της Μαριάννας Τζάννε
Δύο χρόνια αργότερα από ότι προβλέπει ο οδικός χάρτης του μνημονίου, θα έχει συντελεστεί η αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς ενέργειας, με στόχο την ενοποίησή της με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή αγορά.
Λίγες μέρες μετά τις προβλέψεις της συμφωνίας με τους δανειστές για τις απαιτήσεις του Μοντέλου-Στόχου (Target Model), την καθυστέρηση σκιαγράφησε με βεβαιότητα, ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Σωτήρης Μανολκίδης. “Ο στόχος εφαρμογής είναι το 2018, πιστεύω όμως ότι είναι ανεπαρκές διάστημα και θα καθυστερήσει έως το 2020 ώστε να έχει προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο και οι παίκτες να μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα” δήλωσε χθες από το βήμα του συνεδρίου “Energy Commodities”.
Το Target Model αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της νέας συμφωνίας που προβλέπει ότι “οι αρχές θα παράσχουν έναν οδικό χάρτη για την έκδοση των απαραίτητων κανονιστικών αποφάσεων, την προσέγγιση που ακολουθείται στην εκπόνηση των απαιτούμενων τεχνικών κωδίκων και τα βήματα για τη δημιουργία των τεχνικών εργαλείων (π.χ. συστήματα πληροφορικής) για την εφαρμογή της αγοράς επόμενης ημέρας, της ενδοημερήσιας αγοράς, της αγοράς εξισορρόπησης έως την 1η Ιανουαρίου 2018”.
Όπως υπογράμμισε το στέλεχος της ΡΑΕ “η εφαρμογή του μοντέλου Target στην ελληνική αγορά ενέργειας έως το 2020, θα προσφέρει περισσότερα εργαλεία, όπως μια ενδοημερήσια αγορά και μια αγορά εξισορρόπησης που θα επιτρέψουν στους συμμετέχοντες να ανακτήσουν το πραγματικό λειτουργικό τους κόστος και στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να αντισταθμίσουν το κόστος, μέσω προώθησης προϊόντων στο χρηματιστήριο”.
Στην ομιλία του ο Μανολκίδης, αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα της ενεργειακής ένδειας, που σήμερα η ΔΕΗ εξαργυρώνει με φέσια συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ το 2007, οι λογαριασμοί ρεύματος αντιστοιχούσαν στο 9%-10% του οικογενειακού προϋπολογισμού χαμηλών εισοδημάτων. Σήμερα, το νούμερο αυτό έχει εκτοξευτεί στο 15% σημειώνοντας αύξηση 50%. “Η ΕΕ προτίθεται να εφαρμόσει μέτρα για να καταστήσει την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πιο διαφανή. Πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι ενώ οι τιμές αερίου και πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά 50% και 60% από το 2013, το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών έχει αυξηθεί ελαφρά κατά την ίδια περίοδο”.
Όπως σημείωσε, η Επιτροπή θέλει να προσφέρει στους καταναλωτές μεγαλύτερο έλεγχο των ενεργειακών επιλογών και να παράσχει ευκολότερη πρόσβαση σε έξυπνες τεχνολογίες για τον έλεγχο και τη μείωση της κατανάλωσης. Επίσης, αναμένεται να καταστεί λιγότερο περίπλοκο για έναν καταναλωτή ενέργειας να γίνει ο ίδιος, ένας μικρός παραγωγός.
“Η ανάπτυξη έξυπνων και ενεργειακά αποδοτικών λύσεων απαιτεί βήματα που βασίζονται στον καταναλωτή και θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ευελιξία στους τελικούς χρήστες. Είναι πλέον καιρός να αλλάξει ο καταναλωτής και να μετατραπεί από παθητικός σε ενεργό”.
ΔΕΗ: Να μικρύνει αλλά να είναι υγιής
Τα βήματα εξυγίανσης της ΔΕΗ προκειμένου να μεταφερθεί στο νέο περιβάλλον ηλεκτρικής ενέργειας πιο μικρή αλλά υγιής και ισχυρότερη, παρουσίασε από το ίδιο βήμα, η Διευθύντρια Διαχείρισης Ενέργειας Αλεξάνδρα Ψυρρή.
Στο πλαίσιο αυτό όπως σημείωσε σχεδιάζονται, η εφαρμογή πώλησης χαρτοφυλακίου πελατών ώστε να επιτευχθεί ομαλά η μείωση μεριδίου λιανικής αγοράς, εντατικοποίηση δράσεων για βελτίωση της εισπραξιμότητας λογαριασμών, περιορισμός ρευματοκλοπών. ανάκτηση από τη ΔΕΗ οφειλών λόγω ΥΚΩ, αρχικά για τα έτη 2013 και 2014, πρόωθηση επενδύσεων σε ΑΠΕ.
Η ΔΕΗ εξετάζει επίσης την πρόσληψη συμβούλου για την ανάπτυξη στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου της λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα νομοθεσία αναφορικά με τη λιανική αγορά Η/Ε και τη μετάβαση στο Target Model.” Η μετάβαση από ένα εγχώριο καύσιμο (λιγνίτης) σε άλλο (ΑΠΕ) αποτελεί στρατηγικό στόχο της ΔΕΗ και κρίσιμο θέμα για τη χώρα. Η μετάβαση αυτή πρέπει να γίνει ομαλά ώστε να εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια και η ασφάλεια εφοδιασμού, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να μελετηθεί στο πλαίσιο εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού” δήλωσε η κ. Ψυρρή.