Tην αύξηση της δυναμικότητας του Πρίνου σε αποθήκευση 3 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως από 1 εκατ. τόνους που προβλέπει η πρώτη φάση ανάπτυξης του σχεδίου, δρομολογεί η Energean.
Το φιλόδοξο πρότζεκτ με την ανάθεση των σχετικών μελετών ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, ως αποτέλεσμα του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος που αναπτύσσεται για αντίστοιχες υποδομές όχι μόνο από την χώρα μας αλλά και από βιομηχανίες γειτονικών κρατών. Ήδη μάλιστα έχουν υπογραφεί 10 μη δεσμευτικές συμφωνίες (MoUs) με ενδιαφερόμενες βιομηχανίες (emitters) ενώ το πραγματικό ενδιαφέρον αναμένεται να αποτυπωθεί στο market test που προβλέπεται να γίνει από την Energean το Φθινόπωρο.
Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης για αντίστοιχες υποδομές είναι το γεγονός ότι η ΕΔΕΥΕΠ, η οποία έχει επιφορτιστεί με την ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς φέρεται να βρίσκεται σε αναζήτηση και άλλων περιοχών πέραν του Πρίνου για να ικανοποιήσει το αυξημένο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
Εφόσον προχωρήσει το μεγάλο πρότζεκτ, το οποίο θα αξιοποιήσει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται να περάσει σε μια άλλη κατηγορία έργων αποθήκευσης CO2, που εκτιμάται ότι θα διπλασιάσει την επένδυση σε 1 δις. από 500 εκ. που είναι σήμερα.
Η συγκεκριμένη αγορά κρίνεται πολύτιμη για τις βιομηχανίες με σκοπό να αντιμετωπίσουν την τεράστια πρόκληση της διαχείρισης των ρύπων τους, το κόστος των οποίων μπορεί να καταστεί μη διαχειρίσιμο όταν πάψει η δωρεάν κατανομή ρύπων τα επόμενα χρόνια.
Σήμερα, εκκρεμεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση του CO2 που αναμένεται να θεσμοθετήσει από Φθινόπωρο το ΥΠΕΝ για να καθορίσει τις τεχνικές πτυχές του σχεδιασμού αλλά και την λειτουργία της αποθήκευσης CO2.
Οι μελέτες
Η επιβεβαίωση της δυνατότητας να αποθηκεύσει ο Πρίνος μεγαλύτερες ποσότητες από το 1 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως που προβλέπονται στην πρώτη Φάση της ανάπτυξης του έργου ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση στελεχών της Energean, της θυγατρικής της EnEarth καθώς και της Halliburton, μιας από τις μεγαλύτερες τον κόσμο εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών και προϊόντων προς τις βιομηχανίες του ενεργειακού τομέα.
Η αμερικανική εταιρεία εκπόνησε την μελέτη αξιολόγησης του δυναμικού αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Λεκάνη του Πρίνου, η οποία απετέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση υπεδάφους για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα ανάμεσα σε διαχειριστή κοιτασμάτων και σε εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Ακόμη, η Halliburton υποστήριξε την EnEarth στην αίτηση αποθήκευσης διοξιδίου του άνθρακα έως 1 MTPA η οποία υποβλήθηκε στην ΕΔΕΥΕΠ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της EnEarth ως προς το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας.
Το project της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο ταμιευτήρας του Πρίνου θεωρείται ως ιδανικός για αυτήν την διαδικασία λόγω της δομής και του βάθους του, ενώ από τη λειτουργία του project θα προκύψουν μια σειρά από σημαντικά οφέλη, όπως:
-Η αποθήκευση, αντί για την εκπομπή CO2, από επιχειρήσεις της χώρας και της ΝΑ. Ευρώπης με προφανές περιβαλλοντικό όφελος αλλά και με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς η απουσία της δυνατότητας αποθήκευσης συνεπάγεται σημαντική αύξηση του κόστους συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών CO2, ιδίως από το 2027 και μετά.
-Η διασφάλιση της δραστηριότητας στον Κόλπο της Καβάλας για τα επόμενα 25 έτη.
-Η δημιουργία τεχνογνωσίας και θέσεων εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης και την ελληνική οικονομία γενικότερα.
-Η ενίσχυση των προοπτικών απασχόλησης και σπουδών για την νεολαία της περιοχής στον τόπο της.
Διαβάστε ακόμη
ΑΑΔΕ: Ψηφιακό δελτίο αποστολής «από το χωράφι ως το ράφι» και στην οικοδομή
Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή εν αναμονή της απάντησης του Ιράν – Χάος και στις αγορές
ΛΑΡΚΟ: Πώς φτάσαμε στο ναυάγιο για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ