Μια ακόμη παράταση της διάρκειας της άδειας εκμετάλλευσης της Υπόγειας Αποθήκης Νότιας Καβάλας από την Energean έδωσε το ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2024, δίνεται παράταση για δύο ακόμη μήνες έως τις 23 Μαρτίου 2024.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι «Προκειμένου για την Περιοχή Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα», η διάρκεια της Άδειας Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας παρατείνεται από την λήξη της έως την 23η Μαρτίου 2024, εκτός εάν επέλθει πρώτη η ημερομηνία της περιόδου β) του άρθρου 2 της Έκτης Τροποποιητικής Σύμβασης (υποπερ. β’ της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 6 της Σύμβασης)». Όπως σημειώνεται επιπλέον, «οι υφιστάμενες σχετικές εγκαταστάσεις παραγωγής ακολουθούν την Άδεια Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 27 της Σύμβασης, ως αυτή τροποποιήθηκε με τις Πρώτη, Δεύτερη, Τρίτη, Τέταρτη, Πέμπτη και Έκτη Τροποποιητικές Συμβάσεις».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για αναγκαία επαναλαμβανόμενη ρύθμιση δεδομένου ότι η τελευταία παράταση έληξε στις 23 Ιανουαρίου 2024, όπως προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση στις 23 Νοεμβρίου 2023.

 

Στην απόφαση ελήφθησαν υπόψη μεταξύ άλλων οι προηγούμενες σχετικές τροποποιήσεις, η από 19.1.2024 επιστολή της αναδόχου εταιρείας Energean Oil & Gas A.E. με θέμα «Λήξη της άδειας εκμετάλλευσης της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα» με την οποία παρασχέθηκε η έγγραφη σύμφωνη γνώμη της για την αποφασιζόμενη παράταση, κυρίως όμως το γεγονός ότι «δεν έχει επέλθει η ημερομηνία έναρξης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης, ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου, του υπόγειου φυσικού χώρου της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα», δυνάμει σύμβασης παραχώρησης στον παραχωρησιούχο που θα αναδειχθεί από την διαγωνιστική διαδικασία, που διεξαγάγει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.».

Ο διαγωνισμός

Όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη παρατάσεις αφού έχει προηγηθεί το «ναυάγιο» στο οποίο κατέληξε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Μαρτίου του 2023 η εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία έλαβε τέλος καθώς κατά τη φάση υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους δυο αρχικά υποψήφιους, δηλαδή την κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ– ΔΕΣΦΑ και την Energean Oil & Gas, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά.

Εξέλιξη που δεν προκάλεσε έκπληξη δεδομένων των σοβαρών ενστάσεων που είχαν διατυπωθεί από τους μνηστήρες κυρίως σχετικά με τον κανονισμό τιμολόγησης που είχε αποφασίσει η ΡΑΑΕΥ και ο οποίος, όπως υποστήριξαν, δεν διασφάλιζε την βιωσιμότητα της επένδυσης. Η διαφωνία εστιαζόταν στην ανάκτηση μέρους του απαιτούμενου εσόδου για την ανάπτυξη της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) Καβάλας από τον επενδυτή μέσω διακριτής χρέωσης από την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου. Πρόκειται για το λεγόμενο «ποσοστό κοινωνικοποίησης» που θα έπρεπε τελικά να επωμισθούν οι καταναλωτές και το οποίο κατά την απόφαση της ΡΑΑΕΥ δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 50%, κάτι που κρίθηκε πολύ χαμηλό και από τα δύο συμμετέχοντα σχήματα.

Μετά τους τίτλους τέλους για το συγκεκριμένο διαγωνισμό, το ΤΑΙΠΕΔ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου στο μέλλον, αφού πρώτα αξιολογηθούν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU. Έτσι ώστε να διευρυνθεί η βεντάλια επιλογών σε σχέση με την αξιοποίηση του asset της Ν. Καβάλας. Ωστόσο φαίνεται στη συνέχεια να επικράτησε η άποψη περί της επιστροφής της ΥΑΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση, όπως εξελίχθηκε, αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία καθώς προ 14 ετών η Εnergean είχε προτείνει από τότε τη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος, σε μόνιμη υπόγεια αποθήκη με ονομαστική χωρητικότητα 1 δισ. κυβικών μέτρων, ωστόσο έγιναν άλλες επιλογές…

Το project αποθήκευσης CO2

Την ίδια ώρα πάντως, από πλευράς της Energean Oil & Gas προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο σχεδιασμός για το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο και οι διαδικασίες για τη μετατροπή της ερευνητικής της άδειας σε άδεια αποθήκευσης.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα διαθέτει δυναμικότητα απορρόφησης 2,5 με 3 εκατ. τόνων CO2 κατ’ έτος σε πλήρη λειτουργία. Η πρώτη φάση (για δυναμικότητα περίπου 1 εκατ. τόνων ετησίως) αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος 2025 και η δεύτερη έως τα τέλη 2027.

Το στρατηγικής σημασίας project έχει ήδη ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει δεσμευθεί επιδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, στο REPowerEU έχουν δεσμευτεί κεφάλαια 75 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία από τον ΔΕΣΦΑ του δικτύου αγωγών μεταφοράς CO2, το οποίο θα συλλέγεται από βιομηχανίες και μετά την υγροποίησή του θα μεταφέρεται στην αποθήκη του Πρίνου.

Η Energean έχει υπογράψει μη δεσμευτικές συμφωνίες με μεγάλες βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής που ενδιαφέρονται για την αποθήκευση CO2 στη νέα υποδομή.

Διαβάστε ακόμη

Παράθυρο» Χατζηδάκη για φοροαπαλλαγές σε κενά ακίνητα που ενοικιάζονται

Evergrande: Δικαστική εντολή να τεθεί υπό εκκαθάριση

ΑΑΔΕ: Μαζικοί έλεγχοι σε αίθουσες εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα – 9 λουκέτα και 61% παραβατικότητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ