Την προσεχή Τρίτη στην Πράγα θα συνεχιστούν στη νέα σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τεσσάρων κρατών –μελών της ΕΕ, που συνασπίζονται υπέρ του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και «δουλεύουν» τις τεχνικές λύσεις που θα καθησυχάσουν όσες χώρες εκφράζουν φόβους για την ασφάλεια εφοδιασμού.
Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας συμμετείχε σε δύο διαδοχικές τηλεδιασκέψεις, πρώτα με τα μέλη του γκρουπ που συνιστούν τον πυρήνα των εντατικών διαπραγματεύσεων (Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πολωνία) ανάμεσα στις 15 χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν και εκ των υστέρων με τη Γερμανία που αποτελεί το ισχυρό στρατόπεδο της ΕΕ που αντιδρά και μέχρι σήμερα φρέναρε την προοπτική της λήψης έκτακτων μέτρων. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε κατά πληροφορίες και η Ισπανία.
Τα κράτη μέλη δουλεύουν εντατικά τις τεχνικές λύσεις των προτάσεων και τον τρόπο που θα δουλέψει το πλαφόν, προκειμένου να πείσουν τις χώρες που αντιδρούν ότι δεν θα επηρεαστούν οι προμήθειες από την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο.
Το βασικό επιχείρημα όσων «πολεμούν» το μέτρο είναι ότι θα προκαλέσει προβλήματα στην ενεργειακή επάρκεια, με κίνδυνο να εκτρέψει φορτία LNG προς άλλες χώρες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν δίχως όρους. Το δεύτερο αγκάθι για τις χώρες είναι ότι η μείωση των τιμών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου, τη στιγμή που η Ευρώπη πασχίζει να ρίξει με συγκεκριμένους στόχους και μέτρα την κατανάλωση καυσίμου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η ζύμωση που υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ των κρατών για την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης δεν είναι εύκολη. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, είναι μεταξύ των κρατών που αντιδρoύν στην πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που καταναλώνεται στην ηλεκτροπαραγωγή. Πρόκειται για την υιοθέτηση από πλευράς της ΕΕ του Ιβηρικού μοντέλου, το οποίο είναι από τα πρώτα που εφαρμόστηκαν στους κόλπους των κρατών- μελών για τη διαχείριση των ανατιμήσεων των καυσίμων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες στον τομέα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Ωστόσο αποτελεί ένα μέτρο με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στους εθνικούς προϋπολογισμούς αφού τη διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς φυσικού και του πλαφόν, καλύπτει το κράτος.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντελ Λάιεν στη χθεσινή επιστολή προς τους ηγέτες των κρατών μελών ενόψει της άτυπης συνόδου Κορυφής αύριο στην Πράγα, το έχει συμπεριλάβει στις προτεινόμενες λύσεις, με την στήριξη χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία οι οποίες έχουν αυξήσει τους τελευταίους μήνες την χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Στην Ελλάδα όπου ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής εξαρτάται κατά 40% από το φυσικό αέριο, το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα «ψαλιδίσει» τα έσοδα που αντλούνται από την χονδρεμπορική αγορά και ενισχύουν τις επιδοτήσεις στο ρεύμα.
Με δεδομένο μάλιστα ότι η Κομισιόν δεν φαίνεται διατεθειμένη να το υποστηρίξει οικονομικά προεξοφλεί την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί από κρατικούς πόρους που η χώρα μας αδυνατεί να καλύψει.
Διαβάστε ακόμη:
Ενεργειακή κρίση: Η Σύνοδος Κορυφής που θα κρίνει το μέλλον της ΕΕ σε ενέργεια και αλληλεγγύη
Ο ματιασμένος, η Τράπεζα Πειραιώς, το distress deal της Προοδευτικής και τα πωλητήρια…
Appodixi: Πώς έστησαν τη «μηχανή» οι επαγγελματίες της φοροδιαφυγής