Ασταθείς και με μεγάλες διακυμάνσεις εμφανίζονται οι ενεργειακές τιμές που από χθες το απόγευμα δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης χωρίς να εμπνέουν αισιοδοξία ότι ο συναγερμός έχει σταματήσει.

Στην ολλανδική πλατφόρμα συναλλαγών TTF, η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε χθες στα 92.50 ευρώ/MW όταν μέσα στην μέρα βρέθηκε πάνω από τα επίπεδα των 110 ευρώ/MW.

Μειωμένη κατά 6,20% εμφανίζεται σήμερα και η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος που έπεσε στα 220,90 ευρώ όταν την πρώτη μέρα της εισβολής έφτασε πάνω από τα 235 ευρώ/ΜW.

Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε το πετρέλαιο και κάτω από τα 90 ευρώ οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα. Στελέχη της ελληνικής αγοράς  παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμούν ότι η πολεμική σύρραξη θα είναι βραχείας διάρκειας.

Όμως η αγορά θα παραμείνει όπως λένε ευμετάβλητη, κουβαλώντας μια πολύμηνη κρίση, από την οποία δεν θα δει γρήγορη έξοδο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την συνέχιση των μέτρων στήριξης.

Μοναδικός σύμμαχος της κυβέρνησης σε αυτή πολυπαραγοντική εξίσωση είναι ο καιρός καθώς όσο βγαίνουμε από τον βαρύ χειμώνα, η ζήτηση θα μειώνεται και αντίστοιχα θα ευνοείται η ενίσχυση των ΑΠΕ.

Σε πρόσφατη ειδική εκδήλωση του ΙΕΝΕ για την ενεργειακή κρίση (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης) εκτιμήθηκε ότι ένας πλήρης εκτροχιασμός της κατάστασης στην Ουκρανία, θα οδηγούσε σε έντονα ανοδική κούρσα τις τιμές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Παντελή Κάπρο, τα δύο βασικά σενάρια μέχρι το χειμώνα του 2023 είναι να οδηγηθούμε σε τιμές μεταξύ 70 έως 80 ευρώ τη μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο,  που σημαίνει κόστος 200 ευρώ τη μεγαβατώρα για παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο. Στο καλό σενάριο, όπως εκτιμά,  θα δούμε αποκλιμάκωση τιμών με το φυσικό αέριο στα 50 – 60 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Επάρκεια

Στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας, η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ της Επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, επιβεβαίωσε ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα. Εξετάσθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για έκτακτα μέτρα μόνο στο ακραίο σενάριο που διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν οι εφεδρείες των μονάδων φυσικού αερίου και της λειτουργίας τους με diesel με σαφείς και μετρημένους περιορισμούς κυρίως στο θέμα της τροφοδοσίας και πλήρωσης των δεξαμενών αλλά και της λειτουργίας που είναι από 5 έως 10 μέρες.

Στην μάχη θα μπουν και οι λιγνιτικές μονάδες, ωστόσο εκφράστηκε η άποψη από την διοίκηση της ΔΕΗ ότι ο λιγνίτης πρέπει να είναι δεύτερη επιλογή και αφού εξαντληθούν τα αποθέματα αερίου καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε πορεία απολιγνιτοποίησης. Και αυτό έχει επιπτώσεις στα ορυχεία και το προσωπικό της.

Σε σχέση με τα υδροηλεκτρικά αναφέρθηκε ότι τα υδατικά αποθέματα αναλογούν σε 2.370 γιβατώρες και χρειάζεται να αξιοποιηθούν με μέτρο ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις το προσεχές καλοκαίρι.

Επάρκεια εμφανίζει και η Ρεβυθούσα καθώς τα προγραμματισμένα φορτία δεν εμπνέουν ανησυχία για τον Μάρτιο. Η ΔΕΠΑ έχει κάνει επαφές για πρόσθετες ποσότητες LNG στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ ενώ και το ΥΠΕΝ φαίνεται να έχει βολιδοσκοπήσει την πιθανότητα για πρόσθετο αέριο από τον ΤAP.

Στις υποχρεώσεις της χώρας είναι και η εξαγωγή αερίου προς την Βουλγαρία η οποία εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο και έχει ζητήσει δικαίωμα πρόσβασης στην Ρεβυθούσα.

Για την εξαγωγή αερίου έχουν εξεταστεί δύο σενάρια. Το ένα με option 65.000 θερμικές  μεγαβατώρες και το άλλο με 20.000 θερμικές μεγαβατώρες μέσω του υφιστάμενου αγωγού και με ανάστροφη πορεία προς Βουλγαρία σε περίπτωση κρίσης. Κατά πληροφορίες εκφράζονται επιφυλάξεις από παράγοντες της αγοράς κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να ικανοποιήσει αυτές τις ποσότητες σε συνθήκες κρίσης.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΕ: Ενεργοποιήθηκε το δεύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ανεμβολίαστοι: Έφτασαν τα πρόστιμα – Αυτά είναι τα email της ΑΑΔΕ (pics)

ΙΟΝ: Η γλυκιά νύφη που πικραίνει τους μνηστήρες – Οι προτάσεις εξαγοράς και τα «όχι» της Τίνας Κωτσιοπούλου