Έκτακτη σύσκεψη για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας συγκαλεί τη Δευτέρα το μεσημέρι η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων με την συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΗ και των ηλεκτροπαραγωγών.
Στόχος της συνάντησης είναι να μελετηθεί η αντοχή του συστήματος ενόψει του δύσκολου χειμώνα, που ανεξάρτητα από την ένταση που μπορεί να έχουν τα καιρικά φαινόμενα, επισκιάζουν η ενεργειακή κρίση και οι ισχυρές πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την κλιμάκωση των διεθνών τιμών.
Πρόσθετη ανησυχία γεννά η ανταπόκριση της ΔΕΗ και των λιγνιτικών της μονάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση ενημέρωσε πρόσφατα το υπουργείο και την ΡΑΕ για προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις προμήθειες λιγνίτη. Συγκεκριμένα η μονάδα της Μελίτη συνεχίζει να παρουσιάζει δυσκολίες καθώς τροφοδοτείται από ιδιώτη προμηθευτή ενώ κατά πληροφορίες προβλήματα με προμήθειες καυσίμου αλλά και προσωπικό παρατηρούνται και στη Μεγαλόπολη 4.
Αυτές οι δυσχέρειες ενδέχεται να εμποδίσουν τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ και εγκυμονούν πιθανούς κινδύνους που χρειάζεται να μελετηθούν.
Στόχος είναι να καλυφθούν τα κενά στο σύστημα και να τεθούν σε λειτουργία όλες οι θερμικές μονάδες προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα φορτία της ζήτησης του χειμώνα που εκτιμάται ότι σε συνθήκες ψύχους μπορεί να φτάσουν από 8,8 έως 9.5 GW.
Η ανησυχία ενισχύεται από τον πολιορκητικό κλοιό των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο αλλά και τους περιορισμούς αποθεμάτων που βάζει στην Ευρωπαϊκή αγορά η εξέλιξη με τον Νord Stream.
Οι τιμές εκτοξεύτηκαν και οι ανησυχίες μεγαλώνουν για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος το επόμενο διάστημα που μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα. Το φυσικό αέριο συνεχίζει να διαμορφώνει τις τιμές στην αγορά, αποτελώντας πάνω από το 42% του ενεργειακού μείγματος.
Την ίδια στιγμή αυξημένη είναι η συμμετοχή και των λιγνιτικών που πλέον αγγίζει διψήφια νούμερα (σήμερα θα ξεπεράσει το 13%) και συνεχίζουν να είναι φθηνότεροι παρά το αυξημένο κόστος λόγω CO2. Δυσχέρειες παρατηρούνται και με τα υδροηλεκτρικά λόγω της χαμηλής στάθμης και των περιορισμένων βροχών αλλά και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της έκρηξης τιμών.
Η ετοιμότητα της ΔΕΗ
Σε σχέση με πέρσι, φέτος η ΔΕΗ λειτουργεί με δύο λιγνιτικές μονάδες λιγότερες μετά την απόσυρση της Καρδιάς 3 και 4 συνολικής ισχύος 500 MW.
Για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση του χειμώνα ο ΑΔΜΗΕ έχει εκτιμήσει ότι θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές ήτοι 1.800 ΜW από 7 μονάδες: Αγίου Δημητρίου 1,2,3.4.,5, Μελίτη στην Φλώρινα, Μεγαλόπολη 3 και 4.
Όμως η Μεγαλόπολη 3 λειτουργεί κατά παρέκκλιση καθώς επιστρατεύτηκε τη θερινή περίοδο των πυρκαγιών και του καύσωνα με προσωρινή έγκριση λειτουργίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εξέπνευσε στις 10 Σεπτεμβρίου. Για περιβαλλοντικούς λόγους η επιτρεπόμενη λειτουργία της είναι 120 ώρες ετησίως.
Προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και με τον Αγ. Δημήτριο 1,2 λόγω περιορισμών στις ώρες λειτουργίας των μονάδων που για τους χειμερινούς μήνες υπολογίζονται σε 1.500 ώρες.
Εκτός λειτουργίας εκτιμάται ότι θα βρίσκεται και η Μονάδα Αγίου Δημητρίου 5, η οποία σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει να δουλεύει στα μέσα Δεκεμβρίου καθώς βρίσκεται σε διαδικασία αποθείωσης. Σε ότι αφορά τις μονάδες φυσικού αερίου σε συντήρηση θα είναι μέχρι το Δεκέμβριο η μονάδα 4 του Λαυρίου της ΔΕΗ. Για να υπάρχει ασφάλεια κάλυψης, θεωρείται αναγκαίο σε συνθήκες υψηλού φορτίου να υπάρχει διαθεσιμότητα 4.400 ΜW.