Στην τελική ευθεία για τον μηχανισμό καθορισμού της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος που θα τεθεί σε λειτουργία από την 1 Ιουλίου βρίσκεται η κυβέρνηση.
Το νομοθετικό πλαίσιο είναι έτοιμο αλλά έχει σταλεί στην Κομισιόν προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εφαρμογή του. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρώτη φάση στην θεσμοθέτηση ενός έκτακτου και ενός προσωρινού μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για περίοδο ενός έτους που κατά πάσα πιθανότητα θα ενσωματωθεί σε ένα από τα επικείμενα νομοσχέδια που πρόκειται να ψηφιστούν από την βουλή.
Πρόκειται για ρύθμιση που θα εισάγει το πλαίσιο του μηχανισμού καθώς οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις και αφού προηγουμένως δοθεί και τυπικά η έγκριση της ΕΕ, η οποία εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει.
Την «αποκρυπτογράφηση» του νέου μηχανισμού που θα επιβάλλει πλαφόν στην χονδρεμπορική του ρεύματος και θα αποκλιμακώσει τις χρεώσεις, περιμένει όλη η αγορά καθώς οι λεπτομέρειες θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τόσο των προμηθευτών ενέργειας όσο και των καταναλωτών που βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση.
Χιλιάδες νοικοκυριά καλούνται αυτή την περίοδο να λύσουν την σπαζοκεφαλιά των επόμενων τιμολογίων, την ώρα που πολλά συμβόλαια σταθερής χρέωσης λήγουν και η κυβέρνηση δεν έχει αποκωδικοποιήσει ακόμη το νέο τρόπο τιμολόγησης με τον καθορισμό ανώτατων τιμών ανά τεχνολογία και εργαλείο τις επιδοτήσεις στο ρεύμα.
Ένα από τα βασικά σημεία της νέας εξίσωσης, είναι ότι οι καταναλωτές καλούνται να αποφασίσουν εν μέσω αντιφατικών μηνυμάτων και από τους ίδιους τους παρόχους τί πραγματικά τους συμφέρει.
Με την εμπορική πολιτική των προηγούμενων μηνών τα σταθερά τιμολόγια με χρέωση 0,10 ευρώ την κιλοβατώρα (ακόμη και 0,076 σε κάποιους ιδιώτες παρόχους) όταν η τιμή προ της επιδότησης έφτανε τα 0,33 ευρώ και μάλιστα κλειδωμένη για ένα έως δύο χρόνια, προσέφερε πραγματική ασφάλεια στους καταναλωτές.
Σήμερα, υπό το βάρος των υψηλών διεθνών τιμών οι εταιρείες προμήθειας έχουν αναπροσαρμόσει την πολιτική τους και έχουν υπερδιπλασιάσει το κόστος ανά κιλοβατώρα. Οι καταναλωτές επομένως που θα επιλέξουν να διατηρήσουν μια σταθερή χρέωση διατρέχουν τον κίνδυνο, αφενός να διπλασιάσουν το κόστος του λογαριασμού που πλήρωναν μέχρι σήμερα, αφετέρου να δεσμευτούν με ένα συμβόλαιο που εφόσον οι τιμές ξεφουσκώσουν τους επόμενους μήνες, θα προκαλεί μια σημαντική μηνιαία επιβάρυνση.
Τα σταθερά τιμολόγια αποτέλεσαν ένα μεγάλο καταφύγιο για τους οικιακούς χρήστες αλλά και τους επαγγελματίες όλο το προηγούμενο διάστημα καθώς κράτησαν σε επίπεδα προ κρίσης τις τιμές και όσοι προνόησαν να κάνουν αντίστοιχα συμβόλαια το περασμένο Φθινόπωρο, κατάφεραν να προστατευτούν από την λαίλαπα της ακρίβειας.
Οι εταιρείες έδωσαν αυτή την δυνατότητα στους πελάτες τους είτε «χετζάροντας» όπως έκανε η ΔΕΗ είτε χρηματοδοτώντας την προμήθεια από τα υπερκέρδη της παραγωγής.
Με το κυβερνητικό σχέδιο για «φορολόγηση» των ηλεκτροπαραγωγών στην «πηγή» τα υπερκέρδη της προμήθειας παύουν να χρηματοδοτούν την γενναιόδωρη πολιτική των εκπτώσεων και στερούν από την αγορά ένα σημαντικό εργαλείο μείωσης των τιμολογίων που μένει να φανεί τις επόμενες μέρες τί χαρακτηριστικά θα έχει.
Ήδη στις επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας επικρατεί μεγάλος αναβρασμός, κλίμα που μεταφέρουν και τα call center στους πελάτες τους και μάλιστα σε βαθμό παραπληροφόρησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πρόσφατα η επιμονή μεγάλου παρόχου να κατευθύνει πελάτες του στο συμβατικό οικιακό τιμολόγιο, προτρέποντάς τον να εγκαταλείψει την σταθερή χρέωση καθώς από την 1 Ιουλίου θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής!
Διαβάστε ακόμα
Eλληνικό: Ιδιωτική λέσχη και πολυτελείς «branded» κατοικίες στο νέο deal των 70 εκατ. ευρώ (pics)
Ναυπηγεία Ελευσίνας: Βγαίνουν στο σφυρί τα γραφεία στον Πειραιά (pic)