search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Εnergean Oil Gas: Ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου με 4.000 bpd το 2018

Αρχές του χρόνου θα ξεκινήσει η νέα παραγωγική γεώτρηση στον Πρίνο - Τι σχεδιάζει στο Ισραήλ

Της Μαριάννας Τζάννε

Ρεκόρ παραγωγής με 1,5 εκατομμύρια βαρέλια που αντιστοιχούν σε 4.000 βαρέλια ημερησίως, θα εμφανίσει φέτος, ο Πρίνος που διαχειρίζεται η Energean Oil & Gas, σφραγίζοντας μια χρονιά ορόσημο για την εταιρεία λόγω της εισόδους της σε δύο διεθνή χρηματιστήρια: την Κύρια αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, με παράλληλη διαπραγμάτευση και στην αγορά του Τελ Αβίβ αντλώντας πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ.

Αρχές του χρόνου, αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή πετρελαίου και στο νέο κοίτασμα της εταιρείας στον Πρίνο, για το οποίο όπως δήλωσε σε εκπροσώπους του τύπου χθες η διοίκηση, υπάρχουν εξαιρετικές προβλέψεις.

Η κατασκευή της νέας εξέδρας Λάμδα που θα εγκατασταθεί στο πεδίο “Ε” του Πρίνου, ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και αναμένεται να μπει σε παραγωγική λειτουργία προς τα τέλη του 2019. Το κοίτασμα “Έ”, είναι το πρώτο, το οποίο δίνει παραγωγή στην Ελλάδα μετά τον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο.

Εκτός Ελλάδας, τις επιλογές της Energean, δείχνει να δικαιώνει η πορεία στο Ισραήλ για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Μαθιό Ρήγα, σήμερα ηEnergean καλύπτει το 40% της ζήτησης του Ισραήλ σε αέριο. Για τον Μάρτιο, είναι προγραμματισμένη η γεώτρηση στη δομή Karish North (Βόρειο Καρίς) στο Ισραήλ, όπου στόχος είναι η ανακάλυψη 34 δισ. κυβικών μέτρων αερίου με πιθανότητες επιτυχίας κοντά στο 70%. Στην περιοχή η εταιρεία έχει κερδίσει και πέντε νέα οικόπεδα κατόπιν διαγωνισμού.

Έκθεση του ανεξάρτητου οίκου NSAI, που επικαλείται η εταιρεία, πιστοποιεί 63 δισ. κυβικά μέτρα βεβαιωμένων αποθεμάτων αερίου και 212 δισ. κ.μ. δυνητικών πόρων στις άδειες της Energean Oil & Gas. Η διαφορά με τα υφιστάμενα κοιτάσματα, που η εταιρεία έχει την υποχρέωση το αέριο να το διαθέτει στην εγχώρια αγορά, είναι ότι αέριο βρεθεί στα νέα οικόπεδα, θα μπορεί να το εξάγει.

Εντός του 2019, θα ακολουθήσει η τρισδιάστατη σεισμική έρευνα σε τμήμα των θαλάσσιων οικοπέδων στο Ισραήλ καθώς και στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της εταιρείας στο Μαυροβούνιο.
 
Ο σχεδιασμός των εξορύξεων στην Ελλάδα
 
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ελληνικών δραστηριοτήτων κ. Δημήτρη Γόντικα, στα Γιάννενα η κοινοπραξία Energean-Repsol έχει ολοκληρώσει το 20% των σεισμικών ερευνών, μια περιοχή που οι Ισπανοί ελέχγουν το 60% της παραχώρησης. Παράλληλα έχει ξεκινήσει προετοιμασία σεισμικών ερευνών για την Αιτωλοακαρνανία με το ίδιο σχήμα ενώ για το Κατάκολο που είναι μια 100% παραχώρηση της εταιρείας, αναμένεται η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΝ αλλά και να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό σε ένα οικόπεδο εντός της παραχώρησης, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που διατυπώνονται από περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και κυβερνητικά στελέχη, εναντίον των υδρογονανθράκων, ο κ. Ρήγας δήλωσε ότι είναι απόψεις που ενισχύουν τις εισαγωγές. Όπως επισήμανε για τον Πρίνο ουδέποτε εκφράστηκε οποιαδήποτε αντίρρηση, αποδίδοντας την στάση των μεγάλων οργανώσεων στην εμφάνιση των πανίσχυρων κολοσσών πετρελαίου στην Ελλάδα.

Σχετικά με την επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ να ιδιωτικοποιήσει την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, η διοίκηση της Energean Oil &Gasπου έχει σήμερα την εκμετάλλευσή της, εξέφρασε τον ενδιαφέρον της για το έργο. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, η επιτυχία του εγχειρήματος είναι απόλυτα συνυφασμένη με το ενδιαφέρον των ιδιωτών.

Όπως αναφέρθηκε, χωρίς να βρεθεί πελάτης να νοικιάσει το χώρο ως αποθήκη, οι πρωτοβουλίες αυτές είναι στο κενό. Η εταιρεία πρόσφατα ανανέωσε την συμφωνία της με το ΤΑΙΠΕΔ για την εκμετάλλευση του χώρου για 2 συν 1 χρόνια. Παλαιότερες μελέτες της Energean προσδιόριζαν το κόστος για την μετατροπή των εγκαταστάσεων σε αποθηκευτικούς χώρους σε 400 εκατ. ευρώ. Σήμερα, όπως αναφέρθηκε τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Exit mobile version