Ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή πρώτη μέρα της εβδομάδας καθώς στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για να καθορίσει την επιβολή του ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας καταγράφει υποχώρηση στα επίπεδα των 200 ευρώ/MWh, προσφέροντας μια πρόσκαιρη έστω «ανάσα»…
Η ώρα του πλαφόν στο αέριο
Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλα τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που μετά από πολλά «μπρος-πίσω» καλείται να αποφασίσει το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Βάση της τελικής διαπραγμάτευσης αποτελεί η νέα πρόταση της Τσεχικής Προεδρίας για την μείωση του ανώτατου ορίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.
Κατά τις πληροφορίες διεθνών μέσων, η τελευταία αναθεωρημένη πρόταση κοινοποιήθηκε στα κράτη μέλη το Σάββατο και έρχεται λίγες μέρες αφότου η Σύνοδος Κορυφής άνοιξε το δρόμο για μια γρήγορη συμφωνία επί του μέτρου παρέμβασης στην αγορά.
Εάν επιβεβαιωθεί η συμφωνία θα πρόκειται για μια δικαίωση των θέσεων και της Ελλάδας, η οποία μαζί με την Ιταλία, την Πολωνία, το Βέλγιο κ.α. ζήτησαν με επιμονή ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ/MWh.
Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι αναφορές του Bloomberg ότι διακυβεύεται το μέλλον της οικονομίας των 17 τρισ δολαρίων της Ε.Ε., όπου οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έχουν ήδη τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και απειλούν να ωθήσουν σε ύφεση καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δώσει πάνω από 700 δις δολάρια προς ενίσχυση εταιρειών και καταναλωτών.
Όπως σημειώνεται ακόμη, μια συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα ξεκλειδώσει ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Ο μηχανισμός διόρθωσης
Με βάση την τελευταία πρόταση, ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου θα εφαρμόζεται όταν οι συμβάσεις, από τον επόμενο μήνα έως το επόμενο έτος, στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF υπερβαίνουν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην τελευταία εικόνα της αγοράς, την περασμένη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, οι τιμές στο TTF έκλεισαν στα 117,5 ευρώ/MWh, με τα συμβόλαια Φεβρουαρίου του 2023 στα 119,4 ευρώ/MWh και του Μαρτίου 2023 στα 119 ευρώ/MWh.
Επιπλέον, με την πρόταση δίνεται η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την παρέμβασή της στην αγορά εάν υπονομεύσει τα μέτρα μείωσης της ζήτησης αερίου της Ε.Ε., καθώς και να αναστέλλει αμέσως τον μηχανισμό εάν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού. Αυτές οι τελευταίες προβλέψεις απηχούν τις ανησυχίες ορισμένων χωρών και κυρίως της Γερμανίας, ότι το πλαφόν θα μπορούσε να καταστήσει την Ευρώπη λιγότερο ελκυστικό προορισμό για τους παραγωγούς και τους traders.
Το ρεύμα στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα πάντως στην Ελλάδα έχουμε για σήμερα Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου μια εντυπωσιακή αποκλιμάκωση στις τιμές του ρεύματος. Συγκεκριμένα η τιμή της μεγαβατώρας έχει διολισθήσει στα 200,61 ευρώ, από 399,36 που ήταν την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πτώση κατά 61% μέσα σε λίγες μέρες.
Για σήμερα η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 25 ευρώ και η υψηλότερη στα 310 ευρώ, ενώ όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, οι ΑΠΕ κατέχουν τα πρωτεία με 42,71% (και 44,59% μαζί με της Κρήτης), ακολουθεί ο λιγνίτης με 17,14%, το φυσικό αέριο έχει περιοριστεί στο 16,92%, ενώ οι εισαγωγές στο 16,13% και τα υδροηλεκτρικά στο 2,74%.
Διαβάστε ακόμη
Market pass: Ποιοι «πάνε ταμείο», πότε και τι θα πάρουν – Παραδείγματα
Mega deal στην Αλεξανδρούπολη με το πρώτο υπεράκτιο αιολικό από τον όμιλο Κοπελούζου