Το πρώτο τετ-α-τετ μεταξύ της Κομισιόν, της Ελλάδας και των βαλκανικών συμμάχων της για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού, θα έχει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας η χώρα μας.
Στις 15 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, θα συζητηθεί η ελληνική πρόταση για την δημιουργία ενός έκτακτου μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και επιβολής πλαφόν ανά τεχνολογία (στα πρότυπα της ενεργειακής κρίσης) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ακραίες διακυμάνσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειες που βίωσαν αιφνιδίως τον περασμένο Ιούλιο οι Βαλκανικές χώρες λόγω της πλήρους αποσύζευξης των ενεργειακών αγορών της Κεντρικής Ευρώπης με την Ανατολική και τα Βαλκάνια.
Η ελληνική θέση την οποία έχει προτείνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει κοινό έδαφος και σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και έχει ήδη σταλεί στην Κομισιόν από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Τον προβληματισμό στις Βρυξέλλες επιτείνει η κατάσταση που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία με τα ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές της χώρας που έχουν οδηγήσει σε εκτόξευση τιμών και εργαλειοποίηση της ενέργειες από την πλευρά της Ρωσίας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που η Κομισιόν προσπαθεί να αντιμετωπίσει καθώς ενόψει του χειμώνα, η Ουκρανία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει τεράστιο κόστος για να καλύψει τις ενεργειακές τις ανάγκες και να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες ενέργειας που θα λείψουν από τις υπόλοιπες αγορές, συνηγορώντας στην άποψη ότι δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος ενός νέου γύρου ανατιμήσεων. Ένα ζήτημα άλλωστε το οποίο αναμένεται να απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή μεταξύ των 27 ηγετών της ΕΕ.
Το θέμα των μεγάλων αποκλίσεων μεταξύ της Νοτιανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τις βαλκανικές χώρες που επιδιώκουν να κινητοποιήσουν τα ανακλαστικά της Ευρωπαΐκής Επιτροπής και να εξασφαλίσουν ένα μόνιμο μηχανισμό που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρεμπορικής που οδηγούν σε εκτόξευση των τιμών και επιβαρύνουν το ενεργειακό κόστος για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Αύριο στο Λουξεμβούργο τις θέσης της Ελλάδας θα παρουσιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Να σημειωθεί ότι την επιστολή προς τον Επίτροπο Ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά έχει συνοδεύσει ένα τεχνικό υπόμνημα που καταρτίστηκε από τους διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών, στο οποίο περιγράφονται οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση τιμών. Στόχος είναι η συντονισμένη δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς μόνο έτσι εκτιμάται ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της αγοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.
Διαβάστε ακόμη
Πώς οι δασμοί στα κινεζικά ηλεκτροκίνητα έφεραν διαμαρτυρίες στους παραγωγούς κονιάκ
Κατώτατος μισθός: Πώς θα γίνει η αύξησή του
Eμπορικά ακίνητα: Πόσο έχουν αυξηθεί από το 2019 – Οι νέες τάσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα