να ακολουθήσει το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έβαλαν «κόφτη» θερμοκρασίας στα κλιματιστικά και επέλεξαν αντίστοιχα μέτρα περιορισμού της ενεργειακής σπατάλης, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).
Τα μέτρα που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας σε χώρες όπως η Ιταλία προβλέπουν όριο στα κλιματιστικά στους 27 βαθμούς Κελσίου στον κλιματισμό των δημοσίων κτηρίων το καλοκαίρι και στους 19 το καλοκαίρι τον χειμώνα.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης θα είναι κυρίως προαιρετικού χαρακτήρα με την μορφή της σύστασης για τα νοικοκυριά και θα επεκταθούν στα δημόσια κτήρια καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν την σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει από μια ρύθμιση των κλιματιστικών για ψύξη και θέρμανση στην δημόσια διοίκηση.
Πέραν αυτών η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες και την μεγάλη παρέμβασή της στα δημόσια κτίρια με την έναρξη του προγράμματος Ηλέκτρα.
Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων του Δημοσίου, περιλαμβάνει την αναβάθμιση περίπου 500 δημοσίων κτηρίων όπως σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, συνολικού εμβαδού περίπου 2.500.000 τετραγωνικών μέτρων.
Υπολογίζεται να απορροφήσει πόρους ύψους 640 εκατ. ευρώ, από τους οποίους 470 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την μορφή δανείου και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Εφόσον επιτευχθεί μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση (κατηγορία Β+), τότε το ποσοστό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως και το 85%, ενώ σε περίπτωση που επιλεγεί κάποιο χρηματοοικονομικό σχήμα με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, μέσω μιας Εταιρείας Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO), ο δημόσιος φορέας δε θα επιβαρυνθεί καθόλου από το κόστος κατασκευής.
Από τις δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης θα ωφεληθεί πολλαπλά το Δημόσιο καθώς υπολογίζεται να εξοικονομήσει πάνω από 95 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν πολύ ενεργοβόρα κτίρια του Δημοσίου, τα οποία ανήκουν σε κατηγορία Ενεργειακής Κλάσης Γ’ και κάτω. Τα κτήρια αυτά πρέπει να διαθέτουν Δελτίο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου και να μην έχουν καταταγεί στην κατηγορία «Τρωτά».
Στόχος του προγράμματος είναι όλα τα κτίρια να εξασφαλίσουν εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας, τουλάχιστον 30% και μείωση των εκπομπών CO2. Η συνολική μείωση των ρύπων μετά την ολοκλήρωση του «ΗΛΕΚΤΡΑ» υπολογίζεται σε 600 εκατ. kWh ετησίως, ενώ οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα θα περιοριστούν κατά 360.000 τόνους τον χρόνο.
Το σχέδιο της κυβέρνησης θα συμπληρωθεί με το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, το οποίο το ΥΠΕΝ έχει ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσει εντός Ιουνίου. Το πρόγραμμα προβλέπει την απόσυρση και αντικατάσταση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων που αναμένεται να επεκταθεί σε 200.000 νοικοκυριά. Ο σχεδιασμός του προγράμματος στοχεύει στην ανακύκλωση περισσότερων από 380.000 παλιών συσκευών και να απορροφήσει περί τα 100 εκ. ευρώ.
Το σχέδιο αφορά στην αντικατάσταση έως και τριών παλιών συσκευών, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν, με νέας τεχνολογίας που θα πληρούν κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης.
Το μέτρο προβλέπει την χορήγηση επιδότησης από 30% έως 50% με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και με προτεραιότητα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στόχος είναι να επιτευχθεί μια μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό περί τις 1.000 KWh τον χρόνο.